Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Ha kézzel mosnék ki egy...

Ha kézzel mosnék ki egy textil szájmaszkot, akkor technikailag mindkét oldalát be kell szappanozni, vagy csak az arcunkhoz közelebb levő oldalát?

Figyelt kérdés

A maszk kapcsán jutott eszembe ez a kérdés. Főleg a technika miatt érdekelne, mert itt nem is nagy dolog mindenhol beszappanozni, de pl. ha egy pólót vagy pulóvert kéne kimosni kézzel, akkor azt hogy kell? Kifordítom, beszappanozom elöl és hátul, de nem kívül-belül, hanem elég csak kívül (ami igazából a kifordítás után a belseje, ahol izzadunk) ? Azaz nem fordítom vissza ezután? Vagy az is elég, ha a kívül eső részt nem elöl-hátul mindkét oldalon, hanem csak elöl vagy csak hátul szappanozom, azaz nem fordítom meg közben?

Elnézést, ha hülyeséget kérdezek, de nem vagyok otthon a témában.

2021. márc. 31. 01:10
 1/8 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy hülyén írtam.

Szóval kifordítom a pólót, hogy az izzadt része legyen kívül, és így is hagyom végig a mosás és szárítás során. Beszappanozom a felém eső oldalát, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor át kell fordítani a másik oldalára, és ott is beszappanozni? Vagy a szappan megy mindkét oldalára így is, úgy is?

2021. márc. 31. 01:40
 2/8 anonim ***** válasza:
69%

Én mindkét oldalát szappanoznám.

Én így mosom: vízmelegítővel melegítek vizet (100 fokra), beleöntöm egy edénybe, bele a maszkok, mosószer. Hagyom állni. Majd amikor már eléggé kihűlt, átdörzsölöm őket (mindkét oldalukat).

2021. márc. 31. 04:32
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi, és ha nem maszkról van szó?
2021. márc. 31. 06:08
 4/8 A kérdező kommentje:

Hanem pl. mikroszálas kendő? Ott elég egyik oldalát szappanozni?

Vagy ha ruhadarab, ahogy fentebb írtam?

2021. márc. 31. 06:24
 5/8 krwkco ***** válasza:
54%

Ha valami nagyon szennyezett, pl, mint az autómosásnál használt mikroszálas kendő, akkor én mindkét oldalát nedvesen be szoktam dörzsölni Vanish szappannal és utána hagyom állni egy ideig. De a normális ruháknál vagy pl. egy házi készítésű textilmaszknál elég az egyik oldalára szappant tenni. Amikor a vízben "gyúrjuk", akkor a szappan eljut mindenhova.

Egy merevebb pl. ffp2 maszknál ez a "gyúrás" nem jöhet szóba, mert elrontanánk az alakját. De azt nem is szabad szappanozni, mert romlik a szűrőképessége. Az alábbi linken írtam a maszkfertőtlenítésről:

www.gyakorikerdesek.hu/otthon__hazimunka__11019062-a-kn95-os-maszk-moshato-tapasztalataitok-esetleg-kifozheto-is

2021. márc. 31. 07:43
 6/8 anonim ***** válasza:
68%

Az FFP maszk is egyszer használatos!!!

Ne mosd ki!

Gyakorlatilag én sem egyszer használom, hanem párszor, de vigyázok rá, hogy csak a gumijánál érjek hozzá, meg az orrmerevítőnél, nem teszem le sehová, csak fellógatom a gumijánál fogva, használat után pár napig karanténozom, addig másikat használok, de kimosni még eszembe sem jutott, nem is lenne jó ötlet. Vagy nem sikerülne rendesen, és a kívül levő rátapadt cuccok a belsejébe is belekerülnének a mosástól, vagy (ha elegendően magas a hőmérséklet) tönkretenné az anyagát, és már nem szűrne rendesen.

2021. ápr. 1. 23:19
 7/8 anonim ***** válasza:
68%

A textil maszkokat én a ruháimmal együtt mosógépben mosom, legalább 60 fokos programon, és utána kivasalom.

Van elég maszkom ahhoz, hogy elég csak akkor mosni, amikor összegyűlik elegendő mosnivaló ruha. Így a legegyszerűbb. És nem csak a maszkokat vasalom, hanem mindent, amit lehet, mert az mindenféle mikroorganizmus ellen eléggé hatásos módszer!

2021. ápr. 2. 10:49
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy, nem értem a kérdésedet abból a szempontból, hogy miért ne szappanozhatnád be mindkét oldalát??? Takarékoskodsz a szappannal?

Belül miattad szennyezett, kívül a többiek miatt. Elvileg mindkét oldala "veszélyes".

Az egyéb ruhákat legtöbbször mosógépben mossuk, de ha esetleg kézzel,, akkor logikus, hogy a legszennyezettebb részeit szappanozzuk be külön, pl. ha foltos kívül, akkor ott, ha izzadt hónaljnál belül, akkor ott. Aztán az egészet átdörzsölöd a szappanos vagy mosószeres vízben, benne is hagyhatod ázni, majd többször kiöblíted tiszta vízben.

2021. ápr. 2. 10:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!