Mi lesz a fogaival?
Kis tesóm fogai nagyon rosszak. :( Ezek a fogai rosszak:
- az egyik fenti szemfog
- az bal alsó fogából egy kicsi van egy baleset miatt (most nem ez a lényeg)
- két alsó kisőrlője
És most a másik kisörlő is elkezdett mozogni.
Ezek a fogak má nimcsenek a szájába.
És nem tudom mi lesz most 11,5 éves, és szokott fogat is mosni.
Attól félek hogy tud majd hogyan, meg mivel rágni?
Azért a mai fogászati technológia olyan, hogy sok mindent meg tudnak menteni. Nekem is sok necces helyzetem volt, mert amikor féltem sokszor (felnőttként) sem mertem elmenni a fogdokihoz és mindig azt hittem, itt a vég, a de fogdokim valahogy mindig mentette a helyzetet.
Mert azért fel lehet építeni egy fogat, lehet gyökérkezelni (ami nem olyan vészes, mint a híre), lehet a gyökérbe csapot rakni, arra csonkot építeni, majd koronát tenni. Szóval valószínűleg nincs minden veszve. Remélem, megengedhetitek magatoknak, hogy egy jó szakemberhez kerül, aki tényleg megcsinálja ezeket és nem a körzetishez, aki simán kihúzgálja, mert neki meg az a legegyszerűbb :(
Plusz remélem, az illető olyan lesz, ki még ráadásul emberséges is, mert ilyenkor, amikor már ekkora a gáz, de az ember elszánja magát, hogy elmegy a fogdokihoz, pont arra nincs szüksége, hogy még cseszegessék is. Szóval hajrá, remény van, jó fogdokik vannak, szurkolok, hogy olyanhoz kerüljetek :)
11 évesen a tejőrlőket váltják a maradó kisőrlők. A metsző fogaknak már ki kellett esniük, a szemfog még lehet tej, de az is ki fog esni. A tejfogak kicsit fehérebbek (kékes-fehérek), mint a maradók, ebből lehet felismerni őket. Nemsokára hátul is fog nőni (a sorok végén) egy-egy újabb maradó fog (a hetes), szóval már most nagyon alaposan kell ott is mosni.
Nem hiszem hogy olyan rossz lenne a helyzet, mert a maradók még lehetnek szépek. Amire esetleg érdemes odafigyelni, hogy az ilyen elszuvasodott-letöredezett tejfogak nem tudnak egészben kiesni, szilánkokra fognak esni és a darabokat csak a fogorvos tudja kiszedni. Amit még be lehet tömni, azt éppen ezért még érdemes lenne - illetve azért is mert a tejfogak fogbele a koronában magasabban van, így hamarabb begyulladhat.
A fogmosás mellett már ideje megismerkedni a fogselyemmel és a szájvízzel is. Fogkrémnek: amíg van tejfoga, addig a junior típusúak a legjobbak, de a felnőtt fogkrémet is kipróbálhatja már (egy borsónyit nyomj a fogkefére).
A foghiány ilyenkor nem gond, hiszen a maradó csíra már a csontban foglalja a helyét. A tejfog gyökere felszívódik, miközben jön a maradó, ezért amikor kiesik tulajdonképpen csak a koronarész esik ki. Egyébként esetleg egy röntgenből kiderülne, ha valamelyik csírája hiányzik (általában a maradó 2-esek és ötösök szoktak hiányozni).
Ha meg tudják oldani húzás(ok) nélkül, akkor a helyzet nem véres. Hát, hogy mennyire undorító, az más kérdés, de nem Te csinálod, és nagyrészt Tesód sem fogja látni, és ezek a műveletek érzésteleníthetőek, szóval ezeken túl lehet esni komolyabb rossz érzések nélkül.
//Csak szüleiteknek meg ejnye-bejnye, hogy hagyták idáig elfajulni a helyzetet. :( Nem akarok ítélkezni, lényeg, hogy lesz változás, de tényleg érdemesebb kisgyerekkortól vinni a gyereket fogdokihoz, hogy ne legyen később olyan élménye, ami lelki traumát okoz neki, és ami miatt nem mer esetleg sokáig elmenni fogdokihoz - ahogy én is jártam...//
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!