Normális, hogy reggelente teli van lepedékkel a szám?
Ilyen fehéres trutyival van bevonva a nyelvem,az ínyemre is rakódik ilyen fehéres,átlátszós,vékony filmszerű réteg,ami fogmosás után eltűnik,de reggel,mikor felébredek és mondjuk nem mosok reggel fogat ( direkt kipróbáltam),akkor ott marad egy a fehéres plakk,cucc a számban,ínyemen.
Fogmosás után eltűnik,de nem tudom,normális,hogy reggeli ébredésnél ilyen ? Este is természetesen alaposan megmosom.
28/L
Első nem tudom te miről beszélsz.
Nálam nincs ilyen. A családban sem senkinek.
akkor egy picit megnyugodtam,köszönöm.
Bár nekem régebben, tehát kb 1-2 éve NEM VOLT ilyen,maximum a nyelvemen volt,de most az ínyemen is van,meg az ajkaim belső felén,oldalsó nyálkahártyán is.
Olyan szép,mikor este megmosom,és reggel meg látni azt a sok fehéres cuccot..mintha 2 hete nem mostam volna meg...
Nem normális. Nekem sincs ilyen.
31/F
Az hogy alaposan mosod a fogad, nem azt jelenti hogy ezzel meggátolhatod a lepedékképződést. A lepedék egy bakteriális biofilm - baktériumok pedig mindig vannak a szájban (jók és rosszak is). Egy sima fogmosással, de még az antibakteriális szájvízzel sem tudsz 100%-os sterilitást elérni, ez fizikailag lehetetlen. Fogmosás után 20 perccel már kimutatható a lepedék mennyisége (plakkfestő anyaggal).
Mindenkinek lepedékes a szája reggelente, csak van akinek több, van akinek kevesebb képződik - ez függ az alváspozíciótól (pl. nyitott száj, szájlégzés, horkolás) és az immunrendszer állapotától (csak egy kis náthától is megnőhet a mennyisége). A nedves környezet, különösen a párás levegő kedvez a baktériumok szaporodásának és ettől megnő a mennyiségük.
A lepedék egyébként akkor okoz szuvasodást, ha a káros baktériumok elszaporodnak benne a bevitt szénhidrátoktól és kioldják a zománc ásványi anyagait. Fogkővé pedig akkor válik, ha nem távolítják el időben és alaposan a fogról (különösen a nyálmirigyek kivezetőcsövei környékén).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!