Tényleg nincs egészségügyi kockázata a Kínából történő rendeléseknek?
Több helyen utánanéztem, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal járhat, ha a koronavírus-járvány ideje alatt EBAY-ről kínai cuccokat rendelek. Szinte mindenhol azt írják, hogy semmilyen, mert a vírus gazdaszervezet nélkül 24 óránál tovább nem él, ezek a csomagok pedig rendszerint akár három-négy héten keresztül is úton vannak lezárva, lefóliázva, bedobozolva. Még a Magyar Posta is kért állásfoglalást a tisztifőorvosi hivataltól, és ők is azt mondták, hogy veszélytelen.
Arra lennék kíváncsi, hogy akik rendszeresen rendelnek Kínából, azok most is megteszik? Nincs bennetek aggodalom?
Attól függ, hogy mennyi ideig jön az a csomag.
Állítólag 9 napig is életképes az a vírus. Nekem van január végén leadott rendelésem, melyek még nem érkeztek meg. Ha megjönnek akkor külön rakom őket, és majd csak akkor nyitom fel, ha már tisztázódott a vírus életképessége. Amúgy sem sürgős, ami benne van. Csak azért rendeltem, mert tudtam, hogy később már nem lehet a fertőzés elterjedése miatt és nem is lesz mit, mert leállt a gyártás. [link]
A sok mellébeszélés és félretájékoztatás mellett itt egy korrekt videó a témában (sajnos angol nyelvű):
https://www.youtube.com/watch?v=6WLk-Mxydrk
Kb. a 16. perctől beszél arról, hogy a SARS-szal (ami szintén koronavírus) kapcsolatos kutatások eredménye az volt, hogy körülményektől függően 5-28 napig képes gazdatesten kívül egy felületen életben maradni a vírus!
Az alacsony hőmérséklet (4 °C környéke) és a magas páratartalom a legkedvezőbb feltétel. Magasabb hőmérsékleten és alacsony páratartalom mellett rövidebb a vírus túlélési ideje. Télen emiatt is gyakoribbak a vírusos fertőzések.
A Kínából rendelt csomagok kérésére is kitér. Az antlantai CDC intézet szerint:
"nincs bizonyíték, de valószínűleg alacsony kockázat".
Hát, nekem ez nem túl megnyugtató. Főleg egy zsugorfóliával alaposan körbetekert (jól teletüsszögött) csomagnál, ahol a pára se ki se be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!