Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Nem lehet kiigazodni a honlapo...

Nem lehet kiigazodni a honlapokon lévő fogászati kezelések árain? A többi lent.

Figyelt kérdés

Míg pár éve ha elmentem egy magánrendelésre, a honlapon megnéztem, hogy mennyi pl. a gyökérkezelés (pl. 1 gyökér esetén 15ezer, 2-nél 18 ezer, 3-nál 20ezer) és ez tartalmazott mindent, vagyis a gyökerek tisztítását, gyógyszeres és rendes tömését stb.).

Nemrég járok fogorvoshoz és szintén informálódtam több honlapon, és ott voltak, hogy pl. sima tömés szinttől függően ennyi, a gyökértömés 15ezer+, stb. Mondom de jó és időpontot kértem.

Aztán kiderült, hogy 3 gyökér (20ezer), de ebbe nincs benne a tisztítása (ami gyökerenként 5ezer), nincs benne a tűk használata (ami tűnként -3db- 5ezer), a gyógytömés (gyökerenként 5ezer) stb. És a gyógyszeres tömés végén ott voltunk, hogy 54ezer.

De nem is ezzel lenne baj, hanem hogy ez ott a székben derül ki, amikor közlik veled, hogy jaj, ezt a fogat gyökérkezelni kell, és akkor csinálnak egy kalkulációt. De akkor is már ott vagy egy fogbélig lefúrt foggal.

Nekem az a bajom, hogy miért nem tüntetik fel rendesen az árakat a honlapon? Miért csak az szerepel, hogy gyökérkezelés xy forint, de azt nem írják oda, hogy ez még nem tartalmazza a tisztítást, gyógytömést...stb. gyökerenként! Pl. van ahol odaírják (valahova 20 sorral lejjebb), hogy gyökértisztítás 5000 ft, de azt már nem, hogy gyökerenként. Azzal majd csak a székben szembesülsz.

Akármelyik magánfogászat honlapját néztem Bp-en szerte, mind ilyen kikalkulálhatatlan, sőt volt olyan, hogy csak egy-két kezelésféle volt feltüntetve, de pl., hogy egy sima tömés adott minőségű tömőanyaggal mennyi, az nem.

Volt nálam pénz, mert számítottam arra, hogy lehet egyéb kiadás, de az azért meglepetésként ért, hogy gyakorlatilag a felhasznált tűket, meg a fúrófejet is én fizettem.

Sajna nem tudok sztk-ba menni, mert a VI. kerületben nincs. (Nem is értem, hogy miért nincs.)

A kérdésem, hogy országosan így adódik össze egy kezelés ára? Hogy van egy alapár, ami semmit nem tartalmaz, csak hogy beülsz a székbe és utána számolják fel a tényleges kezelést?

Erre meg tudom, hogy nem kapok választ, de egy amúgy igényes honlapon miért nem lehet feltüntetni úgy az árakat, hogy abból kiderüljön, hogy egy kezelés ára mit tartalmaz és mit nem?

2017. okt. 12. 09:54
 1/4 anonim ***** válasza:

Érdekes, az én orvosomnál nornálisan fel vannak tüntetve az árak, legalábbis nem rémlik hogy ért volna már ekkora meglepetés...

Viszont mint fogtechnikus, elmondhatom neked hogy az orvosok jó nagy része egy pénzehes s*ggf*j.

2017. okt. 16. 08:01
 2/4 Ignis Subdialis ***** válasza:
64%

Az első gyökérkezelésemkor találkoztam ugyanezzel a dologgal, mondjuk én nem is informálódhattam előre, mert a fogász székében derült ki, hogy gyökérkezelés lesz és a doki eléggé szűkszavú volt, csak szólt az asszisztensnek, hogy "megint egy gyökér" és ebből kellett kitalálnom a dolgot.

De mivel ez ilyen elhúzódó dolog, ezért ahogy hazamentem, megpróbáltam kikalkulálni a fogász honlapjáról az árat, s persze nekem sem volt világos hogy is van ez, honnan kellene egyáltalán sejtenem, hogy mik határozzák meg a gyökértömés végösszegét?! Úgyhogy következő alkalommal direkt megkértem az asszisztenst, hogy mondja meg, mennyi pénzzel készüljek a befejezésre, és ő azt mondta 28000 Ft, ehhez képest meg a vége 37000 volt, vagyis még a szaki is bakizott a nagy szorzásosztásban.

Viszont mivel ezután már dörzsöltebb voltam, megnézegetve más fogászatok árlistáját láttam, hogy mely műveletek lehetnek a gyökérkezelés részei.

De tény, hogy az lenne a legtisztességesebb, ha egy példával illusztrálnák, hogy ha van egy kétgyökerű fogad, amivel ennyiszer visszamész tisztításra, ennyiszer kapsz rá gyógyszeres tömést majd attól függően, hogy milyen végleges tömőanyagot választasz, ennyi és ennyi a végösszeg. Ebből megismernéd, hogy hogyan hívják az egyes munkafázisokat, mi történik a fogaddal és persze innentől nem lenne kínai az árlista.

Nem tudom mit gondoljak, hogy egyszerűen ez még nem jutott eszükbe, vagy hogy szándékosan tartják homályban a pácienst mindenféle lila ködös költségrészletet képezve, mert azért az eszközök kifizettetése már eléggé meredek. Tisztességes esetben ezekkel együtt kellene meghatározni az árat. Az étteremben sem számlázzák ki az elhasznált szalvétát külön.

Egyébként a 6. kerületi SZTK az a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat. Ne tévesszen meg, hogy a 7. kerületben van helyileg, az 1. kerületé meg a 12. kerületben van.

2017. okt. 16. 11:21
 3/4 A kérdező kommentje:

Oké, köszönöm a válaszokat.

A Terézvárosi Eü-i Szolgálat honlapján írják, hogy fogászat nincs sztk alapon, ki van adva vállalkozóknak, szóval nem vagyok kisegítve. :(

"Tájékoztatjuk tisztelt betegeinket, hogy a fogászati szakrendelések önálló vállalkozásként működnek, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat „csak” helyszínt és infrastruktúrát biztosít számukra. Jogilag nem a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat részei (bár az épületben dolgoznak). Önállóságukból adódóan saját maguk határozzák meg rendelési idejüket a vonatkozó szabályozások szerint, a TESZ honlapján ezért nem szerepelnek azok. Fentiekre való tekintettel kérjük, hogy a rendelési időkről szíveskedjenek telefonon érdeklődni."

2017. okt. 17. 14:21
 4/4 anonim ***** válasza:
Ez nem azt jelenti, hogy nincs tb ellátás, hanem azt, hogy a városi egészségügyi szolgáltató helyi magánpraxisoknak fizet a területi fogászati ellátásért, nincsenek saját fogorvos alkalmazottai. Sok helyen van így.
2017. okt. 19. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!