Gennyes mandulából másnak se tenyésztettek ki bacit? Gócos mandulám, kiveszik majd, genny préselhető ki belőle, rengeteg góc tüntetem van.
Jajbocsi ne haragudj azt hittem az előző válaszoló vagy :(
A mandulakő ételmaradék elhalt baci és sejt törmelék, és egy nagyon jó biofilmkent funkcionál,ami annyit jelent hogy a bacik ott meg tudnak telepedni, elszaporodni, mintha valami mindentől védett szuper táptalaj lenne. A beszedett antibiotikum se tudja őket kiirtani teljesen úgy, és ahogy írta az első válaszoló csak rezisztenciához vezet. Lehet sokáig nem okoz gondot de elég annyi hogy a mikrobiom felborul, az immunrendszer legyengül (akar egy nátha, covid fertőzés miatt) és elszaporodik egy pl. hordozott staphylococcus amit eddig a jó mikrobiom es az egészségesen működő immunrendszer karbantartott. Vagy elkap az ember valami egyéb bacit pl streptococcust. (Ez a kettő a leggyakoribb de persze már opcio is van még.) Ekkora kialakulhat góc. Maga a genny már ennek a jele, a genny az lényegében az amikor a neutrofil granulocitak, ami egy fehérvérsejt alcsoport bekebelezik a fertőzött sejtet,genny kelto bakteriumot és lebontják a genny a neutrofilek egy enzime miatt sárgás színű. Tehát a mandulako csak egy táptalaj és nem fertőzés jele, de ha már folyékony genny van ott már gennykelto baci van és immunreakció amivel foglalkozni kell. Igazából ez sokszor csak akkor derül ki ha megnyomják a mandulát. Én nem vagyok laikus de mivel nem vagyok orvos magam nem tudom megoldani meg ha lennek de műthetnem meg magam nyilván, de nem egy és nem is kettő szakorvosnal jártam aki végre hozza is nyúlt és meglátta rögtön hogy genny is jön belőle nem csak detritus. Erdemes jó orvosnak utánajárni mert elég rövid időn belül voltam több orvosnál úgyhogy pontosan tudtam mi bajom vérkép alapján és helyi panaszok alapján megse mentem semmire. Mire végre több orvos és ismerős javasolta ugyanazt a szakorvost és ott már tényleg megnéztek rendesen (termesztésén maganban xDx.Nekem sajnos ez több hónapja megy már és nem csak helyi panaszom. Az öblögetés akkor is segít a helyi tüneteiden kicsit ha gócos nekem is szinten tart kb a fertőtlenítős öblögetés, de a szisztémás bajaim nem oldja meg. Érdemes utánajárni ha sokszor van vele gond.
Szia Kérdező!
Nem tudom meg olvasod-e? Elég régi a kerdésed.
Fogászati gócom volt, ráterjedt elsőnek a jobb most pedig a bal mandulámra. Gennycsap van rajta. Fájdalmatlan, néha szúró, kaparó erzés. Kaptam a fogászati műtét után antibiot, mert a gyökér nár gennyes volt. Egyébként a fog egeszséges volt és az sem fájt. Impaktált bölcsességfog volt.
Két mandulám gennyes és már a garaton is van. Öblögethetem èn akármivel XD... :(
Csak azt szeretnèm kérdezni, hogy nellkasi panaszaid neked is voltak?
Nekem ezenkívül nyirokcsomók duzzadása, hajhullás, gyulladt pattanas szerű göbök a bőrön, végtagfájdalom, néha láz, hőemelkedés, köhögés, szemgyulladás (elmúlik magától, de elő is jön időnként) tüszkölés, orrfolyás.
Mi lett veled végül? Neked mik voltak a tüneteid?
Köszi, ha segítenél 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!