Volt olyan akinek elhalt a foga a korona alatt?
"A koronára 15 év a jótállás"
Szeretnélek megkérni, hogy az erről szóló hivatalos jogszabályt linkeld ide be! Ugyanis, amit a fogorvosi szakon tanítanak az idézem: "a fogorvosi tevékenység végzése esetére jogszabály nem ír elő jótállási kötelezettséget".
Elmondom azért sem, mert a korona lehet akrilát, full kerámia, fémkerámia, műanyagleplezett fém, cirkon stb. Mindnek más a kihordási ideje, ami közel sem egyenlő a jótállással. A kihordási idő csak egy időintervallumot jelöl, hogy optimális esetben addig kéne kibírnia (ez egyébként egyik pótlásnál sem 15 év, hanem 8-10 szokott lenni). Ezt befolyásolja a beteg általános állapota, szájhigiéniája, a korona alatti fog prognózisa, jár e a beteg rendszeres ellenőrzésre stb.
A kérdezőnek nem a pótlásával van problémája, hanem az alatta lévő csonkkal, így sajnos újfent nem áll meg általad szerintem hasraütésszerűen írt válasz (bár fenntartom a tévedés jogát és tényleg várom az erre vonatkozó jogszabályt, lehet az én 2012-ben kiadott szakkönyvem évült el).
A fogorvosnak, mint vállalkozónak joga van reklámból, marketingből garanciát vállalnia, de ez teljesen fakultatív és amennyiben nincs erről írásos dokumentáció, úgy nem is érvényes,
Kedves tudós barátom!
A 15 év csak az én öreg ( és már elhunyt) fogorvosnőmnek a véleménye volt. Ő mondott nekem ennyi időt, amikor végzett a munkájával. Mármint az én fogammal. Be is jött neki. Ennyi év elteltével majdhogynem egyidejűleg esett szét a műve a számban, egy éttermi vacsora alkalmával. Ráadásul ennek már 20 éve. Vagyis az ember joggal várhatná el, ha ez idő alatt, a fejlődést is figyelembe véve, a jelen fogorvosai is képesek elérni hasonló eredményt. Felelőtlen voltam, hogy kellő törvényi háttér nélkül mertem ilyent írni. De a Gyk. az nem hivatalos jogszabálygyűjtemény, hanem ki hogy tudja, sejti stb. írja...
Nem tudós vagyok, csak egy szakmabéli (veled ellentétben). A koronák kihordási idejéről leírtam, hogy mi minden befolyásolja. Az, hogy neked a megboldogult fogorvosnőd mit mondott (már ha jól emlékszel, hiszen saját bevallásod szerint sem tegnap történt az eset) az egy példa a sok millióból. Olyan volt a korona anyaga, a szájhigiénéd, a fog prognózisa, de számtalan dolgot írhatnék még. Nem, mint tudós, hanem mint valaki, aki ért hozzá.
Igen, maradnak szájban koronák akár 20 évig is, de ha valakinek a szájából idő előtt kiesik (hozzáteszem a kérdezőnek még mindig nem ez a problémája, legalábbis erről nem írt), nem feltétlen az orvos hibája. De figyelj, én nem vitatkozom veled. Igazad van, itt gyakorin az ír, aki akar, mégha félretájékoztatja erről a kérdezőt. Neked kell elszámolnod a lelkiismereteddel, ha esetleg a kérdező rád hallgat és hülyét csinál magából a fogorvosa előtt. Nem te vagy az első, aki mint laikus felülírja, amit írtam, a kérdező meg majd eldönti, kire hallgat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!