Mennyire fáj a jobb felső hatos fog (rágófog) kihúzása? Azt mondta az orvos mindenképpen húzni kell! De megijesztett amikor azt mondta, hogy lehet műteni kell mert ez az arcüregbe belelóghat mivel nagy a gyökere!
A húzás felül, hátul nem vészes. Alul sokkal rosszabb. Vagy elől.
Műtétem még nem volt.
A fájdalom mindig az érzéstelenítés sikerességétől függ.
Lehet helyi érzéstelenítés vagy altatás. A helyi érzéstelenítés, az vagy spray, vagy injekció útján szokott történni. Nagyobb fogaknál, idősebb korban injekciót adnak, amit esetleg több helyre is beszúrnak. Tudom, hogy fájdalmasnak tűnik már a gondolat is, hogy több szúrás, de alapvetően a tű maga egy nem annyira kemény anyagból van, amit el is lehet hajlítani, ha szükség van rá. Másrészt pedig - mint írtam - az érzéstelenítésen múlik minden.
Ha sikerül a megfelelő ideget érzésteleníteni, akkor kb. mindegy neked, hogy "sima húzás", vagy "műtét", mert a fájdalom szempontjából egyiket sem érzed, csak annyit, hogy "matatnak" a szádban.
Nagyon fontos! El szokta mondani a fogorvos, hogy ha érzel fájdalmat, AZONNAL JELEZD BÁRMIKOR! Emeld fel a kezed, vagy szisszenj, vagy reagálj! Mert nem érdemes végigszenvedni.
A fogorvos indokolt esetben adhat be még fájdalomcsillapítót.
A sima húzás és a műtét között - az eljárás szempontjából - van különbség.
Ha a fog jól hozzáférhető, és megfogható, akkor általában nem kell műtét.
Műtét akkor kell, ha nem hozzáférhető, vagy a fogorvos úgy látja, hogy könnyebben, sikeresebben meg tudja csinálni a fog eltávolítását.
Mindkét eljárás esetében ugyanazok a célok: a fog eltávolítása úgy, hogy ne érezz fájdalmat közben.
---
FONTOS még, hogy gyulladt így esetében esélyesebb a vérzés, és a fájdalomcsillapítás is nehezebb, esetleg nem lesz olyan hatékony. Ha vérzik az ínyed fogmosásnál, akkor mindenképp jelezd a fogorvosodnak, mint ahogy azt is, ha nem sikerült rendesen érzésteleníteni.
Ne szenvedj, ha nem muszáj.
A fogorvos ilyenkor gyulladáscsökkentőt szokott javasolni, és elhalasztani a szükséges húzást, vagy műtétet.
Ha az ínyed nem gyulladt, sokkal gördülékenyebben megy minden. A gyulladt fogínyt úgy tudod elkerülni, hogy a legpuhább fogkefét használod: Extra Soft-ként van általában címkézve az ilyen, és jó fogkrémet. Én személyesen a fluorid-MENTES fogkrémeket ajánlom.
Egy jó fogkrémtől egy-két alkalom után érezned kell, hogy erősebb a fogínyed, és nem vérzik, vagy egyre kevésbé vérzik mosás közben. Az ínyed színének is az erős vöröses színről rózsaszínűbbre kell változnia eközben.
Remélem segítettem. Sok sikert!
Manapság már nemigen szoktak röntgen nélkül belefogni bármibe is, fontos tájékozódási pont az orvosnak is.
Remélem a Te orvosod is csinál, vagy kér.
A tűszúrás fájdalma is minimálisra csökkenthető, ha előtte az ínyt érzéstelenítik zselével. Legalábbis, az én orvosom így csinálja, mert tudja, hogy mindig rettegek :)
Egy hétig volt kilenc varratom, túléltem. Gyógyulást neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!