Miért fájhat egy már régen betömött fog? Vajon gyökérkezeltetni kell?
Hétfőn este megyek fogorvoshoz, de már nagyon fáj napok óta. Eddig csak érintésre volt érzékeny, most már a nélkül is lüktet, fáj. Pedig be volt tömve pár hónappal ezelőtt! Igaz, elég nagy volt már akkor is benne a lyuk. Ès olyan, mintha ez az első túlérzékeny fogam felerősítené a fájdalmat ugyanezen az oldalon lévő őrlőfognál. Egyre rosszabb. Mit csináljak? Alig használ a fájdalomcsillapító! Rágni egyáltalán nem tudok :(
Félreértés ne essék, minden nap 2-3x mosok fogat Sensodyne Rapiddal, ami egy elég jó fogkrèm, nem tudom, miért ennyire romlékonyak a fogaim, de ez szörnyű!
Valami tipp?
Nem fúrta ki a teljes szuvast részt, így a tömés alatt tovább szuvasodott! Ha azonnal elmész fogorvoshoz, akkor talán még nem kell gyökérkezelni!
De ilyenkor, amikor már érzed a benti lukat, akkor már alig van hátra kicsi ahhoz, hogy gyökérkezelni kelljen, ezért menj minél hamarabb - egy MÁSIK orvoshoz!
21 éves vagyok, és az egèsz család ilyen szerencsétlen a fogakkal, biztos genetikai...
De azt hogy csinálta??? Körzetihez jöttem, mert gondoltam, egy tömést csak meg tud csinálni ő is normálisan.Amúgy az miért baj, ha gyökérkezeli? Utána elvileg már nem fogok érezni semmit, nem igaz? Vagy el fog halni a fogam, mert már nem lesznek benne erek, idegek?
Egy röntgen mindenképpen jó lenne, hogy kiderüljön nincs-e a gyökércsúcson egy tályog (az érintésre való érzékenység miatt gyanús). Ezután eldől hogy meg lehet-e még menteni a fogat gyökérkezeléssel (kiveszik az ideget) vagy már csak a foghúzás lehetséges.
Nem feltétlenül a fogorvos hibája ám a dolog, lehet hogy túl későn mentél el és bár ő a szemmel látható szuvasodást eltávolította, de a pulpakamra (ideg a koronarészben) időközben begyulladhatott a baktériumoktól. Egyébként minél nagyobb egy lyuk, annál nehezebb szabályos, jól záródó tömést rátenni. Különösen ha fehér kompozittal csinálják, mert az a megkötéskor zsugorodik - az amalgámot meg persze mindenki elvből utálja (pedig nincs semmilyen bizonyítottan káros hatása az egészségre).
Az első fog valószínűleg csak azért érzékeny, mert a fájdalom rásugárzik a hátsóról. A sensodyne nagyon jó, de ide már kevés.
3: Akkor az a jó hírem van, hogy felnőtt korban megerősödik a fogzománc, a szuvasodás elsősorban gyermekbetegség.
Tehát ha mondjuk évi 5 lyukad lett, akkor felnőtt korodban 5 évente lesz 1.
Nekem az első 19 orvosom képtelen volt tökéletesen tömni. Mindet újra kellett tömni többször, többek között azért, mert alászuvasodtak. Most már 20 éve a 20. fogorvosomnál vagyok, aki tökéletes.
Ja, és igen, elhat. Ha nagy benne a tömés és kicsi a foganyag, akkor törésveszélyes. Ha rosszul törik le, esetleg a baleset után koronát sem lehet rá tenni, tehát ki kell húzni.
Ezért sok orvos van, aki gyökérkezelés alkalmával egyúttal rögtön koronát is tesz a fogra.
De itt is az a perdöntő, TUD-E az adott orvos jól tömni? Mert ha statikailag jól építi fel, akkor megmaradhat a fog ereje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!