Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Tegnap este óta fáj az egyik...

Tegnap este óta fáj az egyik fogam, és belázasodtam. Mitől lehet ez? Várjak hétfőig, vagy menjek a sürgősségire?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kb 1 éve tömték elől az egyik fogamat, és valamiért onnantól kezdve nagyon érzékeny volt. Nemcsak hidegre, melegre, hanem egyáltalán ha hozzáért valami, akkor már fájt. Tegnap este nagyon elkezdett fájni, és hőemelkedésem volt. Szerintem begyulladt. Vettem be gyulladáscsökkentőt, és este tudtam aludni. Ma reggel is fájt, de nem elviselhetetlenül. Aztán most belázasodtam, és kissé szédülök. Csak ez az egy fogam fáj, de csak akkor ha picit megkopogtatom, vagy ha eszek vele. Szóval elég egy picit a körmömmel megpöccinteni, és hirtelen hasító fájdalmat érzek, de ha megfogom, akkor nem fáj. Mitől lehet ez? Várhatok hétfőig? És ami a legfontosabb, hogy a fogam miatt lázasodhattam be, vagy elkaptam valami bacit, és amiatt van az egész?

2014. aug. 30. 17:10
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha kopogtatásra fáj a fogad, gyökérhártya gyulladásod van. Gyökérkezelni kell. Lehetsz ettől is lázas, de mástól is.
2014. aug. 30. 17:13
 2/6 anonim ***** válasza:
A fogad miatt lazasodtal be lehet ez fogíny gyulladás és fogszuvasodas
2014. aug. 30. 17:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Bizony a rossz fogtól be lehet lázasodni. Nagyon valószínű, hogy gyökérkezelésre lesz szükséged.
2014. aug. 30. 17:17
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Sajnos megittam egy csésze kamilla teát annak reményében, hogy jobban leszek, de azóta folyamatosan fáj a fogam. Vettem be egy nurofent, egy nagyon picivel jobb lett. Már nagyon várom a hétfőt :)

2014. aug. 30. 19:45
 5/6 anonim ***** válasza:

Ne várj a hétfőre, menj be a sürgősségire.

Az eltelt idő, a nyomásra való érzékenység és a láz (egyébként nem valószínű hogy más okozná) az előrehaladottság súlyosságát jelzik. Akár már a gyökérhártya vagy a csonthártya is érintett lehet - ez pedig komoly hidegrázásos lázzal járhat (ha még nem most, akkor napokon belül).

A lázra hideg vizes fürdő, illetve lázcsillapító (algopyrin) ajánlott. Ha megdagadna az arcod, tegyél rá párakötést [link]

A kezelést tekintve kicsi az esélye hogy gyökérkezeléssel menthető lenne, ugyanis a melegre való érzékenység az utolsó ingere a fogbélnek, mielőtt elhalna. Ezután a gyulladás tovább terjeszkedik és helyet követel magának - emiatt lesz a fog érintésre/nyomásra/ráharapásra érzékeny. Ebben a stádiumban a fog kiemelkedhet vagy szétrepedhet (attól függ, hogy a fogon belül vagy kívül van a ciszta), ilyenkor pedig már nem segít a gyökérkezelés.

Mindenképpen menj el az ügyeletre, nem valószínű hogy nekiállnak kihúzni a fogadat a láz miatt, de írnak fel antibiotikumot (ha van otthon, akkor is jobb ha orvos is felügyeli).

2014. aug. 30. 22:34
 6/6 szamo77db ***** válasza:
Igen, az orvos által felírt antibiotikumot szedd, ne menj a magad feje után. Allergiás is lehetsz az antibiotikumra, ezt orvossal kell megbeszélni.
2014. szept. 14. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!