Meddig menthető meg egy lyukas illetve letört fog? Érzéstelenítés mennyit segít? Fogpótlás drága illetve mekkora törésig lehetséges?
Ha érdekel, itt mindenféle esetről vannak bemutatók, képekkel:
Ide járok egyébként, nagyon jó fogorvosok dolgoznak itt.
Egy lyukas fog "menthetősége" sok mindentől függ. Ha a szuvasodás/törés egy felszínű és nem éri el a fogbelet, akkor sima tömés. Két vagy több felszínű, de fogbelet nem elérő szuvasodásnál már érdemes tömés + inlay megoldást választani, mert sokkal tartósabb. Ha a szuvasodás eléri a fogbelet, akkor feltehetően gyökérkezelni és tömni + inlayezni kell, különben a sima tömés nyomná a fogbelet, elviselhetetlen fájdalmat okozva minden harapásnál. Ha a korona nagy része nem ép, akkor csonkot alakítanak ki a foggyökéren és anyagiaktól függően fém-kerámia, kerámia, cirkon, stb koronát kérhetsz rá. Persze ezeknek mind feltétele, hogy a foggyökér ép legyen és ne legyen fogágybetegség ami miatt a gyökér ki van lazulva.
Fogpótlás ára pedig TB alapon nem tudom mennyi, de a koronák fém-kerámia koronák 30-40 ezer körül kezdődnek általában és a határ a csillagos ég. Implantátumok még drágábbak, ha esetleg a fog menthetetlen, de az egy másik sztori.
Érzéstelenítés pedig mindaddig 100%-osan hat amíg nincs gyulladásban a foggyökér, akkor kicsit romlik a hatékonysága. Annyi a titok, hogy jelezni kell, ha éles fájdalmat érzel. Én az évek alatt kitapasztaltam, hogy hiába a legjobb és leggyorsabb az ultracain, nekem vastag az állkapcsom így több idő amíg az érzéstelenítő kellően felszívódik, szóval én alapból fél órával előbb megyek 1 adag érzéstelenítőért, majd fél óra elteltével kapok még egyet és rá 10 percre mehet a móka és akkor garantáltan tompa vagyok (meg még utána 4-5 órán át). De ez mindenkinek genetikától függ teljesen. Jelezni kell, ha fáj és akkor várnak és/vagy kapsz még egy adagot.
Remélem minden kérdésedre sikerült válaszolni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!