Hogyan lehet kezelni a gyulladt fogínytasakot?
Figyelt kérdés
Van egy olyan problémám, hogy elég sűrűn begyullad a jobb alsó bölcsességfogamnál a fogígytasak. Sajnos a fog csak részlegesen tudott előtörni, mert útjában van az íny. Fogkefével nem érem el, így nemrég ki is alakult rajta szuvasodás, amit betömettem, ettől függetlenül most már havi szinten járok ecsetelésre. Eltávolíttatni nem szeretném, ha van másik megoldás, mert egyébként jók a fogaim, és nehezen romlanak (ezen kívül van még egy tömött fogam, de az sem szuvasodott, hanem letört). Arra gondoltam, hogy nyálkahártya fertőtlenítővel kimoshatnám, ha tudnék szerezni erre alkalmas fecskedőt. Ez mennyire járható út, illetve vannak e alternatív megoldások a tisztítására? Az is érdekelne, hogy le lehet e lézeresen, vagy más módszerrel metszetni ezt az ínydarabot úgy, hogy végre tudjam mosni a fogam? Bal oldalt ugyanez a helyzet, azt is szívesen megcsináltatnám, az most egy éve kb nem volt gyulladt.2014. dec. 27. 23:37
1/5 anonim válasza:
Hát, elég speciális a probléma; úgy általában az ígytasak gyulladásánál a fogkő játszik szerepet, azt érdemes rendszeresen leszedetni, aztán persze rendesen ápolni helyes fogmosással és interdentális kefével ill. fogselyemmel, és végül antiszeptikus szájvíz.
A bölcsességfogakkal meg gyakran van baj, érdemes őket eltávolíttatni, bár az nem éppen könnyű mulatság.
3/5 A kérdező kommentje:
Ja utánanéztem már én is, le tudják égetni a fogínynek azt a részét (bár néha visszanő), illetve van lézeres fertőtlenítés is, ami kinyírja a mikrobákat. Megkeresem a megfelelő szakembert, aztán adunk neki. Az egyedüli gond, hogy Veszprémben nem nagyon van ilyen a rendszeres kezelésnél meg valszeg többe kerülne az utazás, mint maga a kezelés...
2014. dec. 28. 09:57
4/5 A kérdező kommentje:
Közben volt 3 évem gondolkodni, nem vetettem ki azóta sem. Idén nyáron már annyira jutott, hogy néhány hetente begyulladt, és már erősen gondolkodtam rajta, hogy kiműttetem. Aztán vettem egy szájzuhanyt és gyakorlatilag 2-3 nap alatt helyrejött annyira, hogy azóta csak egy nagyon picit piros az íny. Párszor tömény sós vízzel mostam alá, de legtöbbször sima csapvízzel max fokozaton. Ennyi elég volt neki, hogy a gyulladást okozó baktériumok visszaszoruljanak és tudjak újra cukros dolgokat enni, ha úgy tartja kedvem. Nem hiszem, hogy a fogkőhöz bármi köze lenne a gyulladásnak ezek alapján. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az ételmaradék alá megy, a bacik elszaporodnak rajta, begyullad egy kicsit az íny, aztán megduzzad, és onnantól önfenntartó a folyamat, mert a duzzanat miatt nem tud keringeni a folyadék az ínytasak alatt és pang az egész. Az alámosással a bacikat és a gyulladáskeltő anyagcsere termékeiket ki lehet mosni, aztán szépen visszahúzódik a duzzanat és a gyulladás. Fertőtlenítőn is gondolkodtam, hogy rendelek, van egy nagyon jó szájsebészeti fertőtlenítő, amit régebben használni szoktam, az is jó ínygyulladásra, bár az ilyen tasakos jellegűekre önmagában kevésbé, mert szájzuhany nélkül nem lehet az ínytasak alá juttatni. A szájzuhany használata óta nem volt szükségem rá, de lehet, hogy jövőre veszek egy flakonnal, hogy átmossam az ínytasakot vele és eltűnjön a maradék enyhe gyulladás is. A szájzuhanyból a Panasonic a jó, abból is a drágább EW1411 és EW1611, a többi szemét kategóriás, a Braun Oral-B is. A fertőtlenítőből a Solumium-ot érdemes rendelni (bár nehéz megszokni a klóros ízt), a Listerine és társai gyakorlatilag olyan, mintha mentolos vízzel öblögetnénk, röhögnek rajta a bacik. Nagyjából ennyi a lényeg, ha esetleg valakinek hasonló problémái lennének.
2017. nov. 6. 02:25
5/5 anonim válasza:
Gingisol plusz oldat nálam bevált az ínytasakos fogamra, váltakozva Gengigel géllel használom amikor elkezd fájni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!