Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Tényleg így zajlik egy gyökérk...

Tényleg így zajlik egy gyökérkezelés?

Figyelt kérdés
Már vagy 6 alkalommal voltam az orvosnál és először kifúrta az előtte rosszul betömött fogat és kitisztította...aztán a többi alkalomnál tűvel ugyanezt a tisztítást csinálja teszem hozzám a második alkalomtól már érzéstelenítés nélkül és majd megőrülök mikor beszúrja a tűt....de ez már 5. alkalommal és ugyanezt csinálja....mikor lesz kész?tényleg így zajlik a gyökérkezelés?mert azt mondja hogy azt csinálja....teszem hozzá tbs orvosról van szó....full nyitott foggal hazaküld hogy fültisztító vattával tömjem be mielött eszek...ez tényleg normális eljárás vagy csak a tbs orvosok csinálják ezt?
2017. jún. 8. 21:22
 1/8 anonim ***** válasza:

Amíg nem tisztul ki rendesen addig nem tesz bele gyökértömést.

Műszerrel nem égette le a gyökeret? Nem éreztél égetett szagot vagy forróságot mikor csinálta?

2017. jún. 8. 21:29
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem volt semmi ilyesmi
2017. jún. 8. 21:32
 3/8 anonim ***** válasza:
Igen, a gyökérkezelést így csinálják, sajnos nem egy kellemes dolog.
2017. jún. 8. 21:36
 4/8 anonim ***** válasza:
Nekem egy alkalommal gyökérkezeltek, csak egy spirálszerű eszközzel kiszedte a gyökeret.
2017. jún. 8. 21:40
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
Ja és ne hagyd, hogy nyitott foggal hazaküldjön, ideiglenes tömést kellett volna csinálni.
2017. jún. 8. 21:41
 6/8 anonim ***** válasza:
48%

1#

Bocsánat rosszul írtam, az ínyt szokták égetni.

Nekem sem raktak be gyógytömést mert nagyon gennyes volt, azt mondta a doki szívogassam.

Mikor kitisztult,akkor tömte be.

2017. jún. 8. 21:45
 7/8 anonim ***** válasza:
85%

Ne haragudjatok, de össze-vissza osztjátok a hülyeséget. Egy gyökérkezelés akár egy évig is eltarthat, ha nem tisztul ki a csatorna. Ehhez pedig előfordul hogy nyitva kell hagyni, mert ha lezárják (akár csak ideiglenessel) akkor belobban az egész (feldagad az arc, begennyesedik...).

Leégetni meg nem a fogat vagy az ínyt égetik le (mi köze az ínynek a gyökérkezeléshez?), hanem a végleges gyökértömő anyag korona felőli végét.

A gyökérkezelés miután kiszedték az ideget tulajdonképpen fájdalommentes dolog. Persze a csatorna áttisztításakor a tű vége bökhet ahogy a gyökércsúcshoz ér (az csak rosszabb ha a beteg belemozdul) - de ez messze nem olyan fájdalom mint amit előzőleg a gyulladt fogbéllel kellett kibírni (vagy ami ennek a következménye lehetett volna: csonthártyagyulladás).

A nyitott fog vattázásáról viszont megoszlanak a vélemények. A cél az lenne a vattával hogy ne kerüljön szennyeződés (étel) a gyökércsatornába. Egy ilyen darabka egyrészt eltömíti a csatornát aminek éppenséggel ürülnie kéne, másrészt a védtelen dentinfelülethez érve az ételdarab könnyen szuvasodást idéz elő. Viszont maga a vatta sem steril (ha az is volt eredetileg, az étellel találkozva már nem lesz az) és ugyan úgy eltömítheti a csatornát, illetve szálakra esve beragadhat mint szennyeződött anyag (én nem vagyok a vattázás híve). Ennek ellenére a vattázás mellett szól hogy a betegek az esetek többségében nem veszik elég komolyan a gyökérkezelés alatt lévő fog tisztaságát, illetve nem ismerik be hogy a szájápolási szokásaikon javítani/változtatni kellene. Könnyű azt mondani hogy egy fog rosszul volt betömve, de ha ugyan olyan hanyagul volt tisztítva, mint ami eredetileg a szuvasodásához vezetett, akkor nem csoda ha a tömés mellett a foganyag tovább szuvasodott és végül gyökérkezelni kellett. Kompozit (fehér) töméseknél erre különösen oda kell figyelni, mivel ezek az anyagok a megkötésükkor zsugorodnak és rés keletkezik a szélüknél. Idővel a dentin ezt feltölti, de ez éveket jelent és addig is tisztán kellene tartani azt a fogat.

2017. jún. 9. 01:10
 8/8 anonim ***** válasza:
Nekem minden ülés után lezárta ideigelenes töméssel.Többgyökerü foggal 4x voltam.De az hogy hányszor mész függ a gyulladás mértékétől is és hogy mennyire sikrült kiidegelni a fogat.Ami az égetést illeti a guttapercha vagy gyökértömés végét égette el,de az nem volt érezhető,kicsit füstölt.A tűvel való kezelés nem volt kellemes,érezni lehetett a feszegetést,kis fájdalmat,de amikor gyulladásba volt a fogam és beleütött a fájdalom hidegre-melegre az sokkal rosszabb volt.
2017. jún. 9. 12:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!