Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Szerintetek nemi herpeszről...

Szerintetek nemi herpeszről kell szólni a partnernek?

Figyelt kérdés

Legyen szó szexkapcsolatról, alkslmi szexről vagy párkapcsolatról, az első szex előtt el kell mondani ezt szerintetek? Csak mert oké, igen, ez egy nemi úton terjedő betegség, viszont nem fertőzök, ha épp nem jön ki rajtam (márpedig rajtam ha évente 1x előjön sokat mondtam). Na meg ez nagyon sok embernek van, szerintem a többség nem is tud róla, hogy elkapta, tehát szólni se tudna. Mivel ez olyan betegség, amit sose lehet kiírtani, benned marad egy életre (asszem a keresztcsonti idegsejtekbe épül be), emiatt ugye hiába kapta el valaki mondjuk 16 évesen, ha 50 évesen megismer valakit, neki is el kéne mondania.

Viszont pont amiatt, mert nem fertőz alapállpotban, nincs komoly egészségügyi következménye, ezért a legenyhébb nemi úton terjedő betegségek körébe tartozik.

Ti mit gondoltok erről? Minden esetben illik szólni előre? Nem lenne nagyon kiábrándító? Sokan nincsenek tisztában ezzel a betegséggel, így ha elmondom, megijednek és azt hiszik valami leprás vagyok. Holotr simán lehet, jogy nekik is van vagy az a fajta ami a szájon szokott kijönni. Nagyon gyakori. Kell ezt jelezni, ha ráadásul amúgy is óvszerrel védekezünk? Mit gondoltok?

2021. nov. 16. 16:12
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem ez a minimum.
2021. nov. 16. 16:18
 2/9 anonim ***** válasza:
78%
Én nagyon sokszor ellenörizném ezt a dolgot és már a gyanújánál is szólnék a páromnak. Meg fogja érteni. Alkalmi kapcsolatot pedig nyilván nem keresek, ha ez a problémám. Majd ha éppen nem lesz ilyen bajom. Meg hát a gumi például alkalmi szexnél amúgy is elengedhetetlen kellék legalábbis számomra.
2021. nov. 16. 16:20
 3/9 anonim ***** válasza:
77%

Ez a minimum.

Sajnos akkor is fertőz néha, amikor még nem tudsz róla.

2021. nov. 16. 16:21
 4/9 anonim ***** válasza:
85%
Fordított esetben te mit szólnál hozzá ha a partnered tudja hogy van valami STD-je de nem szól neked róla? Illik szólni róla és gumit használni ilyenkor meg egyenesen kötelező!
2021. nov. 16. 16:28
 5/9 A kérdező kommentje:
Látom itt sincsenek tisztában az emberek ezzel a témával. Felesleges volt itt rákérdeznem..
2021. nov. 16. 17:09
 6/9 anonim ***** válasza:
32%

Kérdező, én teljesen igazat adok neked. Az emberek többségének fogalma sincs róla, hogy Magyarországon kb. minden második ember herpeszvírus-hordozó (ezt európai és amerikai kutatások tömkelege támasztja alá). A legtöbb ember teljesen tünetmentes, ezért nem is tud a saját fertőzöttségéről, hogyan is szólhatna róla bárkinek is? Csak az tud róla, akinek már legalább 1x az életében tünetet okozott.

Ha valaki tünetmentes (teljesen gyógyult), akkor nem kell szólni róla.

2021. nov. 17. 11:57
 7/9 anonim ***** válasza:
63%
#4 A herpeszvírust ha valaki elkapta egyszer, akkor haláláig a szervezetében marad, többnyire inaktív formában. Akkor szerinted ha elkaptam 18 évesen, akkor életem végéig kötelezően csak gumival szexelhetek a párommal?! Ugyan már... 32/N
2021. nov. 17. 12:02
 8/9 anonim ***** válasza:

Akkor pedig elkaphatja.

Ha erről ő TUD, és így nem zavarja - az más kérdés.

2021. nov. 17. 12:14
 9/9 anonim válasza:
91%
Én azért szólnék, nekem volt olyan csajszi aki pár hetes ismerkedés után szólt. Mondjuk én nem vállaltam be mert nem gondoltam annyira komolyan a dolgot, szex se volt. Nem ért annyit hogy elkapjam ezt a betegséget, majd emiatt elveszítsem azt akit mondjuk igazán szeretnék. Azért ez sok embert elijeszt, senkinek se kell, szóval aki emellett is kitartó arra megéri az időt szánni.
2021. dec. 9. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!