Szerintetek nemi herpeszről kell szólni a partnernek?
Legyen szó szexkapcsolatról, alkslmi szexről vagy párkapcsolatról, az első szex előtt el kell mondani ezt szerintetek? Csak mert oké, igen, ez egy nemi úton terjedő betegség, viszont nem fertőzök, ha épp nem jön ki rajtam (márpedig rajtam ha évente 1x előjön sokat mondtam). Na meg ez nagyon sok embernek van, szerintem a többség nem is tud róla, hogy elkapta, tehát szólni se tudna. Mivel ez olyan betegség, amit sose lehet kiírtani, benned marad egy életre (asszem a keresztcsonti idegsejtekbe épül be), emiatt ugye hiába kapta el valaki mondjuk 16 évesen, ha 50 évesen megismer valakit, neki is el kéne mondania.
Viszont pont amiatt, mert nem fertőz alapállpotban, nincs komoly egészségügyi következménye, ezért a legenyhébb nemi úton terjedő betegségek körébe tartozik.
Ti mit gondoltok erről? Minden esetben illik szólni előre? Nem lenne nagyon kiábrándító? Sokan nincsenek tisztában ezzel a betegséggel, így ha elmondom, megijednek és azt hiszik valami leprás vagyok. Holotr simán lehet, jogy nekik is van vagy az a fajta ami a szájon szokott kijönni. Nagyon gyakori. Kell ezt jelezni, ha ráadásul amúgy is óvszerrel védekezünk? Mit gondoltok?
Ez a minimum.
Sajnos akkor is fertőz néha, amikor még nem tudsz róla.
Kérdező, én teljesen igazat adok neked. Az emberek többségének fogalma sincs róla, hogy Magyarországon kb. minden második ember herpeszvírus-hordozó (ezt európai és amerikai kutatások tömkelege támasztja alá). A legtöbb ember teljesen tünetmentes, ezért nem is tud a saját fertőzöttségéről, hogyan is szólhatna róla bárkinek is? Csak az tud róla, akinek már legalább 1x az életében tünetet okozott.
Ha valaki tünetmentes (teljesen gyógyult), akkor nem kell szólni róla.
Akkor pedig elkaphatja.
Ha erről ő TUD, és így nem zavarja - az más kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!