A fogak közötti, ilyen sàrgàs elszíneződést-ami nem fogkő, hogyan tàvolítjàk el? Polírozàssal? Nem sértik meg ilyenkor a fogzomàncot?
Arra az elszíneződésre gondolok, ami leginkàbb kàvétól, meg ilyenektől alakul ki. Nekem így is picit kopott a fogzomàncom, ezért félek egy kicsit, nehogy ez meginkàbb elvékonyitsa.
Előre is köszi!
Ha tényleg nem fogkő (bár esélyes, hogy az), akkor az erózió okozta kopás lesz, amit eltávolítani a fogról nem lehet. A kopás miatt ugyanis a zománc elvékonyodik és áttetszik alóla a sárgás színű dentin. A dentin sosem fehér, mindig sárgás színe van. Az ilyen fajta elszíneződést nem lehet kifehéríteni, csak elfedni héjjal vagy koronával.
Az ilyen kopást okozhat a fogkefe rossz irányú (körkörös helyett vízszintes) mozgatása, a túl erős dörzsölés, savas attakok (savas italok, szénhidrátok bomlása, nassolás, rendszertelen étkezés, gyakori hányás, reflux...), szájszárazság (csökkent folyadékbevitel, forró italok, dohányzás, alkohol) vagy akár foghiány miatti megváltozott terhelés is.
Köszi a választ!
Akkor lehet, hogy mégis fogkő, csak nekem valaki azt mondta egyszer, hogy ez más mint a fogkő, valamilyen elszíneződés, vagy nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!