Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Nyugaton miért nem elterjedt...

Nyugaton miért nem elterjedt az orrmosás és a nyelvmosás?

Figyelt kérdés

Ha valaki csak néha csinálja, már akkor is nagyon jó hatásokat lehet elérni. Mostanában kezdtem el csinálni, mivel allergiám és asztmám amúgy is van, ami nem egy jó párosítás eleve, plusz most még volt egy kis náthám is, mert azt hittem, hogy melegebb lesz az éjjel.

Viszonylag régóta foglalkozom már keleti kultúrákkal és egy hindu gurutól/jógitól/gyógyítótól hallottam erről. Ő azt mondta, hogy Indiában, Tibetben teljesen mindennapos, legalább annyira elhagyhatatlan, mint a fürdés vagy a fogmosás. Ugyanakkor például a buddhizmussal, a selyemút/fűszerút, meg számtalan más mellett Perzsiában, Kínában, Japánban és Indokínában is megjelent, bár az ottani, helyi taoista gyógyászat is alkalmazott korábban már hasonlókat. Láttam több modern orvost is, aki javasolta az orr tisztítását ily módon. Lehet ma már kapni kimondottan orrba fújható tengervizet is, bár szerintem a netikancsó sokkal jobb megoldás.

Hát kipróbáltam az orrmosást minden próbálkozás után nagyon jól éreztem magam. Megtisztult az orrom, szabadon vettem a levegőt. Ami azt illeti sokkal jobb, mint néhány függősséget okozó orrspray. Valamilyen beöntésre alkalmas kancsó is megteszi, de a legjobb a netikancsó, kis tengeri, alpesi vagy himalájai sót beleteszünk (kb. a könnyhöz hasonló koncentrációjú sóoldatot kell kapnunk, tehát a lényeg az, hogy lágy legyen), ha van valami légúti panasz, akkor egy kevés szóda-bikarbóna is jót tehet. Ezt követően langyos vizet hozzáöntünk (ne legyen se túl hideg, se túl meleg) és szépen kimossuk vele az orrot. Először kicsit macerásabb, de ha valaki belejön, akkor 5 perc alatt is meglehet.

Régebben gondjaim voltak a rossz leheletemmel is. Hiába használtam szájvizet és fogselymet, egyszerűen nem akart elmúlni. Ugyanúgy a keleti kultúrákból ismertem meg a nyelvmosást. A fogmosást követően lehet simán fogkefével vagy erre a célra rendszeresített nyelv- és szájmosóval, még habosan alaposan lesikálni a nyelvet és a szájpadlást. Azóta ez is része a szájápolási rutinomnak és nincs is büdös leheletem, mint régen...

Nem akarok itten a nagy természetgyógyászos lenni, de mindkettőt a modern orvostudomány is hasznosnak találja...

Valamiért a nyugati emberek mégsem csinálják... Itt miért nem lett elterjedt?

2024. júl. 10. 03:30
 1/10 A kérdező kommentje:
*neti kancsó
2024. júl. 10. 03:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Mert indiai, azért 😅 Mi ezen a bonyi??? Az a kancsós dolog ősrégi, hogyan terjedt volna el nálunk, ahol a középkorban még a fürdés is fél évente 1x volt? Az a pár utazó, aki megfordult ott, nem a slejmes orrmosó kancsót hozták haza, hanem a fűszereket meg az egyéb élvezeti cikkeket.

Keleten meg tudod mi nem terjedt el? A normális közlekedés és a munkavédelem, meg a nők iránti tisztelet. Agyalj azon, hogy ezek náluk miért nem jelentek már meg.

2024. júl. 10. 05:26
 3/10 anonim ***** válasza:
54%
Hát lehet, hogy keleten az orruk tiszta, de amúgy 99%-uk egy mocsokban él, főleg Indiában. A koszos folyókban mosakodnak (már amikor), a tehenek, meg a majmok össze-vissza mászkálnak háborítatlanul, aszalódnak a melegben zárt ruhákban, a hajukat pajszerral kell szétbontani a turbán alól.
2024. júl. 10. 21:19
 4/10 A kérdező kommentje:

#3.

Tipikus, gyűlölködő, európai hozzáállás. Azon belül is legjobban ránk, 21. századi magyarokra vall ez a mentalitás... :-D

Csak az élvhajhász és buta turisták, meg az őskorban ragadt törzsek mászkálnak falatnyi ruhákban a melegben. Épp az a célszerű, hogy minél hosszabb ruhákat hordjanak az emberek a melegben, mert kevésbé érik a testüket a napsugarak, emiatt kevésbé is van melegük. Hosszú, szellős és lehetőleg világos színű ruhákat kell hordani nyáron és a melegben. Ezt csinálják például a görögök is... Minden meleg éghajlaton élő, fejlett nép így öltözködik a nagy melegben. Csak a majom turisták vetkőznek szinte meztelenre, mert "Jujj, de melegük van", amivel még jobban fokozzák a meleg érzetet. A hosszú ruha azért is előnyös, mert így nem tudsz leégni. Amikor Egyiptomban voltam, akkor a helyi, egyiptomi idegenvezetőnk felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki hosszú, szellős, világos ruhát és zárt cipőt vegyen fel, meg lehetőleg vigyen magával kalapot vagy kendőt is. Néhány majom el is ment kétszer is az egész napos kirándulásokra térd felett érő rövid gatyában (ami max. strandolni jó ott), ujjatlanban, meg papucsban, mindenféle fejfedő nélkül... Le is égtek, majdnem el is ájultak...

Kínában, Japánban, Indokínában, Perzsiában nem nagyon él senki mocsokban. A többség Indiában, meg az arab világban sem, ugyanakkor ott vannak nagyon szegény negyedek, ahol emiatt az életszínvonal is olyan... Tibetet meg a történelem rendesen elintézte.

A hinduizmus szent folyói a Gangesz, Szaraszvati, Jamuna, Indus, Narmada, Godavari és Cauvery. Persze, hogy fürdenek benne. Nem higéniai okokból, nem ott tudják le a napi tisztálkodást, hanem vallási okokból merítkeznek meg benne. Az Indusról például úgy hiszik, hogy Síva hajából, a Kajlás-hegyről ered. A Jordánban is megfürdenek az ábrahámi vallások hívei, különösen a keresztények és a mandeusok, hisz ott még a keresztség is szerepet játszik, de a többiek is. Nem azért, mert fürdeni akarnak, hanem így hódolnak a vallásuknak. Egyiptomban is megmaradt a néphitben a Nílus szentsége. De nyugalom: Európában is voltak szent folyók régen.

A szarvasmarha és a majom pedig szent állat, emiatt tisztelik őket. A szarvasmarha, különösen a bika Síva szent állata, míg a tehén az ő hitvesének, Sakti Parvatinak az attribútuma. De a vaisnavaizmusba is beépült a szarvasmarha tisztelete. Egyébként az iszlámban meg Mohamed került meg seregével egy egész hegyet, mert előttük volt egy ellő anyakutya. Keleten az állatok iránti tisztelet a mai napig eléggé él. Náluk még jobban él, hogy nem az állat megy át az úton, hanem az utat építették az erdőbe.

Csak az aszkétáknak van rasztaszerű haja vagy kopaszra borotvált feje. Mindenki másnak nagyon szépen ápolt haja van. Indiában elég nagy kultusza van a hajápolásnak mind a férfiaknál, mind a nőknél.

2024. júl. 10. 22:54
 5/10 anonim ***** válasza:

4.

Az afrikai néger őslakosoknak nem nagyon szólt senki, hogy öltözzenek jól fel. Ott biztos hideg van, de legalábbis nem süt a nap.

2024. júl. 11. 09:10
 6/10 A kérdező kommentje:

#5.

"Csak az élvhajhász és buta turisták, meg az őskorban ragadt törzsek mászkálnak falatnyi ruhákban a melegben."

Ja, meg összetákolt viskóik vannak.

Nem azért, mert ott az a kifizetődő.

2024. júl. 11. 12:00
 7/10 anonim ***** válasza:

Egyes fogorvosok ajánlják a nyelvmosást, én nem alkalmazom, mert nem lepedékes. Ha a száj egészséges, nem keletkezik lepedék rajta és büdös se lesz a szád, ha a fogadat naponta minimum egyszer megmosod és eleget iszol.

Az orrmosás ritka kockázata az agyevő amőba (Naegleria fowleri) fertőzés, már csapvíztől is volt, aki elkapta. Én nem szeretem, ha az orromba víz kerül, régebbeh, ha uszodába, strandra mentem, nem dugtam a fejemet a vízbe. Az orrom se büdös emiatt.

2024. júl. 28. 23:32
 8/10 anonim ***** válasza:
2024. júl. 28. 23:35
 9/10 A kérdező kommentje:

#8.

Hagyjuk a Nők Lapját pls.!

Az allergológusok is ajánlják az orrmosást. Nyilván megfelelő minőségű vizet kell hozzá használni. Floridában az éghajlat nem épp olyan, mint itthon. Egyiptomban én sem szívesen csinálnám csapvízzel, pedig tele van nyomva fertőtlenítőszerekkel. Másrészt nem is tiszta vízzel kell csinálni, hanem mindenképpen sós vízzel.

#7.

Régen ezt mondták az emberek a fogmosásra is... "Egyes fogorvosok ajánlják a fogmosást, én nem alkalmazom, mert nem lepedékes."

Igenis egészséges a nyelvmosás. A nyugati ember nem csinálja...

2024. júl. 29. 15:43
 10/10 A kérdező kommentje:
Másrészt baktériumok, ételmaradékok nem csak a fogak között és a fogon vannak, hanem bőven a nyelven és szájban is.
2024. júl. 29. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!