Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mit csináljak? Hogyan tudnám...

Mit csináljak? Hogyan tudnám enyhíteni? Lent írom

Figyelt kérdés
Van egy kutyusom a lakásban és egyre erősödik a kutyaszőr allergiám. Bőrkiütéseim vannak már fulladok nehezen lélegzem stb. Nem akarok megválni tőle mert nagyon szeretem. Hogyan tudnám a tüneteket elmulasztani vagy enyhíteni?
2011. okt. 25. 20:23
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:

Végeredményben kilyukadtál oda, hogy leírtad, hogy az egész szervezet állapota számít abban, hogy megfázol-e.

Az immunszupresszív gyógyszereket nyilván jól beállítják. De így is gyengíti az immunrendszert.

Rokonom most kap szteroidot, de semmi baja (azért mondjuk el ne kiabáljam). 30 éven át kapott régebben is szteroidot, nagy dózisban, és nem lett semmi baja. Mármint sűrűbb betegségek... Tízévente biztos elkapott valamit, de nem sűrűbben. Pedig nem vigyázott magára különösen. Vigyázott magára, de nem különösen.

Egyébként nekem nem is azzal van a bajom, hogy nem hiszem el, hogy ha valaki egészségesen próbál élni és többé-kevésbé sikerül neki, akkor jobban működik az immunrendszere IS, és kevesebbszer lesz náthás.

Akkor leszek szkeptikus, ha valaki patikai vitaminokat szed, vitaminokat szed megadózisban, és azt hiszi, majd nem lesz náthás (mondjuk attól, hogy EZT HISZI, már sokat tett az ügy érdekében, az is igaz). A reklámok, és valószínűleg a reklámokból eredő "köznépi" megfogalmazásokkal is gondom van.

Meg azért... a megfázást sokkal összetettebbnek képzelem. Én őrült megfázós vagyok. Érdekes módon ősszel még nem, aztán télen és tavasszal nagyon. Február első hetében MINDIG beteg vagyok, de a március - április - május is sokszor beteges hónapjaim. Ugyanakkor egyetlen egy hányós-hasmenés betegségre emlékszem, amit elkaptam, nem ment át rajtam egyik gyermekbetegség se, vagy őrült enyhén és pár napig (én is jártam óvodába!), és influenzás se voltam még (nem volt magas láz, végtagfájdalom, stb, és ugyebár az influenza állítólag nem nátha, tehát...).

Ugyanakkor havonta-kéthavonta nátha, ami, mint mondani szoktam, két hétről indul; évente két-két herpesz és afta.

Ha ez úgy lenne, ahogy egyesek hiszik, hogy immunerősítés meg erős immunrendszer, meg a herpesz, az afta, a nátha akkor van, ha gyengül az immunrendszer, akkor ezek szerint én fura lény lennék. Vagy akkor tényleg gyenge az immunrendszerem, de akkor a felsőlégúti betegségeken kívül miért nem fog rajtam SEMMI?

2011. okt. 28. 18:35
 12/30 anonim ***** válasza:

"Végeredményben kilyukadtál oda, hogy leírtad, hogy az egész szervezet állapota számít abban, hogy megfázol-e."

Pontosan így gondolom, az elején is erre céloztam, aztán pedig kifejtettem.

Az immunszuppresszív kezelést állítják be, a megfelelő gyógyszerek megválogatásával. Igen, gyengítik az immunrendszer azon részét, ami az új szervet (is) támadná.

És itt megint keveredés van. A szteroidok ugyanis egész más kategória, mint az immunszuppresszív készítmények. Ha szteroidot kap, még szép hogy nem beteg. Bizonyos szteroidok hatása többek között, hogy valóban nem ér utol semmilyen nyavaja. Megintcsak nem értem, hogy a rokonod példája mit bizonyít. Ha részletesen ismertetnéd a rokon kezeléseit, arra talán tudnék mondani ok-okozati összefüggéseket, így viszont erről nem lehet vitatkozni. Egyáltalán, a szteroidok világa olyannyira összetett, és szerteágazó, hogy azt itt, ebben a formában képtelenség megértetni a másikkal.

Így is van, ebben a részben egyetértünk. Ha egészségesebben élsz, jobban működsz, jobban megvéd az immunrendszered. Ezt elérheted úgy is, hogy kevesebb mérget fogyasztasz, kevesebb olyan hatásnak teszed ki magad ami megterheli a szervezetedet, vagy erősítheted a szervezeted, és akkor az hatékonyabban véd meg a káros hatásoktól. Persze a legjobb, ha ez a kettő együtt van, és a szuggesszión erejét is elismerem. A reklámok világához nem tudok hozzászólni, azon egyszerű okból, hogy évek óta nem nézek Tv-t. Más csatornákon át is immunis vagyok a hirdetésekre. :)

El akarják nekünk adni az egészséget, ez így van. De ettől még nem placebót árulnak, hidd el. Megpróbálom sorba állítani ezeket.

Nem törődsz az egészségeddel: rossz az egészséged.

Odafigyelsz az étkezésedre, rendszeresen mozogsz: jobb az egészséged, de gyakran megfázol.

Nem mozogsz, de szedsz patikai vitamint: ritkán, és általában vírus az, ami le is dönt a lábadról.

Mozogsz, és patikai készítményeket szedsz: elég ritka, hogy valami vírus legyűr, hamar ki is hevered, sőt, ha az első tünetre pihenéssel, mézesteával, apró házi praktikákkal reagálsz, szinte tünetek nélkül vészeled át.

Nem mozogsz, összeeszel mindent, de vitaminbombát szedsz: még a vírusok is csak ritkán találnak rajtad fogást, energikusnak érzed magad, mindenre van erőd.

Mozogsz, vitaminbombát szedsz, de nem figyelsz oda mit eszel: szinte minden betegség elkerül, de nem érzed magad energikusnak, elfáradsz a napi rutinodban.

Vitaminbomba, gondosan megválogatott étkezés: bármilyen testmozgást is választasz, ideális kihívást látsz benne, van rá erőd. Van teherbírásod, a járványok is messze elkerülnek.

Ez egyébként reklámszlogennek is jó lenne, csak társítani kell hozzá a terméket. :)

Ez egy rendkívül sok változós képlet, de remélem érthető az, amit el szerettem volna magyarázni. Az más kérdés, ha nem fogadod el, de megérteni biztosan megérted.

Nem szeretem ismételni magam, ezzel indítottam itt az egészet, "Hangsúlyozom, a táplálékkiegészítő szinte csak a hab a tortán..."

A 100%-hoz kellenek, és megfelelő "táptalajon" igen komolyan meg tudják emelni az életminőséget. Tőlem ha akarnál sem tudnál vásárolni, azt hiszem ez a tény ad némi hitelt a véleményemnek.

Az utolsó két rész megint csak magas labda.

Gondolj bele. A közepes immunrendszered ősszel még tartja magát, de a télben feladja, és tavasszal még nem tudsz regenerálódni. Ez pont ilyen egyszerű, és hidd el a megfázás, sőt még az influenza sem olyan bonyolult(mint pl. a szteroidok világa). A gyermekkori betegségek enyhe lefolyásúak voltak nálad, mivel akkor még jobb állapotban voltál, közelebb voltál a "gyári" állapothoz és teljesítményhez. Ha mondjuk sok joghurtot, kefírt eszel, akkor a bélrendszered jó állapotban van, így ami oda bekerül, túl erős ellenállásba ütközik, nem képes támadni. A tejtermék csak példa, erős valamitől, rengeteg dolognak köszönheted. Gyomor, ill. bélbántalmakat okozó fertőzésed csak egy volt, akkor valószínűleg pont "benyeltél" valami vírust, ami adott esetben még új is volt neked, de már alkalmazkodott a védelmi vonalad, így aztán ez a rész tökéletes fedezékben van.

Influenza is biztosan megfordult benned pár, csak nem okozott komolyabb tüneteket. Téli, kora tavaszi időszakban nem különböztethető meg egy sima megfázástól, legfeljebb tenyésztéssel.

A herpeszt vírus okozza, gyenge, vagy közepes immunrendszernél az is elég neki a támadáshoz, hogy tartósan kiszárad a szád. Aftát pedig rengeteg dolog okozhat, akár herpeszvírus is.

Nem vagy fura lény, inkább csak érdekes, nem unalmas.

Ez pont úgy van, immunerősítés, erős immunrendszer. A kórelőzményeid az én nézőpontomat támasztják alá. Gyenge az immunrendszered, de csak annyira, hogy alig jutnak tovább a bejáratnál a támadók. Azt pedig nem tudhatod, hogy mi az ami azon a részen fog rajtad, és éppen mi nem. Nem eszel pályaudvarok padlójáról, nem sífutsz egész télen, nem kerékpározol télen-nyáron, nem dolgozol 24-48 órás műszakokban. Mégis mi az, aminek meg kéne támadnia?

2011. okt. 29. 01:23
 13/30 anonim ***** válasza:

Köszönöm a vitát, sokat lehet tanulni ilyenekből, tehát van haszna. Remélem, valamennyire a Kérdező számára is hasznos. :D

Elnézést, hogy az elején olyan voltam, amilyen.

Azt gondolom, hogy nem vagyok Számodra unalmas, mert különben valószínűleg nem válaszolnál. :)

Na a témára visszatérve:

Nem gondolnám, hogy nem működik megfelelően az immunrendszerem, hacsak az "alapbetegségem" vagy mim nem allergia miatt van.

A herpesz meg szerintem nálam tök más okok és következmények miatt jön elő, mert akármennyire próbálok egészségesen élni, kijön menetrendszerűen. Bár sokszor akkor jön ki, ha megjön + stresszes időszakom volt/van.

A szteroidok is immunszuppresszívek (remélem, most jól ragozom :D ), sok helyen olvastam és orvos is mondta. Ezért kell pl. szteroidos inhaláló-készülék (vagy mi :D) után szájat öblíteni. Ez viszont a használati útmutatóban is benne van, és ezt is mondta orvos is. Tudom, hogy összetett világ ez, azért próbálom alapjaiban megérteni, ami érdekel belőle, és azért nem akarok olyanokba belemenni, amit úgyse értenék meg.

Azt nem értem, hogy az immunszuppresszív szerek miért nem szaporítják meg a nátha/herpesz stb. előfordulását, ha az egészségtelen életmód viszont igen, az immunrendszer gyengítésén keresztül?

2011. okt. 29. 13:09
 14/30 anonim ***** válasza:

Igen, érdekes vagy, le se tagadhatnám.

Az immunrendszered a helyén van, működik is, csak az a kérdés, hogy mekkora támadást képes visszaverni. És valahol ennek a határán mozogsz, egy stresszesebb hét, egy havi vérzés is elég plusz terhelés, hogy valahol már szabad támadási felületet találjon valami. Akár a herpesz, megfázás, influenza.

Igen, ezt tegnap éjjel nem taglaltam megfelelően. A szteroidok halmaza hatalmas. Ebbe a halmazba bizonyos az immunválaszokat gyengítő készítmények is beletartoznak, de ha simán szteroidos kezelésről beszélünk embere válogatja, hogy kinek éppen mi jut eszébe. A szervátültetéseket én hoztam föl, fejben már én sem igazán tudom hová kéne nyúlnom, hogy folytatni tudjam ezt a vitát. Ennek okát már mondtam, részletesen kéne ismerni az esetet.

Egészségtelen életmódot orvosi felügyelet nélkül is folytathat bárki. Egy kezelés során, orvosi felügyelet mellett, egészen más a bacilus fekvése. A rokonod konkrét példáján keresztül megértenéd az egészet, csupán ismerni kell a pontos kezelését, és a kórelőzményeket. Ezek ismeretében föllapozod a wikipédiát, vagy akár a kezelés során használt készítmények betegtájékoztatóját, és hidd el, össze fog állni a kép.

2011. okt. 29. 17:47
 15/30 anonim ***** válasza:

Értem, hogy az ismerősöm miért kap kortikoszteroidot: mert különben megfulladna... :(

Amúgy azért ne tarts furának, mert érdekel a téma - lehet, hogy a mai világban fura, mert túl kevés embert érdekel, de igazából sokkal többet kéne. Kényelmesebbé tettük világunkat, de ennek egy csomó "mellékhatása" van. A "mellékhatások" miértjével és kezelési módjaival viszont nem divat, sőt, "gáz" foglalkozni. Pedig igenis felelősségünk lenne a saját "körletünkben" mindent megtenni mind az erkölcsi züllés, mint a bolygó tönkretétele, mind saját magunk (fizikai) tönkretétele ellen.

2011. okt. 29. 19:17
 16/30 anonim ***** válasza:

Ott a válasz. A kortikoszteroidok a létező legerősebb gyulladáscsökkentő gyógyszerek, nem immunszuppresszív szerek. A "másik végén fogják meg" a problémát. A gyulladást csökkentik, amit a szervezet antitestei okoznak. Azoknak a gyulladásoknak is "elébe mennek" amit esetleg egy felfázás okozna. Továbbá a felfázás bacilusaival azok az antitestek is felveszik a harcot, amik amúgy az allergia miatt, jobb híján a test egyes szöveteit támadnák.

Ezek a készítmények egyébként az emlősök mellékveséje által termelt kortizon nevű hormont képzik le. Ezt a hormont stressz hatására termeli a mellékvese, hogy stresszhelyzetben a szükséges tápanyagokkal lássa el a testet. A modern élet stressze azonban más, nem kell elszaladni az oroszlán elől, ezért a fölösleges kortizon fölöslegesen emeli a vérnyomást, a vércukrot stb... Ez az (egyik biofizikális) oka annak, hogy a stressz árt az egészségnek. Ha van olyan ismerősöd, aki stresszes helyzetekben nem tud uralkodni az indulatain, tulajdonképpen egy egészségvédő folyamatot láthatsz. Egyből megemeli a hangját, csapkod, föláll, járkál, beszéd közben görcsösen gesztikulál... ezek mind ösztönös cselekedetek, "ledolgozza a fölösleges stresszt".

Nem tartalak furának ezért, én is ilyen vagyok, sőt! A mellékhatásokat egyébként nyugodtan írhattad volna idézőjel nélkül. Én a káros szót is csípőből raknám elé. :(

Értem, hogy miért mondod, hogy bizonyos helyzetekben gáz felhozni a témát, van akik nagyon elfordulnak, megmosolyogják a másikat. Azt szoktam mondani, hogy az egészségünk manapság már vallási kérdés. Megválogatjuk kinek hiszünk. Hitet táplálunk abba az életmódba, amit élünk. Követünk bizonyos trendeket, a hitünk vezetőinek pedig orvosokat(nem ritkán pellengérre állított orvosokat), táplálkozási tanácsadókat választunk. Ritkán egy konkrét céget, a termékeit, bár ez nem feltétlenül szerencsés.

És vannak a misszionáriusaink, akik lelkesen próbálják téríteni az embereket, általában valóban jó szándékkal. Szeretnek minden beszélgetésbe bekapcsolódni, és elmondani a saját tapasztalataikat diétákról, megváltozott életmódjuk áldásos hatásairól.

És vannak az olyanok, mint pl. én, akik kérdés nélkül egy szót sem mondanak a "vallásukról". Szeretek beszélni róla, itt neten, névtelenül egészen más. Ráadásul, alapesetben a kérdező okulására írom le a tapasztalataim, vagy a véleményem.

És sajnos vannak, akik marketingtevékenységet végeznek, "hittérítési" álcával. Ezeket különösen ellenszenvesnek tartom. Náluk van a megoldás az életen át tartó fiatalságra! Persze, egy amcsi MLM cég fog engem megmenteni. Meg is nézem a hátam a tükörbe, nem-e tollas, hogy ezek megtalálnak...

A környezetvédelem pedig, inkább nem lovalom bele magam. Mindenünk megvan, hogy ne csesszük el az unokáink életét, de nem érdekesek, elautókázzuk a kajájukat, az életüket.

2011. okt. 29. 20:16
 17/30 anonim ***** válasza:
Még mindig azt kell, hogy mondjam, hogy őrült sok cikkben, ismertető oldalon, beteg által írt blogon olvastam, hogy a kortikoszteroidok gyengítik az immunrendszert, sőt, ugye orvos szájából is hallottam már ezt.
2011. okt. 29. 20:31
 18/30 anonim ***** válasza:
Ez igaz is. A szabályozott immunszuppresszív kezeléssel ellentétben, itt az immunrendszerre káros mellékhatásról van szó, ami nem a kezelés része.
2011. okt. 29. 21:22
 19/30 anonim ***** válasza:
És tudtommal ez a káros mellékhatás se okoz gondot. Szóval itt kezdek megint szkeptikus lenni.
2011. okt. 29. 21:33
 20/30 anonim ***** válasza:
Dehogynem okoz. Ilyen kezelést nem is lehet huzamosabb ideig alkalmazni. Egy példából nem lehet következtetést levonni.
2011. okt. 29. 21:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!