Ha fertőzött vagyok de semmi tünetem nincsen akkor is megfertőzhetem a kollégáimat ilyen esetben?
Igen... sajnos gyakran a tünetmenteseknek is nagyon magas a vírusszám a garatjukban.
Beszéddel nyálcseppeket kiküldve fertőzhetsz, kilélegzett aerosolokkal is. Vagy bármit amit megfogsz a kezeddel az orrod után.
Sőt még a széklet is fertőzhet, szóval ne dobáld lehetőleg munkaidőben.
A kérdésben a válasz. Igen. A kínai kutatók mára az esettanulmányaikkal kimutatták, hogy a legintenzívebb fertőzést a tünetmentesek ill. az első tünetek megjelenésekor produkálják. A tünetmentesek tesztelési eredményeiből vonták le ezt a következtetést, ami szerint a torokból vett mintákban ez-idő alatt volt a legtöbb vírusszám, a tünetek megjelenése után fokozatosan csökkent.
Tehát a tünetmentesek képesek levegőbe juttatni a legtöbb vírust, és ezzel magyarázható a járvány gyors terjedése is.
Ezt a publikált kutatási eredményt igazolja a magyar Kelen magánkórházban végzett tesztelések, ahol 107 tünetmentes személyt teszteltek koronavírusra, és közülük 13 teszt lett pozitív. Ezután újabb 424 tesztet végeztek, és 24 pozitív esetet találtak (a tesztelés fizetős a magánkórházban).
Így mára egyértelművé vált, hogy ezért lenne fontos mindenkinek nyilvános helyen viselni a szájmaszkot.
A Kelenben ráadásul Clungene kínai gyorsteszt van, ami nem tudom mennyire megbízható...
...de nem a garati vírusszámot mutatja, hanem kb 85% szenzitivitással az IgMet de csak 5-15 nap után, majd az IgGt 15-30 nap után.
Reméljük ezek a kínai tesztek pontosak és nem átcsomagolt terhestesztek.
Inkább az átesettség és immunitás vizsgálatára lennének jók az antitest tesztek.
#6-ra
De, a vírusszámot. Tünetmentesektől vettek garatváladékot. Tünetmenteseknél még nincs ellenanyag termelés. Ennek beindulását jelzi valamelyik tünet megjelenése.
A másik érdekesség: hőkezelés kizárólag 95 fokos vízben 15 percen át tartva fragmentálja a vírus RNS-ét.
A 60 fokon egy órán keresztül főzve, meg se kottyan a vírusnak, fertőzőképes marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!