Bölcsesség fogamat ki akarja húzni az orvos, hagyjam? Letört belöle egy darab és ranött az inyem, de nem faj, semmi baj nincs vele.
Nem lehet valahogy rendbe szedni??
Csak a kihuzas Marad?
Bölcsesség fogat ritkán mentenek. A legtöbb embernek csak nyűg az a fog. Ha pedig már elkezdett ránőni az íny, akkor még kisebb az esélye, hogy megmenthető (ez "normális fognál" is így van).
Szerintem engedd kihúzni, amíg tünetmentes. Utána, ha begyullad akkor már 100x rosszabb lesz kiszedetni.
Ne haragudj, hogy ezt írom, de te a tipikus példája vagy annak a páciensnek, aki full laikusként felülbírálja az orvos döntését "úgy sem fáj" alapon, majd nem telik el egy év és kisírt szemekkel, feldagadt arccal kopogtatsz a rendelésén időpont nélkül, hogy jaj de nagyon fáj, pedig csak kenyér belet rágtál. Aztán majd a világon a legjobban te leszel felháborodva, hogy az orvos még az érzéstelenítéshez sem ért és úgy fájt a húzás, és olyan béna volt, hogy beletörte stb. Ez az alaphelyzet, ami ilyenkor tipikusan történik a te szemszögedből.
És ez az orvoséból: adott egy bölcsességfog, amit amúgy is nehéz tisztítani, nehéz bármilyen kezelést végrehajtani rajta, ugyanis nem lehet hozzáférni. Emiatt persze minden adott, hogy hamarabb elszuvasodjon. Te már ott tartasz, hogy egy része is letört, az íny is ránőtt, ami egy dolgot jelent: csak idő kérdése, mikor kezd el fájni. A fájdalom a fogazatban az előrehaladott problémát jelzi, nem az apró felszíni sérüléseket. Pont emiatt ajánlott félévente fogorvoshoz menni, mert lehet te nem érzel semmit, de ott már bőven van tömni/kezelni való.
Az orvos a szenvedésektől akar megkímélni, hiszen napi szinten találkozik ilyen betegekkel.
Ugyanakkor a te döntésed. A te fogad, jogod van bármilyen kezelést visszautasítani. Csak aztán nehogy hatalmas fájdalmak közepette kelljen majd kibányászni a darabokra rohadt fogat.
Talan ha az orvos meltoztatna ezt igy elmagyarazni, ahogy te tetted, jo volna. Igy csak az volt meg, hogy kihuzzak egy fogam...
Mint te is irtad, laikuskent nem ertek hozza. Igy honnan kellene tudnom mennyivel tobb problemat okoz egy bolcsesseg, mint egy sima fog. Nekem eddig egyikkel se volt semmi.
Azt mondta az orvos, hogy letort, ranott az iny, ki kell huzni.
Nekem meg rogton jott a miert? Mikor mar komplett fogakat tudnak "visszaepiteni", ez meg csak letort...
Igy, hogy elmagyaraztad, mar ertem, es nyilvan hagyom kihuzatni.
Nyugodtan kérdezhetsz a dokitól is ilyenkor. Ha nem magyaráz, vagy bunkó, akkor meg ott kell hagyni. Én vagy 6 fogorvost jártam végig, mire találtam olyat, aki türelmesen képes megbeszélni velem ilyenkor, hogy mi legyen, mit javasol és miért.
Az első kommentben is írtam neked, hogy a benőtt fog gyulladásra hajlamos, és ha gyulladt lesz, egyrészt hihetetlenül fog fájni, másrészt nem működik majd a fájdalomcsillapító sem, harmadrészt nehezebben gyógyul majd az egész. A bölcsességfogadra nincs szükség igazából, ahogy írták neked, nagyon romlékony, sok gondot okoz, nem lesz hátrányod abból, ha kihúzzák, előre megspórolsz egy csomó fájdalmas procedúrát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!