Ilyenkor mik lehetnek a következmények?
Ugyanezt tudod leírni neki, és vagy elfogadja, vagy akkor újra tesztelned kell.
Közben az elmúlt 20 percben azon gondolkodtam, hogy mennyire érdemes ebbe belekötni vagy sem, kinek és milyen következménnyel jár-e és egyáltalán jól gondolom-e a dolgot, és hogy leírjam-e ide, de ha már ennyi időt foglalkoztam vele, csak úgy zárójelesen berakom, mint gondolatmenet:
[Az mondjuk jogilag eléggé aggályos dolog, ha tőled itt most azt kérik, hogy fotózd le a pozitív tesztedet, és mellé még egy igazolványképet is rakj, hogy nem kamuzol. És ezt küldd el, amit ők esetleg még tárolnak is. Én megtagadnám a dolgot, mivel eléggé esélyes, hogy jogszerűen nem kezelhetik így az adataidat.
Itt van egy elég hasonló leírás a munkáltató és védettség kérdéskörében:
"A munkáltatónak mint adatkezelőnek a személyes adatok kezelésének (így a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényére vonatkozó adatok kezelésének) pontos célját és az adatkezelés jogszerűségét alátámasztó jogalapot kell elsőként meghatároznia. A jogalapkapcsán a Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a védettség ténye, azaz akár a COVID-19 betegségből történő felgyógyulás, akár az oltottság ténye aGDPR 4. cikkének 15. pontja szerint a személyes adatok különleges kategóriáiba tartozó egészségügyi adatnak minősül.
Ezen adatok kezelésének a jogszerűségéhez tehát egyrészt a GDPR 6. cikk (1) bekezdésében található jogalapok valamelyikének, valamint a GDPR 9. cikk (2) bekezdésében foglalt további feltételek – a jelen tájékoztatóval érintett esetben a b), h), vagy i) pontok – valamelyikének az adatkezelő által igazolt fennállása szükséges, ezek hiányában ugyanis egészségügyi adatok kezelése a GDPR 9. cikk (1) bekezdése értelmében tilos"
Igen, tudom hogy ez az oltottságról szól, de az hogy te pozitív vírusos vagy ugyanolyan különleges személyes (egészségügyi) adat.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!