Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogszabályozás előtt állok és...

Fogszabályozás előtt állok és két lehetőségem van. Ti mit választanátok?

Figyelt kérdés

Sajnos túlharapás miatt mindenképpen ki kell húzni fentről két fogamat a kezelés előtt. Hiába is szerettem volna ezt elkerülni önligírozó fogszabályzóval, olyan mértékű az eltérés, hogy muszáj helyet csinálni.

Először az az opció merült fel, hogy a két felső négyest veszik ki, de alaposabban megvizsgálva a fogorvosom konzultálva a fogszabályzó szakorvossal arra jutott, hogy célszerű lenne egyik oldalon a négyest, a másikon pedig az egyik hátsó nagyőrlőt kihúzni. Ez a nagyőrlő egyébként elég mélyen tömött, feltehetően a jövőben problémás lehet, így ezért látják racionálisabbnak ennek az eltávolítását egy totál egészséges fog helyett.

A végeredmény ugyan az lenne, csak így 1-2 hónappal hosszabbra nyúlna a fogszabályozás (ami nem egy lényeges szempont számomra).

Természetesen azt mondták, hogy a választás joga az enyém, de én még hezitálok, mert félek, hogy a rágásom nem lenne épp ideális, hogy azon az oldalon -1 nagyőrlőm lenne. Ráadásul az igazat megvallva a panorámaröntgenem alapján kicsit félek, hogy a nagyőrlő kihúzása után megnyílhat az arcüregem, mivel felső fogról van szó. Persze azt is el lehetne látni, csak jobb szeretnék egyszerű eset lenni (bár erről gyanítom már lekéstem amúgy is).

Leszögezném, hogy tudom jól, hogy ők az orvosok, tehát mindenképp hiszek nekik, de érdekelne a véleményetek, hogy Ti mit választanátok?

2015. jan. 12. 01:56
 1/7 anonim ***** válasza:

Nekem is húzták az összes négyesemet, és megbántam. Ma már nem tenném, hanem elmennék másig fogszabályzó orvoshoz, aki hajlandó megcsinálni anélkül, ívtágítással.

A négyesek húzása után ugyanis az ívet szűkítik, amitől a fogaid hátrébb kerülnek, az ajkad beesettebb lesz, nem tűnik annyira teltnek, és ez az esztétikai megjelenést hátrányosan befolyásolja.

2015. jan. 12. 03:54
 2/7 A kérdező kommentje:

Igen, erről én is hallotta, de sajnos felnőtt korban már nem lehet ívet tágítani, csak állkapocs műtéttel.

Én is azt hittem, hogy lehetséges önligírozó fogszabályzókkal (damon van in-ovation), de nem lehet.

Az ajkak beesésével is számoltam már, de igazából azt annyira nem bánom, mert profilból ilyen a szám mint ennek a srácnak a képen (vagy még durvább is kicsit):

[link]

2015. jan. 12. 11:16
 3/7 anonim ***** válasza:
Nekem nincs fogszabályzóm, viszont alsó nagyőrlőimből is hiányzik (egyik oldalon a 6-7 is, a másikon a 6) és annyi, hogy én simán tudok rágni így is. Szóval szerintem emiatt ne aggódj. Ha már húzni kell, ne egészségeset - szerintem se. Én így döntenék legalábbis.
2015. jan. 12. 20:44
 4/7 anonim válasza:
Húzasd ki!
2015. jan. 12. 23:34
 5/7 anonim ***** válasza:

nekem volt felül és alul is, és a 4-esek hiányoznak - amik ugye kicsik - és így is rengeteg hely maradt felül, szóval a nagyobbat biztos nem engedném (még ha később pótolni kell, akkor se)

lehet én nem értek hozzá, de így akkor hogy lesz szimmetrikus a harapásod, ha különbözőeket vesznek ki?!

megjegyzem, hogy nekem elég kusza volt és sok helyet kellet csinálni, ígérték h nem marad rés, de pedig maradt, a megmaradt 5-ös előtt, és után is

most azért nem lehet a felsőn még egyszer fogszabályzóm, mert az alsót már nem tudják jobban összehúzni, szóval nem illene rá

onnan is hiányoznak a 4-esek, de ott legalább szorosabban vannak

utólag visszagondolva az egészet nem csináltatnám meg, mert egyáltalán nem lett szebb, felül viszont zavar az a 4 rés, ami mindkét oldalt megvan az 5-ösnél

bocsi, ha hosszú volt, de én nem jártam vele jól

2015. jan. 13. 02:13
 6/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Akkor neked nem mélyharapásod van?

Mert a képen a srácnak szerintem az van. Ebben az esetben én elgondolkodnék a helyedben az állkapocs műtéten is. Én már átestem egy alsó állkapocs műtéten. Nekem mélyharapásom volt a felső és az alsó fogívem között 18 milliméter eltérés volt ami azért nem semmi. Kivették az alsó kisőrlőket de ez csak a helyhiányt oldotta meg, utána jött a műtét és hát mit mondjak , nem bántam meg sőt. Még fél év és szabadulok. Nem is hittem az elején hogy nekem is lehet normális , fogsorom mosolyom. És hogy a kérdésre is válaszoljak felkeresnék egy másik sőt harmadik fogszabálzós orvost is és kikérném az ő véleményüket is. A műtéttel kapcsolatban is. Sok sikert :D

2015. febr. 13. 21:49
 7/7 Dr. Borbély Zoltán ***** válasza:
Ha választani lehet, hogy egy kisebb, de ép fogat vagy egy nagyobb, de rossz állapotban lévő fogat távolítsanak el, feltétlenül a rosszabb állapotban lévőt húzasd ki. Ha meghagyod, idővel garantáltan problémát fog okozni. Örülj neki, hogy a fogorvosod konzultált a fogszabályozó orvossal, ebből az látszik, hogy nem az egyszerűbb, hanem a hosszú távon jobb megoldásra törekszenek.
2015. márc. 19. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!