Ez toxoplazmózis lehetett?
Figyelt kérdés
Kb. 2 hónapja volt,hogy eléggé szarul éreztem magam.Olyan fáradt-levert voltam és kicsit fájt a fejem.Többen mondták,hogy néha könnyezik a szemem,de mondom az a fáradtság.Kezdtem sejteni,hogy beteg lehetek.Én úgy gondoltam ez az új vírus lehetett.Aztán 2 hét múlva elkezdtem foltokat és fényeket látni,ezzel elmentem szemészetre,majd közölte,hogy egy lezajlott gyulladást vett észre a szemembem és beutalt a kórházba.Azt mondta toxoplazma,vírus,baktérium okozhatta.Karantén ideje alatt elég sok mélyfagyasztott pizzát ettem és általában sosem sütöm meg jól,de nem szoktam visszarakni(jellemző,hogy vizes marad a teteje)esetleg ettől is lehet toxoplazmát elkapni?Mert macskánk nincs és ezen kivűl mást nem tudok elképzelni,legfeljebb mosatlan zöldségtől,gyümölcstől,de így most nem rémlik,hogy nem mostam volna meg rendesen valamikor.2020. jún. 8. 08:27
1/3 anonim válasza:
A toxoplasma gondii egy eukariota egysejtű. Minden ember átesik rajta élte során legalább egyszer... igen valóban leginkább a macskák karmolása (nyála) terjeszti , és leginkább a terhes nőkre veszélyes. Egészséges embernél tünetmentesen lezajlik , akinek gyenge az immunrendszere, vagy valamilyen más fertőző betegségben szenved (HIV, EBV stb ). Ott nyirok csomó duzzanat vagy esetleg láz jelentkezhet.. Azithromycinnal kezelhető!
2/3 anonim válasza:
A toxoplasmosist leggyakrabban nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztása okozza, úgyhogy a nem megfelelő sütés simán okozhatja. Egyébként nem közvetlenül a macska nyála, hanem ürüléke terjeszti, szóval ürülékkel szennyezett por (pl. köztéri homokozó) lehet a fertőzés forrása.
Egészséges immunrendszerű egyénben pontosan fáradtságot, torokfájást, izomfájdalmat okoz, de ez rengeteg betegségre jellemző, a leírásodból nem lehet megállapítani, rendes szerológiai vizsgálatra van szükség, a kórokozó kimutatására.
3/3 anonim válasza:
A macska egész élete során 2 hétig lehet fertőző! Nézzétek meg ezt a videot, élvezetes és sokat lehet belőle tanulni. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!