Mennyi idŏvel a C-vitamin tabletta bevétele után ihatok szodabikarbonát? A szodabikarbona lugosit, a c vitamin ascorbin sav.
Nem igaz hogy a szodabikarbona lugosit. A gyomorsav egy sav, barmit teszel bele.
A szodabikarbona ivast meg egyaltalan nem javaslom
A gyomorsavval hamarabb fog reakcióba lépni a szódabikarbóna, mint a C-vitaminnal, mert nagyobb a gyomorsav koncentrációja (a sósav molekuláival jóval nagyobb eséllyel ütközik).
De mit lúgosít? A szervezet kémhatása állandó, a homeosztázis a biológia legalapvetőbb fogalma, miszerint a szervezet igyekszik minden értéket egy állandó érték körül tartani, egy külső hatásra mindig ellentétes irányú hatással reagál, hogy a szervezet egyensúlyát fenntartsa. Nincs olyan, hogy a szervezet lúgosítása, mert a vér, illetve testfolyadékok pH-jának 0,05 pH-nál (~0,7%-nál) nagyobb eltérése az optimálistól már halálos.
Az más kérdés, hogy a szódabikarbóna valóban bázikus jellegű, a semleges oldatnak lúgos kémhatást ad, de a szervezet nem egy egyszerű vizes rendszer.
Ez nem egy egyszerű szódabikarbóna-aszkorbinsav reakció, mert ott van a sósav a gyomrodban. Két dolgot kell figyelembe venni: a sósav koncentrációja jelentősen nagyobb és az erősebb sav felszabadítja a gyengébb savat sójából. A hidrogén-klorid nagyon erős sav, gyakorlatilag minden szervezetben jutó savnál erősebb. Az aszkorbinsav-szódabikarbóna reakcióban nátrium-aszkorbát keletkezne, de mivel a sósav erősebb, ezért reagálni fog, itt gyakorlatilag egy kloridion-aszkorbátion csere történik. Másrészt mivel jóval nagyobb a hidrogén-klorid koncentrációja, így sokkal nagyobb eséllyel fognak vele találkozni a szódabikarbóna ionjai, mint az aszkorbinsavval.
A hidrogén-klorid nátrium-aszkorbát reakcióját a következőképp lehet felírni:
C6H7NaO6 + HCl → C6H6O5 + NaCl + H2O
Gyakorlatilag annyira egyezik az aszkorbinsav és a nátrium-aszkorbát hatása, hogy mind a kettőt használják C-vitamin készítményekben.
Másrészt a szódabikarbónát pont azért használják gyomorsavcsökkentésre, mert gyenge bázis. Erős lúgosításra, nátrium-hidroxidot, kálium-hidroxidot, stb.-t használnak, amik erős ásványi lúgok, de azok nagyon csúnya lúgos marást okoznak, így nagyon nem ajánlom, hogy próbálkozz velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!