A fogorvos mit csinál az olyan foggal, amiből a nagyrésze letört, így csak egy nagyon pici darabka maradt belőle?
Nekem is volt már ilyenem és nekem is gyökérkezelte a dokim a fogamat, csapot tett bele és felépítette.
A gyökérkezelés első alkalmával nem adott érzéstelenítőt, az nem esett jól. Azóta megküzdök érte, és hidd el, rendesen elérzéstelenített fognál SEMMIT nem érzel az egészből. Ég és föld, szóval azóta megküzdök az érzéstelenítésért én is ;)
Ekkor még csak gyógyszeres gyökértömést tett a gyökérbe. Ezután jött a gyökértömés, az már érzéstelenítő nélkül sem volt rossz érzés. Ok, amikor hozzáér a gyökércsúcshoz, hogy beigazgassa a tömés végét, az érezni, de egyrészt nekem leáll, ha jelzek, másrészt azért ez már nem fájdalmas, de van, ahol még ezt is simán érzéstelenítik.
Ezutáni alkalommal következett a gyökércsap beépítése. Ekkor kifúrja a gyökértömés egy részét és beleragaszt ilyen fémpöcköket, amire koronát szoktak húzni. Nekem is így indult, aztán egy váratlan fordulattal felépítette. Ez az egész procedúra teljesen fájdalommentes volt. Kicsit feszített, mikor becsavarta a csapokat, de hamar elmúlt, és gyorsan sajátomnak éreztem az egészet, én nem sokkal később már simán ettem azon az oldalon :)
Szóval nyugi, jó kezekben nem para ez az egész. Egy biztos: én nem engedném kihúzni. Hajrá :)
A fájdalom miatt ne aggódj, ha nem elég erős, vagy netán hosszabb kezelés közben éreznéd, hogy gyengül az érzéstelenítő hatása, akkor szólni kell a fogorvosnak és ad újat.
Az, hogy meddig tart a fog, sok mindentől függ. De ha jól van megcsinálva és ügyelsz a szájhigiéniára, akkor hosszú évtizedekig kitart melletted.
12-es vagyok.
Szerintem megcsinálják. Nekem ezt a fogamat épp 15 évesen akarták kihúzni először az iskolafogászaton, bár akkor még egyik oldala megvolt, és akkor a fogdokim felépítette még gyökérkezelés nélkül. Ez 18 évet bírt (a doki 2-5-öt ígért) és csak utána kellett megcsinálni ezt vele.
Koronafronton azért nem vagyok viszont képben, mert egyelőre ezzel a felépítéses stratégiával van megcsinálva minden fogam, és mivel a fogdokim k jól dolgozik, ezek tökjól bírják. De előbb-utóbb nekem is korona lesz belőle. Az meg nyilván úgy van megcsinálva, hogy ne essen le :)
Keress(etek szüleiddel) egy jó fogdokit és bízd rá magad :) Ha jófej és jól dolgozik, nem lesz gond!
//És érdemes jelezni a dokinak, hogy milyen félelmeid/kétségeid vannak, ha normális eloszlatja azokat és megnyugtat. Ha meg nem, akkor keresni kell egy ilyet - legalábbis felnőtt fejjel már így gondolom, más kérdés, hogy meg tudja-e ezt tenni az ember vagy nem.//
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!