Mi bizonyítja, hogy a maszk textúrája valóban megfogja a kilélegzett páracseppeket?
Ma már tudjuk, hogy a maszkviselési kötelezettség nem a saját, hanem a többi ember védelmében lett kitalálva, tudniillik a kilélegzéskor távozó páracseppek viszik át a vírusokat a másik, belégzést eszközlő organizmusba.
Az elvet értem, elég logikusan is hangzik.
Ám mi a biztosíték, hogy a forgalomban kapható, illetve a különböző háziag eszkábált maszkok ezt maradéktalanul teljesítik?
Teszteltem. Ahol a lehelet meglátszik, a hideg miatt, ott ugyanúgy meglátszik akkor is, ha maszkban lélegzek ki. A maszk oldalsó részein, mivel nem mindegyik illeszkedik tökéletesen az arcra, ott is kiáramlik a páracseppdús kilélegezvény.
Tehát ezek tükrében szerintem eléggé aggályos az emberekkel elhitetni, hogy ezzel a maszkviseléssel mennyit tesznek az embertársak egészségéért. Sokkal inkább tűnik hamis biztonságérzetnek. És ez veszélyes.
"alapjába véve, ha tüsszentesz és a nagyját felfogja, az már véd."
Tulajdonképpen a minden harmadik kuffantásra felhúzott koton is véd valamennyit, több a semminél, de nem bízám erre a metódusra a családtervezésemet. Valahogy a maszkokra sem szívesen az életemet.
Bármilyen, a szád/orrod elé tett anyag felülete felfogja a kilélegzett páracseppek EGY RÉSZÉT. Igen, a maszk szélén kiszökő levegő párája kicsapódik a szemüvegeden, de ugyanúgy ráül a pára a maszk belső felületére is, és ami ott csapódik ki, az már nem megy ki a külső légtérbe, tehát kevesebb vírust juttatsz ki.
A másik, hogy beszéd közben kicsit nagyobb nyálcseppecskéket is útnak indítasz (az is, aki nem "köpködős"), azok is a maszkon landolnak.
Nyilvánvaló, hogy jut ki a maszkból pára, hiszen nem zár hermetikusan. De nem is arról volt szó, hogy egyáltalán nem jut ki belőle semmi, hanem arról, hogy jelentősen kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!