Háziorvos felírhat fogfájdalomra/gyulladásra gyógyszert?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy háziorvos felírhat fog kihúzás után fájdalom és gyulladáscsökkentőt?
Vagy mindenképpen szükséges ilyen esetben egy fogorvos 'véleményezése'?
Nem a kihúzott fogam helye fáj hanem az egyik fogam körül az ínyem/csontom. A kihúzott fog helyén egy kis minimális kellemetlen szúrós(?) szagot érzek pedig áttörlöm rendesen. Nem tudom mihez hasonlítani ilyen ízt még sosem éreztem talán amihez mintha hasonlítana az a fém-'büdös'vér szag. Elég intenzív és fogmosás után mindig úgy érzem mintha egy kis ösvényen áradna végig a húzott oldalon a kellemetlen szag. Egy idő után ez megszűnik és már nem észlelem ezt a folyamatot. Bocsi a hülye megfogalmazásért!
Azért tettem fel a kérdést mert nem vagyok jártas abban hogy milyen fajta gyógyszereket írhat fel háziorvos 'csak úgy'. Nem fog elhajtani hogy menjek és a fogorvostól kérjek receptet?
A fogdokimhoz legközelebb 4.ére van időpontom. Addig Flektor 50 mgos granulátumot kéne szednem de már a 20 tasakból van 3 darab most is annyira fáj hogy majd megmarom magam de a mai napra tartogatom aztán kedden elmennék íratnék fel még és szeretnék Dalacint is. Anyukám mondta hogy neki ezt és az Augmentint írta fel fog kihúzás után az ő fogdokija de inkább a Dalacin volt jobb és hogy a Flektor a gyulladást nem kezeli 100%osan hisz az nem antibiotikum az csak a fájdalmat csillapítja és minimálisan a gyulladást.
Ez nálunk is aktuális. Anyukámnak is a hetekben húztak két fogat is. A másodikat pár hétre rá húzták az első után.
Mi nem mentünk fájdalomcsillapítóért a dokihoz, mert ezek általában vény menetesek. Anyu Algoflexet szedett, de megpróbálhatod az Algoflex fortét is. Fájdalmat is csillapít, meg gyulladásgátló is.
Azt meg nem igazán értem, hogy áttörlöd? A húzás helyét? Hozzá se szabadna nyúlnod! Csak óvatosan moss fogad és vigyázva, finoman öblíts, mert az alvadt vér által keletkezett dugó a fog helyén kijöhet és vérezhet. És ilyenkor pár napig hanyagolni kell a tejtermékeket, joghurtokat stb., mert a benne lévő gombák bedurranthatják a gyulladt felületet. Szóval vigyázva öblíts és próbálj meg egy erősebb fájdalom csillapítót. Mind egy kutya javarészt, ezért felesleges elmenni a dokihoz, ebben a gyógyszerész is tud neked segíteni. Anyunak hetek óta fáj a helye, de ő a szájsebészeten volt, és mondták is neki, hogy sokáig fog fájni. Neki az Algoflex tökéletesen megfelelt.
Pár hét múlva nekem is mennem kell majd egy újabb húzásra! :( Algoflex Fortéval kezdtem, de nem igazán csökkentette a fájdalmam. A fogászati asszisztens mondta hogy már másnap nagyon finoman moshatom a helyét természetesen nem vadállat módjára és a vérdugóhoz egyáltalán nem érek hozzá!
Enni azóta alig tudtam valamit tejterméket egyébként sem eszem olyan sűrűn főleg ami telis tele van tejcukorral (laktóz érzékeny vagyok). Ezzel szerencsére nincs bajom :)
Nekem szerencsére nem kellett szájsebészetre mennem.
Azért szeretnék felíratni magamnak Dalacint (ha az orvos megítélése szerint) mert eléggé be van gyulladva az ínyem és még a Flektor sem nagyon segít rajta nemhogy az Algoflex! :(
Köszönöm a kedves segítséged!
A fogorvost tanácsolnám, mert ő kezelt, ő tudja hogy miért kellett kihúzni a fogat. Természetesen a háziorvos is írhat fel, de egy lelkiismeretes orvos jobb szereti konkrétan tudni hogy mire ad gyógyszert.
A laktóz érzékenységet mindenképpen említsd meg, mert a dalacin pl. tartalmaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!