Két hónapja voltam fogorvosnál tömetni a metsző fogamat és most kezdett el fájni de eddig semmi baj nem volt mit tegyek?
Kíméld és imádkozz... Ilyesmi jellemzően a minél hosszabb hétvégéken történik:-( Ha csak magas lenne a tömés, az már korábban jelzett volna, úgyhogy vagy traumás vagy fertőzéses bibi lehet - ilyenkor jön a gyökérkezelés. Csak jó lenne nem az ügyeleten kikötni - ha mégis, akkor legalább nappal próbálj menni.
Átmenetileg próbálkozz jegeléssel /nem vizes zsepi, hanem vmi a mélyhűtőből/ + fájdalomcsillapítóval és NE HARAPJ vele!
Szia! A legfontosabb kérdés itt az, hogy mire fáj a fogad. Ha ráharapásra illetve vertikális nyomásra valamint melegre, akkor valószínűleg elgennyesedett a fog. Ennek oka lehet többek között a túl nagy tömés(mélységében). Na most ebben az esetben lehet, hogy a fájdalom ideiglenesen elmúlik, ugyanis a gennyes fogak sokszor sokáig tünetmentesek. Amíg a szervezeted legyőzi a baktériumokat, addig nem fáj.
De ettől függetlenül butaság elmulasztanod a gyökérkezelést, hiszen a fogad így sem él már. Tehát terhelhetősége és törékenysége ugyanakkora mintha ki lenne gyökérkezelve. Viszont kezeletlenül ez gócnak számít, ami a tested egyéb területein okozhat problémákat (hajhullás, izületi gyulladás stb.)
Ha nem az iménti fájdalmaid vannak, hanem csak spontán fájdogál, esetleg kisebb nyilalásaid vannak, az tömés után akár 3 hónapig is normálisnak számít. Remélem tudtam segíteni.
Egy asszisztens
2. vagyok.
Épp azt szerettem volna kifejteni neked, hogy így is úgyis a párnádon találhatod, ha kezelteted ha nem, mivel az egy halott fog már. Azonban ha kezelteted, nem lesz egy gennyes góc a csontodban. Amúgy pedig ez egy igen buta elképzelés, hogy a gyökérkezelt fog kiesik meg széttörik. Tény és való, hogy gyengébb lesz, (de gennyesen is ugyanolyan gyenge), de hosszú évekig használhatod még.
Plusz információ: ha nem kezelteted bármikor bedurranhatsz tőle, rámehet az agyadra, a szívedre is.
Persze te tudod, mennyit ér neked a fogad...
Bocsi, nem kioktatásnak szánom, csak szeretném ha megértenéd :/
Fúróval kinyitják a pulpakamráig. Aztán egy Donaldson-tűvel kiszedik a gennyes ideget. Majd kis reszelőkkel tisztítják a csatornát. Közben többször átöblítik fertőtlenítő folyadékkal, majd gyógyszeres ideiglenes tömést kapsz bele. Vissza kell menned egyszer-kétszer gyógyszercserére, majd végül kitömik a gyökeret, aztán kapsz rá egy esztétikus fedőtömést és van egy használható fogad. Megéri végigcsinálni!
De lehet nem is halt el a fogad. Jó lenne megnézetned, hogy tisztában legyél vele.
Ha valóban elhalt, akkor semennyire. Kellemetlen, hogy ott turkálnak, esetleg pici szurkálást érezhetsz a gyökércsúcson, de nem vészes. Abszolút kibírható.
És amúgy pedig ha fáj, akkor kaphatsz szurit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!