Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » 26 éves újonnan diagnosztizált...

26 éves újonnan diagnosztizált SPA autoimmun betegként csak imádkozhatok, hogy ne kapjam el a koronavírust?

Figyelt kérdés
26/f vagyok 50 kg (megfazasom is volt 2 hétig és 2 kg fogytam), tegnap kezdtem el szedni a gyógyszereket a csípő+keresztcsont ízületi gyulladásra és pár hét múlva lenne lehetőségem biológiai terápiára. Tudok járni fájdalom nélkül ide-oda menni, de nem tudom jelenleg mennyire gyenge az immunrendszerem és félek a koronavírustól. Már fejben elkönyveltem, hogy nem élem meg a jövő évet. Annyi mindent hallottam, hogy oké mindig az időseket említik, de a beteg gyenge immunrendszerű betegektől meg hallgatnak. Április elején kezdődött egy megfázásom ráadásként (csak köhögés és lerakódás de nem fájt a torkom és nem folyt az orrom) de abból is 3-4 hét alatt gyógyultam ki (jelenleg is van ami nem akar feljönni).

2020. ápr. 24. 13:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Ne legyél túl negatív, de azért nem ajánlanám hogy vígan ugrándozz az utcán.

Ha teheted akkor Te tényleg ne menj sehova, orvoshoz is ha meg tudod oldani, akkor inkább kocsival menj be vagy kérj meg valakit hogy segítsen.

Van okod aggodalomra, de ne gondold azt, hogy akkor most rögtön meghalsz. Kitartást és óvatosan

2020. ápr. 24. 13:05
 2/13 anonim ***** válasza:

Én a szakdogamat SLE betegek eletminosegebol írtam, husver paciensekkel is volt interjum. Vigyázni kell az immunmodulans gyógyszerek miatt, de kötve hiszem, hogy 26 évesen meghalnal tőle. Voltak olyan lupusosak akik átestek influenzan is és nem haltak meg. Tartsd be az ajánlásokat, moss kezet gyakran és helyesen, tartsd a távolságot és nem lesz baj.

Facebookon betegcsoportokat nem keresel fel?

2020. ápr. 24. 13:06
 3/13 A kérdező kommentje:
#2: Már felkerestem autoimmun csoportokat fb-on, de ott olyan lesújtó vélemények vannak, hogy szinte már elkezdted temetni. Egy nővel beszélgettem privátban, konkrétan azt mondta, hogy a kezdeti szteroidos gyógyszeres terápia miatt (ami a biológiai előtt szükséges) én most egy krónikus beteg idős embernek felelek meg.
2020. ápr. 24. 13:19
 4/13 anonim ***** válasza:
A biológiai terápia az sokat fog segíteni és ne lásd ennyire negatívan a jövőt. Érdemes megnézni az elhunytakat, és azt elosztani kettővel kb. mert kötve hiszem, hogy a vírus okozta tunetekbe halt bele mindenki. :) Van egy immunkozpont Budapesten, prima medicafele, őket ismered?
2020. ápr. 24. 14:05
 5/13 A kérdező kommentje:

#4: Nem ismerem

Vidéki vagyok. Jelen helyzetben viszont öngyilkosság lenne felmenni emiatt Bp.-re. Jelenleg Debrecenben kezelnek és elvileg pár hét múlva elkezdődhet a biológiai terápia.

2020. ápr. 24. 14:56
 6/13 anonim ***** válasza:

Miért kéne temetni magadat?

Barta Sylvia is autoimmun beteg, megviselte a korona, de már jól van.

[link]

Én is autoimmun beteg vagyok, nekem nem kell szteroidot szedni, bennem is van félelem, de már hozzászoktam. Majd elmúlik, ne aggódj. Próbálj kicsit sportolni, szedj vitamint, hogy minél jobb kondícióban legyél.

Facebook csoportokban meg persze, hogy temetik egymást, minden magyar fórumon nagy a negatív vibe. Olvass külföldi cikkeket, hogy megnyugodj:

[link]

28/N

2020. ápr. 24. 15:39
 7/13 Ignis Subdialis ***** válasza:

Csak azt felejted el, hogy amíg itt az elhunytak egész kórtörténetét az orrod alá tolják, addig a felgyógyultakét nem. Pedig tuti fix, hogy köztük is vannak krónikus betegek, autoimmun kórképpel bírók, gyenge immunrendszerűek.

Azért gondolj bele, hogy a mai életformánk nagyon nem természetes, az étel, a környezetszennyezés, a nagyvárosi létforma, mozgáshiány, zajterhelés és a sok stressz mindenkinek elindít a szervezetében valamit, ami évek, évtizedek elteltével krónikus betegségeket idézhet elő. Sokan úgy élnek együtt krónikus problémákkal, hogy fogalmuk sincs róla, nem sejtik, hogy éjjeli, reggeli farkaséhségük cukorbetegségbe fog torkollni, hogy fejfájásaik vagy bőrproblémáik emésztőrendszeri problémákat jelez stb. Simán együtt élnek ilyen tünetekkel addig, amíg egyszer csak már annyira súlyos nem lesz, hogy csak elmennek vele orvoshoz.

Amíg a koronavírus túlélőit nem nézegeti senki, hogy nekik milyen elváltozásaik voltak, addig nem tudjuk meg, hogy a krónikus elváltozás MENNYIVEL növeli az elhalálozás esélyét koronavírus fertőzés esetén. De az teljesen biztos, hogy nem 100%-kal!

2020. ápr. 25. 15:51
 8/13 A kérdező kommentje:
#7: Azért akinek néha van tünete az tutira nem krónikus beteg. Ráadásul a rendszeres vérvétel úgyis kimutat mindent.
2020. ápr. 25. 15:56
 9/13 anonim ***** válasza:

Csak sajnos sokan nem mennek el rendszeresen semmilyen vizsgálatra..

Volt olyan beteg, aki mondta hogy 4 éve vannak panaszai, de eddig nem jött el (nem is értem miért...) és utána kiderült hogy harmad-negyedstádiumú hólyadaganafa van... Ha eljött volna 4 éve, amikor a panaszai kezdődtek, akkor valaószínűleg sokkal jobb helyzetben lenne.

Csak itthon sajnos van egy olyan mentalitás, hogy addig nem megyünk orvoshoz, amíg tényleg nincs nagy gáz. A rendszeres és sokszor térítésmentes vizsgálatokról meg fölösleges is lenne beszélni

2020. ápr. 25. 17:36
 10/13 Ignis Subdialis ***** válasza:

? Minden krónikus betegség úgy kezdődik, hogy az embernek "néha van tünete"! Csak nagyon sokan nem mennek orvoshoz ezekkel! És ha majd állandósulnak a tünetek vagy egyre többen lesznek, akkor mennek el és akkor már egy jól kifejlett egy vagy több krónikus betegséggel diagnosztizálhatják őket. Vagy gondolj azokra a betegségekre, amiknek egyáltalán nincs is tünetük és amikor meg már van, akkor meg már kampó! Most komolyan tünetek gyakorisága alapján akarod megítélni a krónikus kórokat? A koronavírus áldozatainál is számtalan olyan ember volt, akikre azt hitték, hogy egészségesek és csak a boncolásnál derült ki, hogy nem!

Úgyhogy még csak nem is hibáztathatod őket, hogy elhanyagolták magukat és nem mentek orvoshoz - mert mivel mentek volna, ha nem volt tünet?! De a másik eset, amikor meg enyhe vagy ritka tünetek vannak, ezekkel az emberek inkább nem mennek orvoshoz, egyrészt mert ez némelyeknél valamiért a "gyengeség" jele, senki nem akar elesettnek látszani, segítségre szorulni, de ott van a nem túl fényes egészségügyi ellátás is, hogy lehet hogy ki se derítik a problémádat vagy elhajt már a háziorvos, de ott van az is, hogy gyógyszerreklámokba botlasz mindenhol, amik mind azt sugallják, hogy oldd meg otthon a problémádat a vénynélküli gyógyszerekkel. Azt sugallják, hogy teljesen normális, hogy időnként fáj a fejed, emésztési gondjaid vannak, gyulladásaid vannak, fáj itt, fáj ott, csak vedd meg ezt meg azt a szert és minden gond megoldva. Nem kell ezekkel orvoshoz menni, mert csak bekapod a pirulát és megszűnik a tünet.

Akitől állandóan vért vesznek, az már valamilyen probléma miatt bent van a rendszerben vagy foglalkozásegészségügyi vizsgálatként találkozik ezzel, de megsúgom, hogy nagyon sok munkahelyen nem végeznek laborvizsgálatot, csak max. egy vérnyomásmérés, látásvizsgálat és kikérdezés van. A másik, hogy egy laborvizsgálatot nem lehet mindenhatónak tekinteni, jó is lenne, ha egy vérvétel ennyire informatív lenne.

2020. ápr. 25. 19:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!