Tetanusz oltás kell vagy nem?
Ma elütött egy elektromos biciklis, én fordultam volna balra, ő nem foglalkozott vele és ahogy leakartam fordulni, nekem jött. Szerencsére csak 2 vérző sebem lett, viszont elég piszkos volt, mivel a beton lehorzsolta, mivel kb 5 métert tolt még magával a biciklis. A lábfejemen van a 2 seb, elég csúnya és ömlött belőle a vér, és por is ment bele.. Tetanusz oltás szükség lesz? Vagy majd akkor, ha látjuk, hogy van valami kis piros csík vagy valami?
16/L
Döntsd el te!
Azt azért tudd, hogy a tetanusz, ha kialakult, gyakorlatilag kezelhetetlen (és nagyon fájdalmas) betegség, nem tudnak mit csinálni vele. 50% a halálozási arány. Izomgörcsöket, rohamokat okoz, szájzár, állkapocsmerevség, aztán jönnek az egész testre kiterjedő, akár percekig tartó izomgörcsök. Ezek lehetnek olyan erős görcsök is, hogy csonttörést okozhatnak, azaz az izmos eltörik a saját csontjaidat. Utána légzésbénulás, és halál. Akiknél kialakult a tetanusz, 50%-uk így végzi, a kezelés ellenére.
Nem ijesztegetni akarlak, utánanézhetsz nyugodtan.
Mindenesetre döntsd el te, megéri-e az a kis szuri.
Piros csík nincs, ez csak egy hiedelem :)
igen, lefertőtlenítettem meg minden, próbáltam kicsit kiáztatni is, hátha.
igen tudom, hogy a tetanusz az eléggé fájdalmas betegség, olvastam róla
köszönöm a válaszokat!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!