Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Miért csak fél órával szabad...

Miért csak fél órával szabad az étkezés után fogat mosni?

Figyelt kérdés
Azt értem hogy étkezés előtt fél órával miért nem érdemes. De miért kell étkezés után fél órát várni? Vagy humbug az egész?
2016. júl. 11. 09:20
 1/7 anonim ***** válasza:
33%

Én még nem hallottam ilyenről. Pedig közel 40 éves vagyok.

De ugye a tapasztalat az, hogy az ember evés után nem rohan egyből fogat mosni, hanem "pihen" emészti a finom ételt, lazul egy kicsit. Általában fél órákat beszélgetnek evés után vagy regenerálódnak.. De nincs jelentősége. Mert vannak akik egyből felállnak az asztaltól és végzik a dolgukat tovább, azzal kezdve, hogy rögtön fogat mosnak.

2016. júl. 11. 09:33
 2/7 anonim ***** válasza:
66%
Hogy az étkezés alkalmával termelődött savakat ne dörzsöld bele a fogzománcba. Ha ezt tennéd, akkor roncsolnád, elvékonyítanád.
2016. júl. 11. 09:34
 3/7 anonim ***** válasza:
75%

Egyrészt mert sok ételben vannak savak, amik a fogzománcot fellazítják és fogmosáskor lesúrolnád a felsö rétegét, és egy idö múlva nem marad a fogadon zománc.

A másik meg, hogy az emésztést megzavarja a fogmosás, és több hasznos összetevö nem tud felszívódni az ételekböl.

2016. júl. 11. 09:34
 4/7 A kérdező kommentje:
Ha a savas-lúgos ételek miatt van, alapos szájöblítéssel sem lehet orvosolni a problémát? Úgy értem, hogy ha étkezés után 10-15 perc múlva sima csapvízzel öblögetek 4-szer 5-ször a savak nem távoznak el a szájüregből olyan mértékben, hogy fogat moshassak?
2016. júl. 11. 09:42
 5/7 anonim ***** válasza:
50%

Érdekes, én meg arról nem hallottam soha, hogy étkezés előtt nem lehet :)

Étkezés utániról hallottam, ahogy a többiek is írták, a fogzománc védelmének érdekében.

2016. júl. 11. 09:51
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Kb 30 perc kell, mire a fogzománc szerkezete visszarendezödik. Ezen az öblítés nem segít, a folyamat nem lesz gyorsabb.
2016. júl. 11. 10:10
 7/7 anonim ***** válasza:
Miért is kellett lepontozni a válaszomat? Nem értem...
2016. júl. 13. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!