Milyen a fogszabályzó?
Normálisan lehet vele enni, fogatmosni, beszélni?
Nyáron lesz fogszabályzóm és félek, hogy fájni fog.
Szia!
Nekem volt kivehető (éjszakai) fogszabályozóm, azzal nem volt gond. Este be, reggel ki.
Most állandó van. Ezzel érdemes vigyázni, mert "leharaphatja" az ember, és akkor mehet egy újabb körre a dokihoz, hogy visszaragassza. De ha jól beállítja az orvos, ennek minimális az esélye.
Keményet nem nagyon tudok/merek vele enni, pl földimogyorót (de diót pl óvatosan igen), kemény csokit, ilyesmit.
Kellemetlen, mert sokminden beletapad, fölakad. Nagyon kell vigyáznom pl lilahagyma karikákkal, vagy apróra kell vágni a húst, mert ha hátul akad fel, és nyelek, de nem tud lemenni a torkomon (hiszen beleakadt a fogszabályozómba), akkor azért lehet öklendezni, de ez simán elkerülhető kis odafigyeléssel.
Vágd apróra ezeket a szálkás, nehezen elrágható ételeket, és kicsiket harapj.
A fogmosás vicces, még egy fél vacsorára való adag bent tud maradni a számban. :) A fogpiszkáló jó barátom lett, sokat segít. Érdemes minden kaja után ránézni tükörben, mert azért elég furán tud kinézni még egy fél parizer a metszőfogakon. :) Van speciális fogkefe (olyasmi kör alakú a kefe része, mint az elektromosoknak, csak sokkal kisebb), azt érdemes beszerezni, de majd mondja a fogorvosod (1000 Forint körül van), meg esetleg fogselymet, ha eddig nem használtad. Hátha azzal jobban tudod tisztítani. Nekem elég a rendes fogkefe, az extra fogkefe, és a fogpiszkáló.
A beszédem kicsit pösze lett, meg picit raccsolok, de nem feltűnő. Meg aztán idővel hozzászokik a nyelv, és csökken a beszédhiba. Minél többet beszélsz, minél többet gyakorolsz, annál előbb szoksz hozzá.
Fájni nem fáj igazán, a fogorvosi kontroll után feszül 1-2 napig, ahogy igazodnak a fogak, ilyenkor puhább kajákat érdemes enni. De tűrhető.
Maga a felhelyezés sem fáj, nekem az alsó ív felragasztása után volt nagyon fájdalmas, mert a fertőtlenítő alkohol kimarta a számat. De gondolom ez nem általános, és csak véletlen volt. 3-4 nap alatt elmúlt az is.
Mindenéppen szokatlan lesz, aztán már észre sem fogod venni. A környezeted is meg fogja szokni, ne aggódj! Lesznek vicces helyzetek, az tuti, de derűsen kell felfogni.
Remélem segítettem. Ha bármi kérdésed még lenne, szavesen válaszolok, ha tudok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!