Mitől mozognak a felső fogaim?
Pár hete észrevettem egy nagyon pici vérzést a fogak tövében ami fogmosás után volt látható. Azóta olyan mintha egyre nagyobb hézag kezdene kialakulni a fogak közt. Továbbá tükör előtt óvatosan megpróbáltam megmozgatni és egyértelműen mozognak. Hogyan szüntethető meg a vérzés? Mit lehet ilyenkor csinálni a fogakkal? El fogom veszíteni ezeket a fogakat?
16/F
Előfordulhat a te korodban hogy a hormonok miatt begyullad az íny (és vérzik) vagy juvenilis parodontitis alakul ki, ami az íny és a fogágy visszahúzódásával illetve a fogak meglazulásával járhat. Biztos akkor lehet a dologban ha megmutatod egy fogorvosnak, ugyanis az ínyvérzés egészséges ínynél is előfordulhat (baj akkor van ha gyakori). A mozgó fog is becsapós lehet, mert lehet hogy csak a gyökér körüli szövetekkel érzed a nyomást és valójában nem is mozdul el a fog - csak úgy érzed.
Ha tényleg parodontitised van, akkor sem kell feltétlenül a fogelvesztéstől félned, a fogorvos rögzítheti a fogaidat egy sínnel (amit belülre ragaszt).
Megelőzésként jó ha kerülöd a dohányzást és a kelleténél több alkoholt, ugyanis ezt a kettőt (főleg kombinálva) a fogágy nem bírja elviselni és gyors fogvesztéshez vezethetnek. Fogmosáskor is figyelj oda, hogy a fogkefét nem szabad az íny irányába vagy azzal párhuzamosan mozgatni - a helyes mozdulat ha mindig a fog vége felé söprögetsz vele.
16 évesen még nem nagyon lehetnek bölcsességfogaid, plusz a 32 csak egy átlag fogszám, nem pedig maximális. Elméletben a lehetséges fogak száma az ember szájában akár végtelen is lehet. Amire én gondoltam az egy ilyen számfeletti ún. csapfog, ami nem tartozik az alap fogsorba és sokszor nincs is helye előtörni. Gyakran a fogágyban marad és ott fejlődik ki vagy oldalt tör elő, a fogsoron kívül.
Nálad viszont nem valószínű hogy ez a helyzet (inkább a juvenilis parodontitis lehetséges), de azért jó lenne csináltatni egy röntgent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!