Első fogon korona, más lett vele a beszédem?
Csináltattam az első, felső metszőfogamra egy koronát 4 hónapja, illetve kerámiahéjat (nem tudom ugyanaz-e a kettő). Eleinte persze furcsa volt, gondoltam majd megszokom.
A beszédem viszont azóta sem lett olyan mint előtte volt, és ez zavar. Amikor beszélek a Z és SZ hangoknál mindig nagyon összekoccan az új fog az alsó fogammal, és nem is ejtem olyan tisztán ezeket a hangokat mint régen. Ráadásul mivel összekoccan a két fog, gondolom ezt hallja más is valamennyire amikor beszélek, én legalábbis folyamatos "kopogást" hallok..nagyon zavaró. Egyébként szép lett a fog és rendesen zár a fogsorom is, de a beszéddel azóta gondok vannak.
Volt valakinek hasonló tapasztalat? Lehet valahogy orvosolni a dolgot?
Elvileg nem koccanhatna össze, ha pont a megfelelő méretűre készítették - itt a milliméterek is számítanak... De ha a fogtechnikus akár csak egy milliméterrel is eltért a levett mintától, akkor ez okozhatja a problémát.
Nekem nagyon szépen megcsinálták, mégis problémáim voltak a foghangok ejtésével. Pedig szándékosan gyakoroltam is (hangos olvasás, koncentrált figyelem a problémás hangoknál, ilyen hangokat tartalmazó szavak ismételgetése), de hetekig semmi sem történt - ha spontán beszéltem, akkor nem volt jó a kiejtésem. Aztán egy idő után beállt, rendbe jött. Úgyhogy csak próbálkozz, gyakorolj, meg fogod szokni szerintem. Ha mégsem, akkor menj vissza a fogorvoshoz, és mondd el neki a problémát.
Na mit mondott?
Szerintem ilyen nem fordulhatna elő, ha előtte se volt, pontosan akkorára kellett volna elkészteniük mint az eredeti fogad. De kíváncsi vagyok ők mit mondanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!