Visszatérő allergia. Vissza lehet fordítani?
Sziasztok!
Mikor kicsi voltam, asztmás és allergiás voltam az állatokra. Emlékszem, hogy nem alhattam tollpárnán, és hogy használnom kellett inhalálót. Iskolás koromban már nem volt ilyen gond, mert tesiből sosem voltam felmentve, sőt, mindig az elsők között voltam felméréseknél. Harmadikos koromban lett kiskutyánk a panel lakásban. Addig jártunk egy orvoshoz is, akinek (anyum kérésére) nem mondhattam meg, hogy lett kutyánk. Nála csináltak rajtam allergia teszteket. Nem volt semmilyen allergiás reakcióm a kutyánkra.
Eltelt 9 év és arra lettem figyelmes, hogy reggelente úgy kelek, hogy be van dugulva az orrom, sokat fújkáltam, azt hittem beteg vagyok. Nem nagyon foglalkoztam vele, de feltűnt, hogy csak otthon volt ez. Mikor kint voltam ló, kutya közelében nem dugult be az orrom. Aztán meguntam és nagy nehezen sikerült eljutnom egy allerga vizsgálatra. Kiderült, hogy kutya-, macskaszőr, és parlagfű allergiám van. Majdnem elsírtam magam, mikor megtudtam, mert nagyon imádom az állatokat... gondolkoztam, mitől alakulhatott ki újra az allergiám, olvasgattam utána. Elvileg okozhatja, hogy legyengül az immunrendszer. Viszont az allegiás reakció pont azt jelenti, hogy "túl jól" reagál az immunrendszerünk az allergénekre. Szóval ezt nem igazán értem. Olvastam, hogy lelki oka is lehet ennek. Ha ez lehetséges, akkor elképzelhető, hogy az akkori barátommal való szakítás viselt meg annyira (nem első kapcsolat, viszont az első szerelem).
Az a kérdésem, mit gondoltok erről és hogy szerintetek ezt vissza lehet-e fordítani. A parlagfű probléma annyira nem érdekel, majd fogok inni kúraszerűen teát, mert ismerek olyat, akinek bevált, pedig volt, hogy előtte befulladt a parlagfűtől, azóta semmi baja. Állatallergiára lehet valami megoldás? (Trollok kíméljenek az olyan hülye üzenetekkel, hogy főzzek kutyaszőrből teát. Köszi.)
Az allergianak biztos hogy nem lehet lelki oka, ezt maximum idióták irják, akik mindenre rámondják hogy lelki eredetű.
Egyfajta autoimmun kórképhez hasonló dolog az allergia, szóval genetikailag kódolt de bármikor jelentkezhet és végülis környezeti hatásoknak is köze van hozzá.
Az biztos, hogy az allergia vizsgálat eredménye nem szentírás. Vagy lehet, hogy átmeneti dolgok, pl. stressz fokozzák az allergiás tüneteket. Nekem vannak időszakok, amikor totál bedugulva ébredek reggelenként, és semmilyen allergiát nem tudták kimutatni még vérből sem. Ugyanakkor antihisztamin elmulasztja.
Az öcsémnek erős macskaszőrallergiát mutattak ki, és semmi baja a macskáinktól akkor sem, ha rajta fekszenek. Parlagfű szezonban még taknya-nyála egybefolyik, pedig arra papíron nem allergiás.
5/6-os, köszi a válaszod. Nem lehet, hogy olyan fajtájú macskád van/volt, aminek a szervezete nem termel annyi FEL-D1 fehérjét? Ilyenek a szfinx, a bengáli macska, a sziámi, a devon rex és a balinéz.
Itt egy cikk erről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!