Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » SLE beteg vagyok, van itt más...

SLE beteg vagyok, van itt más is,hogyan étkeznek, miket esznek, miket nem ajánlott enni?

Figyelt kérdés

2020. dec. 22. 07:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
63%
Magára a kérdésre nem tudok válaszolni. Viszont volt egy munkatársnőm valamikor, akit lényegében 10-20 éven át SLE betegként tartottak számon és ennek megfelelően agyon is gyógyszerezték. Aztán egy adriai nyaralás során hirtelen vakbélgyulladás lépett fel, amit sikeresen megoperáltak és a műtéti leírásban szerepelt, hogy egy krónikus gyulladásos gócot is találtak az operációs területen. Akkor derült fény arra, hogy korábban félrekezelték, mert ez a gyulladásos góc okozta az SLE tüneteket.
2020. dec. 22. 08:00
 2/11 anonim ***** válasza:
Én RA és SLE között vagyok. Többnyire banán, cukor, alkohol - kávé , cukros üditők, cukros - szódázott italok, csokik. Vörös húsok, fehér kenyér. Gyorséttermi kaják is többnyire felejtősek. Viz mehet napi 8 pohárral, zöldséget bátran, tej az fontos lehet de én laktózmentest szoktam venni. Amúgy érdemes napi calciumpótlás a csontok miatt. D vitamin 3000 egység C pedig 1500.
2021. ápr. 12. 11:33
 3/11 A kérdező kommentje:
És ti milyen gyógyszereket szedtek?
2021. ápr. 12. 11:50
 4/11 anonim ***** válasza:
2-es lennék. Medrol napi 6mg Sandimun Neoral 2x100mg, Apo-Famotidin gyomorkimélő, igény esetén napi 1x Diclofenac Ratiopharm fájdalomcsillapító. Heti 1x Ebetrexat ( Trexan ) 20mg injekció. Említett vitaminokon kívül az injekció után másnap folsav pezsgő tablettát szoktam beszedni reggel és este. Plusz napi 1x omega 3 - halolaj kapszulát.
2021. ápr. 12. 12:02
 5/11 A kérdező kommentje:

Ajjaj neked sem egyszerű!

Nekem a medrol már hazavágta a csontjaimat sajnos!

2021. ápr. 12. 12:15
 6/11 anonim ***** válasza:
Sokáig voltam 2-4 mg között Medrollal. De a tél és a tavasz jellemzően 6-on megy ki. Ha tudom visszaállok 4-re túl sok front hideg időt hamar megérzem ezek még nem drasztikus változtatások, csak kell a fokozatosság. Igen sajna kell mellé a kalciumot szedni. Én gondolkodtam izületvédőn is mert gyakran bringázom ha arra alkamas az idő, kell a mozgás. De nem a túlerőltetett.
2021. ápr. 12. 15:09
 7/11 A kérdező kommentje:
4 mg ot szedek én is, próbálnék 2 naponta szedni de nem megy!
2021. ápr. 12. 15:15
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Az SLE autoimmun betegség, s mint ilyen, meglehetősen fehér folt az akadémikus orvoslás térképén. Az igazi áttörés 2015-ben, illetve utána történt, és azt még a British Medical Journal is kiemeli, hogy egy-egy új ismeretnek min. 17 év szükséges, hogy bekerüljön az orvosi protokollba. Tehát kell még legalább 12 év, mire a dokikra bízhatjuk magunkat, addig saját kezünkbe kell vennünk az egészségünket. Minden autoimmun betegség alapja az áteresztő bél szindróma, és erről pl az én háziorvosom tőlem hallott először. (Becsületére legyen mondva, mire legközelebb találkoztunk, utánajárt a dolognak, és jószerivel többet tudott róla, mint én, aki pedig több mint 40 éve kutattam megoldások után, megunva a dokik szétárt karját nézegetni.)

Az áteresztő (alias lyukas bél, vagy szivárgó bél) szindróma nem olyan szörnyű, mint első blikkre gondolná az ember. Arról van szó, hogy a vékonybél amúgy is mindössze egyetlen sejt vastagságú falán parányi lyukak, folytonossági hiányok keletkeznek, amelyeken keresztül emésztetlen fehérjemolekulák, toxinok, antigének kerülnek a véráramba, és mivel az immunrendszer a testidegen fehérjékre van kihegyezve, folyamatosan csúcsra járatják azt. Annyira, hogy a végén már maga sem tudja, mire támadjon, így mindenre támad. Saját szerveinkre is. Ráadásul a molekuláris mimikri is ezt idézi elő. Ez azt jelenti, hogy egyes ételek fehérjéi nagy vonalakban hasonlítanak némely szervünk építőköveire. (A glutén pl a mellékveséére.)

A másik nagy ellenségünk a felborult bélflóra. Tudni kell, hogy egy egészséges bélrendszerben mintegy 3-500 mikrobafaj él is tevékenykedik. Enzimeket, vitaminokat, hormonokat termelnek, megemésztik, felvehető állagúvá formálják nekünk a bevitt táplálékot, és jószerivel minden életfolyamatba belepofáznak. Tehetik, hiszen 10x annyian vannak, mint ahány sejtből egyáltalán a testünk áll. Ha nem jó üzemanyaggal látjuk el őket, nem fognak jól üzemelni! Egyes fajok kipusztulnak és helyüket más, többnyire patogén törzsek veszik át, amelyek az anyagcseréjükkel folyamatosan mérgeznek minket.

Ennyit dióhéjban a nyavalyánk mibenlétéről.

A kérdés az étkezésre is kitér. Nos, ami kerülendő, az elsősorban a glutén (minden gabonaféle!!!), a hüvelyesek, a burgonyafélék (krumpli, paradicsom, paprika, padlizsán) a tej és tejtermékek, a citrusfélék és a magas cukortartalmú gyümölcsök, a vörös húsok, alkohol, kávé, antibiotikumok, nonszteroid fájdalomcsillapítók. Ezek mind kinyitják a vékonybél falát, és min. 72 órára autoimmun tüneteket produkálnak. Pontosabban vannak a felsoroltak között, amik másként, közvetve hatnak károsan a bélfalra, ezekről majd később, ha érdekel valakit.

Amit érdemes enni: Minden főétkezéskor egy csésze hosszan főzött csontleves, vagy kocsonya. Ezeknek magas a kollagéntartalma, jótékonyan hatnak a bélfalra, betapasztják a lyukakat, segítik a normális emésztést. Minden étkezéskor egy ökölnyi zöld leveles zöldség, egy ökölnyi színes zöldség és egy ökölnyi kénes zöldség. (Ezeknek mind megvan az élettani hatásuk, hosszú lenne itt most mindent tisztázni.) Minden étkezéskor egy ökölnyi hús. (Lehetőleg nem a multikban vásárolt, ami tele van növekedés hormonokkal, antibiotikummal, glifozáttal, stb.) A hús jelen esetben a fehérjeforrást biztosítja, amíg nem tudjuk az étrendünkbe visszavezetni a hüvelyeseket. Minden étkezéskor egy ökölnyi szénhidrát, ami esetünkben igen szegényes palettát mutat; édesburgonya, jamgyökér, főzőbanán. (Később visszavezethető a rizs, a köles, a krumpli is, de ez is egy külön fejezet.)

És itt még nem áll meg a történet, mert nem elég az étkezésünkön változtatni. Az egész életvitelünket meg kell reformálni, hiszen pl. bármilyen stressz (a belső, észrevétlen stressz is stressz!) fokozott kortizoltermelésre készteti a mellékvesekérget, ez pedig úja csak felerősíti az áteresztő bél szindrómát.

Szóval ez nem diéta, hanem életmód, amit hosszú idő megtanulni. S mivel minden változás, változtatás a komfortzóna elhagyásával jár, a legtöbben inkább a dokik gyors, ámde mindössze a tünetekre kiterjedő kezelési módját fogják választani.

2021. ápr. 15. 16:53
 9/11 A kérdező kommentje:
Túl hosszú
2021. ápr. 15. 16:58
 10/11 A kérdező kommentje:
De elolvastam köszi mindenkinek
2021. ápr. 16. 04:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!