Ti mit tennétek a helyemben? Fogpótlás igen vagy nem?
Lehet hosszú lesz, bocsi.
Sajnos a szüleim nem igazán foglalkotak azzal, hogy mennyi édességet ettem kiskoromban. Emlékszem, hogy olyan durva volt a helyzet, hogy a tejfogaim elrohadtak. Kicsivel azután, hogy kinőttek a csontfogak a felső jobb oldali nagymetszőfogam jobb alsó sarka kilyukadt. Szerencsére annyira foglalkoztak velem, hogy elvittek fogorvoshoz aki betömte.
Az évek során párszor lett cserélve a tömés. A tömésem mindig elszíneződött, nem fekete lett hanem olyan ezustos/szürkés. Mindig akkor volt csak szép amikor újra lett tömve és megtisztították. Nagyon régen voltam fogorvosnál de pár hete elszántam magam és elmentem egy magándokihoz. Azt hittem, hogy majd 100-200ezres árajánlattal fogok eljönni de mondta, hogy csak fogkő eltávolítás és polír kell. Megkérdeztem, hogy nem-e tömné újra az első fogam, hogy ne legyen más színe de azt mondta, hogy szerinte azon segít majd a polírozás. Szerintetek is így van? (Mert mindig csak akkor volt egységes színű amikor a régi dokim a lyukat kitisztította/kifújta(?) es betomte.) Tehát nem akarja újratömni(mert segít a polír) mert megpiszkálta és nem mozgott(pedig már 5 éves benne a tömés).
A kérdésem az, hogy szerintetek érdemes még ezzel foglalkoznom vagy inkabb csináltassak implantátumot vagy koronát? Tesóm is hasonlóan járt(de neki sokkal rosszabbak voltak a fogai), neki már a két felső nagymetszőfoga korona.
Folyton attól rettegek, hogy egyszer kiesik a tömés, nem tudok idobe elmenni orvoshoz és letörik a fogam. Ja és pár hónapja pár milliméter le is tört mind a kettő nagymetszőfogból. Szeretnék végre önfeledten mosolyogni, vigyorogni és nem azzal foglalkozni, hogy "vajon észrevette a fogam" vagy, hogy "azt hiszi, hogy rohad azert ilyen a szine".
Sokan mondták, hogy addig jó amíg saját fogam van.
Megkérdezem legközelebb az orvost, hogy ő mit gondol erről de hátha van itt is valaki aki hozzá tud ehhez szólni.
Előre is köszönöm!
21/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!