Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Letort fogaktol szivroham?...

Letort fogaktol szivroham? Letezik?

Figyelt kérdés
Elegge felek mert nagyon rosszak a fogaim epp gyujtogetoben vagyok a teljes protezisra.Ezt amit fennt irtam a neten olvastam.megijedtem durvan.majusban voltqm kardion mas problema miatt de nem lattak semmit
2018. dec. 17. 12:13
 1/3 Ypszilon1980 ***** válasza:
Létezik, de nem nálad. Ha semmi baja a szívednek, akkor nem lesz szívrohamod ettől.
2018. dec. 17. 12:26
 2/3 A kérdező kommentje:
Miutan 7ekgn voltam iden es a kardion es mind negativ akkor talan nem felek annyira.
2018. dec. 17. 12:29
 3/3 anonim ***** válasza:

Rossz fogak nem okoznak "szívrohamot" (infarktust), viszont okozhatnak szívbillentyűgyulladást (endocarditist), mégpedig úgy, hogy baktériumok kerülnek a véráramba, amik megtelepedhetnek a billentyűkön. Ez a szövődmény viszonylag ritka (sokkal több embernek vannak brutálisan rossz fogai, mint ahánynak ténylegesen endocarditise lesz tőle), de akinél kialakul, az egy nagyon súlyos, életveszélyes állapot. Legtöbbször szívműtétre vagy szükség, és az érintett szívbillentyű cseréjére. Sajnos a dolog nem áll meg itt, vagyis nem elég felépülni a szívműtétből. Alapvetően kétféle műbillentyű létezik, biológiai (pl. disznó szívburokból készített), vagy mechanikus. Előbbi nem igényel véralvadásgátló kezelést, viszont átlagosan 10-15 évig tart ki (utána meszesedik, tönkremegy és cserélni kell, ezért inkább olyan idős embereknek teszik be, akiknek az életkilátásai 10-15 évnél rövidebbek, vagy kockázatos lenne a véralvadásgátló gyógyszer). A mechanikus billentyű nem élő szövet, nem tud meszesedni, de "be tud állni" (véralvadék képződhet rajta), emiatt véralvadásgátló ("vérhígító") kezelés szükséges élethosszig. Ezzel az egyik probléma az, hogy pl. egy balesetnél vérzésveszély lesz, a másik pedig az, hogy pillanatnyilag csak a K-vitamin antagonisták vannak erre a célra tesztelve és engedélyezve (Syncumar és társai). Itt elég egy kis diéta-átállás, és markánsan változhat a véralvadás állapota. Ezért kellenek a rendszeres kontroll laborvizsgálatok, de 100%-os biztosíték ennek ellenére nincsen, csak egy elfogadható mértékű biztonság. Ha érezhetően gyengül a szer hatása, akkor beállhat a billentyű (életveszély), ha nagyon felerősödik, akkor pedig (példának okáért) agyvérzés lehet belőle. Sajnos láttam már olyan huszonévest, akinél pontosan ez történt (rossz fogak, szívbillentyűgyulladás, műtét mechanikus műbillentyű-beültetéssel, aztán agyvérzés, mert az alapvetően jól beállított dózisú véralvadásgátló hatása hirtelen felerősödött).

Sok beszédnek sok az alja: vigyázz a fogaidra, amennyire tudsz. Rettegni nem kell, de az első adandó alkalommal csináltasd meg őket.

2018. dec. 19. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!