Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Bölcsességfog műtét nyomai...

Bölcsességfog műtét nyomai meddig látszódnak?

Figyelt kérdés

Úgy érzem, hogy elkezdett nőni a bölcsességfogam. Csináltattam egy hónapja kb röntgent, de ott még feljebb volt kicsit a fogam. Azóta nem tudom mennyit tud nőni a fog. El akarok menni kivetetni, viszont vizsgám vannak, amikre tanulni kellene. Meg közben iskolába is járni még. Meddig lesz feldagadva az arcom? 2-3 nap alatt lelappad?

Ha viszont nem tudok elmenni idén, akkor az a fél hónap alatt előtud annyira bukkanni, hogy eltolja a fogaim? (eleve esztétikai okok miatt venném ki )

2014. dec. 13. 20:00
 1/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Biztos, hogy ki kell műteni? Csak akkor kell, ha ferdén nő. De ha a tied ferdén is nő, akkor se történik baj fél hónap alatt, nyugodtan kivárhatod a vizsgáidat. Lehet, hogy az orvos is azt mondaná, hogy várjátok ki, amíg kinő teljesen, mert egyszerűbb kihúzni, ha mindenképp ki kell.

2014. dec. 13. 21:19
 2/6 A kérdező kommentje:
Értem. De épp az a lényeg, hogy ne nőjön ki. Mivel ha kinő, akkor eltolja a fogaim (amire az esztétikai okok alatt gondoltam), és akkor hiába való volt a fogszabályozóm.
2014. dec. 14. 10:28
 3/6 anonim ***** válasza:
Szia! Persze, a műtét javasolt fogszabályzás után. Nem írtad, hogy hány fogról van szó, nem mindegy, hogy 1 vagy 4 fog műtétéről beszélünk. Ha van éjszakai fogszabályzód, akkor nyugodtan csináld végig a vizsgaidőszakot, nem fog ennyi idő alatt előtörni a fog és összepréselni a többit, ha használod az éjszakait. Egyébként a műtét után jó 4 napig leszel duzzadt és kb. 1 hétig kihatással lesz az étkezésedre és a közérzetedre. DE! Szövődmények előfordulhatnak, ez megnyújthatja a gyógyulási időt. Úgyhogy ha van éjszakaid, akkor előbb a vizsgák!
2014. dec. 14. 12:09
 4/6 anonim ***** válasza:

Ha nem bújik elő, vagy csak minimálisan és nem tudják kihúzni, akkor vágással, csontfúrással jár. Kb. egy hónapja műtöttek. Nekem az első hét az borzasztó volt, szájzáram volt, az első pár napban szinte egyáltalán nem tudtam enni. A duzzanat nagyjából másfél hét alatt lohadt le és akkora is kezdett el teljesen eltűnni a "fittyedés". Ugye nem mozgott úgy az ajkam sem, ha beszéltem, mintha meg lett volna bénulva. Mire a duzzanat teljesen eltűnt, addigra ez is megszűnt szerencsére. A lilaság is kb. eddig tartott.

A brutális időszak, amikor tényleg úgy néztem ki mint egy pocok 3-4 nap volt. Utána már csak minden második ember fordult vissza utánam. :)

Egyébként számolj úgy, hogy a műtét után egy hét teljesen off. Én nem voltam suliban, átaludtam az egész napot. Tele voltam antibiotikummal és fájdalomcsillapítóval, totál bekómáztam. Ha akartam volna sem tudtam volna semmit csinálni.

Egy haverom sokkal könnyebben megúszta, neki nem fúrtak annyit csontban, neki nem is dagadt akkorára, második naptól fájdalomcsillapítót sem szedett, mert elviselhetően fájt neki.

Szerintem abszolút egyén függő, de inkább készülj a legrosszabbra. A második műtétet én most direkt vizsgaidőszak végére időzítem, hogy ne legyen dolgom utána egy hétig legalább.

2014. dec. 14. 16:53
 5/6 A kérdező kommentje:

Volt már egyszer bölcsességfog műtétem. Akkor a még gyökértelen fogamat vették ki. Szóval felvágták az ínyem. Az akkor nagyon bedagadt, egy hétig jártam utána naponta az orvoshoz, hogy rendbe szedjen, nagyon rossz volt. Akkor azt mondták, hogy valami piszok kerülhetett a sebbe. Meg hogy 1000ből 1nél van ilyen.

Ezért nem tudom én se eldönteni, hogy mi legyen velem. Ha tényleg egyéntől függ, akkor talán újra megtörténhet ez az egész? Most annyival különb a dolog, hogy már vannak gyökerei a fogamnak.

2014. dec. 14. 22:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nem oszt nem szoroz. Ugyanakkora műtét, vagy még nagyobb, hiszen a gyökereket is el kell távolítani, ami "jó esetben" mélyebben van, mint maga a fog. Nekem vízszintesen állt, ezért nálam inkább az adta a problémát, hogy nagyon hátranyúlt a gyökér, ebből lett a szájzár is.

Szerintem ha egyszer bedagadt, akkor jó eséllyel fog megint. Én végig jegeltem attól a pillanattól kezdve, hogy hazaértem a műtétről és másnapra tényleg brutálisan néztem ki. Semmiképpen nem vállalnám be úgy, ha 2-3 napon belül valami fontos feladat vár rám. Akkor is úgy terveztem, hogy otthon maradok, tanulok, haladok a beadandókkal. Nem tudtam, mert ugyan be voltam "drogozva" és így nem fájt, de dagadt volt a fejem és nem éreztem jól magamat, gondolom pont a gyógyszerektől bódultam el. A külsőmet meg ne firtassuk...

Nem kell az én esetemet alapul venni, mert tényleg ahány ember, annyi tünet. Én pl. kiskanállal tudtam enni már első nap is. Volt ilyen ismerősöm, aki azt mondta, neki olyan szájzára volt, hogy a kiskanál sem fért be. Akit emlegettem, neki meg semmi... Második nap volt egy kis dagadás, de mint említettem fájdalomcsillapítót sem szedett, pedig neki a mellette lévő rágófoga is tönkrement, azt is kihúzták kapásból. Lehet, hogy te szerencsés alkat vagy, én az elsőből kiindulva nagyon nem.

Engem kedden műtöttek, hétvégére már vállalható fejem volt, de még látszott. Egy este sikerült ráharapnom a dagadt arcomra és a sebeim helyén egytől egyig afták lettek, bőgni tudtam volna minden falatnál, brutális volt, de ez már kívülről nem látszott és egy hét alatt helyrerakott a doki. :)

2014. dec. 15. 00:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!