Mi is történik pontosan egy gyökérkezelés során? és fáj?
Figyelt kérdés
Menyi időt vesz igénybe?2017. ápr. 7. 21:03
1/6 anonim válasza:
Levágják a fog tetejét, kiveszik belőle az idegeket, föltöltik az üreget, majd koronát helyeznek rá.
Nekem még nem csinálták, de azt hallottam, hogy érzéstelenítés mellett nem fáj, csak az, amikor kihúzzák a fog mélyéből az ideget, de az 1-2 mp éles fájdalom, utána elmúlik.
2/6 anonim válasza:
Nem vagyok fogorvos tehát pontos leírást nem tudok adni. Én úgy tudom hogy kiölik a gyökeret abból a bizonyos fogból amit kezelnek. Nem szabad halasztani mert nekem érzèstelenítővel is nagyon fájt mert 5 napig szenvedtem vele miután nagy nehezen elmentem. Kb fél óra volt az első kezelés beszélgetéssel,injekcióval együtt. Nekem 5ször kellett visszamennem vele, nyitva hagyták és ilyen piszkálós izével kellett takarítanom belőle a kaját. Azt hiszem hogy ideiglenes tömést csak az utolsó előtti kezelésen kaptam majd az utolsón a rendeset.
3/6 anonim válasza:
4-5 kezelés alatt folyik, kifúrták, felnyitották a fogamat, kiszedték a tartalmát és valami anyagot tettek bele, teljesen kitakarították a belsejét. Az elején ki idegelték, de kaptam mindig szurit is, nem volt fájdalmas egyáltalán, ideiglenes töméseket kaptam, szerencsére nekem nem esett ki.
4/6 anonim válasza:
Érzéstelenítő injekciót mindenképpen alkalmaznak, ha még él az ideg. Utána kifúrják a fogat, egészen a pulpaüregig és többnyire a gyökércsatorna tengelyének irányában (ha eleve van rajta szuvasodás, akkor azt a részt eltávolítják, kitisztítják). Egy vékony, recézett acéldróttal lenyúlnak a pulpaüregbe ér rátekerik az ideget, majd kihúzzák. Igen vékony tűreszelőhöz hasonló acéldróttal kitágítják a csatornát és lehetőség szerint minden lágy részt kiszednek belőle, kiöblítik, 1-2 napig többnyire nyitva hagyják, kimossák fertőtlenítő folyadékkal majd ideiglenes ill. végső tömést alkalmaznak úgy, hogy a félig betömött fogba bevezetnek egy acél drótot egészen a gyökércsúcsig (hogy majd a röntgenárnyék alapján később azonosítható legyen az elvégzett művelet), ezt a röntgennel azonnal ellenőrzik. Végül tömőanyaggal lezárják. A fájdalomcsillapító injekció után már nem érezni fájdalmat (feltéve, hogy nincs gyökérhártya gyulladás) és a végső műveleteknél már nincs is rá szükség.
5/6 anonim válasza:
Először furják a szuvas részt, idegölő orvosságot tesznek bele.Utána megnyitják a fogbelet,eltávolitják annak tartalmát,megkeresik a csatornabemenetet és következik az idegek kiszedése,csatorna tágitás,reszelés közben elég sokszor átöblitik a csatornákat.Utána gyökértemés és gyógyszeres tömmés kerül rá.Ami az időt illeti attól függ melyik fogról van szó,hány ülésban végzik.Nekem az idegölő orvosság után is fájt a gyökérkezelés,nem kaptam injekciót,nem folyamatosan de néhol elég erős feszitő érzést,fájdalmat tapasztaltam.Ki lehetett birni,de érzéstelenités mellett azért jobb lett volna.
6/6 anonim válasza:
Egyébként annyira nem fájdalmas, inkább kellemetlennek és kényelmetlennek mondanám. Nekem is kb. ötször kellett visszamennem csatornatágításra és tisztításra, mire betömték ideiglenes töméssel, majd végleges töméssel. Minden alkalom kb. fél óráig tartott, a végleges tömés pedig annál is tovább. Azért elég kellemetlen, amikor ennyi ideig matatnak a szádban, miközben te hátra vagy döntve a székben és tátva kell tartanod a szád és egy lámpa világít a képedbe. Fájni nekem nem fájt, csak az egyik alkalomkor volt valamiért érzékeny, akkor kaptam érzéstelenítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!