Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » A maszk többet árt, mint használ?

A maszk többet árt, mint használ?

Figyelt kérdés

Az egyik ami elgondolkodtatott, hogy maszk miatt sokkal többet nyúlkálunk az arcunkhoz. Maszk nélkül akár teljesen kiiktatható lenne a dolog, a maszk miatt egész nap valamiért oda kell nyúlni.

A másik egy új kutatás aminek az eredménye: ha nem professzionális maszkot használunk hanem mosható textil maszkokat(mindenki ezt használ) akkor jobban terjed a vírus valamiért, ezt nálunk is meg lehet figyelni. Miért? Mert a vírus könnyebben utazik a textil anyagból készült maszk szemmel nem látható folyamatos foszló darabkáin mint csupán a maszk nélkül ki és belégzéssel.

2020. okt. 2. 09:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
62%
Én is kevesebbet piszkálom az arcom, sőt, a tömegközlekedésen való körömrágásról is leszoktam, ami lássuk be, nagyon nem higiénikus se nekem, se neked, aki utánam fogja meg a nyálas kapaszkodót (bocsi)
2020. okt. 2. 10:31
 12/22 anonim ***** válasza:
77%

Ha rendeltetésszerűen használnánk akkor használ, de ahogy a legtöbben használják a használójának inkább árt, viszont így is védesz másokat magadtól.

Egész évi tömegközlekedésem alapján elmondhatom hogy 10/4 koszos gyűrött, minden irányból összefogdosott több hétig mosatlan maszkot hord, a legtöbben megfogják a kapaszkodót a buszon, majd amint leszáll ugyanazzal a kezével leveszi, és gyúrja be a zsebébe a még fertőbb mobilja mellé.

De láttam már olyat is, hogy az éjszakai járaton nem tette fel a maszkot hanem gyakorlatilag odaszorította a kapaszkodóhoz, le-fel húzogálta, majd amikor észbe kapott hogy amúgy fel kellene tenni, simán feltette..

A haverom, pedig március-május között hordta ugyanazt egy használatos maszkot, már be volt sárgulva :)))

2020. okt. 2. 10:58
 13/22 anonim ***** válasza:
67%
Sok más ok is van még, ami miatt többet árt, mint használ. Az viszont látszik, hogy a vírus ellen sokat nem ér, mivel akik hordják, ugyanúgy elkapják.
2020. okt. 2. 11:56
 14/22 anonim ***** válasza:
0%
Sajnos vannak akiket nem lehet megmenteni önmaguktól. Ehhez járvány sem kell. Engem jobban idegesit ha ezek a felelőtlrn emberek másokat is veszélyeztetnek a viselkedésükkel. Boltba ki van írva nagybetűkkel, hogy ne fogd meg kézzel a zsemlét. Ki van téve fogó plusz műanyag kesztyű is és zacskó. Isten barma csak kiveszi kézzel majd megallállapítja, hogy neki eggyel kevesebb is elég es szépen visszateszi. Szólok, neki, hogy talán nem kéne. De nem számít neki 20 ftért megéri más egészséget kockáztatni. Ha nincs járvány ez akkor is gáz. 😝 Na az ilyet azonnal bűntetném 50ezerre. A koszos maszkkal járók legalább csak maguknak ártanak. Mondjuk ezek az emberek valoszínű a tisztálkodást sem viszik túlzásba szóval nem a maszkkal kezdődött a probléma. Magára igényes ember cseréli a maszkot és nem gyűri be a zsebébe.
2020. okt. 2. 11:57
 15/22 hollófernyiges ***** válasza:
78%

"akármilyen tiszta frissen mosott otthon készített pamut maszkokból származó rostrészecskék aeroszolos terjedése járványt erősítő tényező, nemhogy gátló"

Nem, ezt már te tetted hozzá. A cikk csak annyit állít, hogy a házi textilmaszkokról aeroszol méretű részecskék szakadnak le, ezért fontos azok gyakori mosása és cseréje. De a maszkviselés továbbra is fontos:

"Our observations are consistent with suggestions that mask wearing can help in mitigating pandemics associated with respiratory disease"

2020. okt. 2. 12:12
 16/22 anonim ***** válasza:
64%
Annyira tipikus, hogy aki nem akar maszkot venni addig kutakodik amíg talal valamit ami ellene van és azt is a saját szája íze szerint értelmezi nem úgy ahogy le van írva. :D a maszk fontos és véd. A másik embert mindenképp ha rendszeresen mosod és szakszerűen használod akkor téged is.
2020. okt. 2. 12:17
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Engem nagyon irritál a viselése, ezért sokat nyúlkálok a maszkhoz, míg nélküle eszembe se jut az arcomhoz nyúlni, ha valahol vagyok. Ami nem megy még benne az a koncentráció, sokkal szétszórtabb lettem, és türelmetlen. Nagyon várom már a napot, mikor végleg ki lehet dobni.
2020. okt. 2. 12:58
 18/22 anonim ***** válasza:
0%
Senki nem élvezi ezt elhiheted. De hasznos. Pl munkahelyen mindig valaki telktojja a wct. Én meg érzékeny vagyok az ilyen fertőzésekre. Az alapos kézmosás eddig is megvolt de mégis időnkét összeszedtem valami hasfájós betegséget. Mióta maszkban megyek a klotyóra nem volt semmi bajom. Ffp2 használok. Ez is valami.
2020. okt. 2. 15:12
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
Volt kolléganőm egész évben képes volt valami betegséget összeszedni, évente többször volt, hogy lázasan bejött, ott köhögött, prüszkölt, fújta az orrát, stb., 2 éven keresztül ültünk egymástól kb. 1 m-re szembe, sosem kaptam el, sőt a másik kolléga sem. Nem hinném, hogy ez egy maszkon múlna, sokkal inkább immunrendszer kérdése. Azt végképp nem értem a hasfájós betegségnek mi köze a maszkhoz.
2020. okt. 2. 15:33
 20/22 anonim ***** válasza:
0%
19 akkor nem is értem minek vesznek az orvosok maszkot pláne a műtéteknél. Hulla feleslelges. Ezt a sok hülyét hogy nem jöttek rá eddig.
2020. okt. 2. 19:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!