Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mi az a részleges kivehető...

Mi az a részleges kivehető fogpótlás?

Figyelt kérdés
Részletes választ szeretnék tőletek kérni (pontozok érte felfelé), mert gőzöm sincs erről a fogpótlási módról. Hogyan teszik fel, milyen anyagból van, tartós-e, szép-e, melyik fogakhoz csatlakozik, és ELSŐSORBAN AZ ÁRA ÉRDEKEL. Annyit infoként, hogy a bal alsó 5,6,7,8-as fogaim hiányoznak, ergo minden rágófog! Hogyan teszik ezt fel ennyi hiányzó fog esetén? Értékelem a hasznos válaszokat, köszi!
2010. jan. 9. 08:57
 1/7 anonim ***** válasza:

Nagyon gyakran a megmaradt fogak száma nem elegendő egy rögzített pótláshoz (hídhoz) vagy a meglévő fogak annyira meggyengülnek (pl. fogágybetegség, csontsorvadás miatt), hogy ezek a fogak hosszú távon már nem bírnak el egy hidat. Ilyenkor a megmaradt fogakat felhasználhatjuk a kivehető rögzítésére. Minden ilyen fog kincs, hiszen egy jól elhorgonyzott és kellőképpen megtámasztott kivehető pótlás nagymértékben növeli a beteg komfortérzetét. Még egyetlen egy megmaradt fog is hatalmas előnyt biztosít a teljes fogatlan esethez képest. Sok esetben a betegek arról számolnak be, hogy rágás vagy beszéd közben észre sem veszik, hogy protézist hordanak.

A részleges kivehető fogpótlás több részből áll:

1. rögzített rész (ez általában híd vagy korona),

2. alaplemez – ez fekszik fel az ínyre,

3. műfogak és műíny

4. kapcsok vagy rejtett elhorgonyzó elemek

A meglévő fogakra csiszolás után híd vagy korona kerül, ez képezi a pótlás rögzített (ragasztott) részét. Ha a munka elkészül, ez lesz a pótlásnak az a része, amit nem kell kivenni tisztításkor. Ez a híd rögzíti majd kivehető részt, ami egy alaplemezből és a hozzá illesztett műanyag fogakból áll.

A részleges kivehető fogpótlások alaplemeze készülhet fémből vagy műanyagból. A fém alaplemezes fogsorok számos előnnyel rendelkeznek:

* tartósabbak, hiszen fémből vannak kiöntve, s nagyon ritkán törnek el

* kényelmesebbek, mivel vastagságuk jóval kisebb, mint a műanyag alaplemezé, így sokkal könnyebb hozzászokni.

A komfortérzetet az is növeli, hogy ezek felülete is lényegesen kisebb, így a szájpadlás felületét sem takarja olyan nagymértékben, mint a műanyag alaplemez. Ez esetben az ízérzékelésben sem lesznek jelentős változások.

Az alaplemezhez illesztett fogak minden esetben műanyagból készülnek. Kiválasztásukkor minden esetben szem előtt kell tartani a beteg esztétikai igényeit: a fogak úgy formailag¸ mint színben egyezniük kell az előző fogakkal. Némely páciens úgy hallotta hogy szebbek a porcelán fogak a fogsoron és olyat szeretnének. Ez nem igaz, a műanyag fogak nagyon szépek és esztétikusak és nagy előnyük, hogy nem nehezítik el a fogsort illetve nem pattannak és törnek el olyan könnyen mint egy porcelán fogsor.

A fogsor rögzítésére több megoldás is lehetséges:

1. öntött fémkapcsok – ezek aránylag olcsóbbak, csak nem túl esztétikusak

2. teleszkóprendszerek – esztétikusan elbújtatott rögzítés, 2-3 megmaradt fog esetén alaklmazható, a teleszkóprendszer technikájából adódóan elsősorban aranyötvözetből készítendő

3. finommechanikai (rejtett) rögzítőelemek – speciális rejtett patentok, zárak, melyek esztétikailag kiváló megoldásként rögzítik a kivehető részt.

2010. jan. 9. 09:19
 2/7 A kérdező kommentje:
:) Ezt a cikket én is olvastam, de kínai... :( Tanult ember vagyok, de ebben a témában csak magyarul értek. :P Elhorgonyzás? Mi az? Öntött fémkapcsok? Hova, hogyan, mi célt szolgál? Teleszkóprendszerek? Totál kínai... ("2-3 megmaradt fog esetén alalmazható"- de egymás mellett megmaradt fogak esetében, vagy elszórtan megmaradt fogak esetén?) Sajna árat sem kaptam... :( Írtam online szakértőknek is, de válaszra sem méltatnak, pedig elvileg azért hirdetik, hogy levelezés útján adnak tanácsot, hogy meg is tegyék azt... Olyan válaszokat kérek, amik az én esetemre vonatkoznak, sajna csak így tudom megérteni, mi is a lényege a részleges kivehető fogpótlásnak. Köszi előre is! És ne haragudjatok az értetlenkedésért, csak eléggé el vagyok keseredve, hogy hiányzik 4 fogam egymás mellett és csak a kétségbeesés íratja ezt velem...
2010. jan. 9. 09:34
 3/7 anonim ***** válasza:
Nekem felül csak a jobb oldalon van fogam. Ezért, mivel bal oldalon nem lenne mihez kapcsolni a koronát, kaptam egy kivehető fogpótlást. Ez egy vékony lemez a szájpadláson, a meglévő jobb oldali fogamhoz hátul, és elöl középen kis kapoccsal bepattintható a helyére. Elölről úgy néz ki, hogy felül teljes fogsor van, és a kapcsok nem látszanak, rejtve vannak. Mivel én fémérzékeny vagyok, az egésznek az anyaga titániumból van, ami a költséget nagymértékben megnövelte volna. De találtam egy lehetőséget a SOTE fogpótlástani klinikán végzős orvostanhallgatók, tanári felügyelet mellett elkészítik, így csak az anyagköltséget kell megfizetni, ami az én esetenben kb. 100 ezer forint volt. Ez a Szentkirályi utcában van. Remélem, segítettem.
2010. jan. 9. 10:36
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi, ez így teljesen érthető. Akkor már csak 1 kérdésem maradt. Alul ezt hogy oldják meg? A nyelv alatt vezeti végig azt, amit neked a szájpadlásodon? Lehet, hogy hülyeséget mondtam, sőt valószínű. :)
2010. jan. 9. 10:45
 5/7 anonim ***** válasza:

Két lehetőséget van.

1- Kivehető fogpótlást kapsz, magyarul protkót, csak oda, ez árilag teljesen változó 40-70 ezer Ft között lehet

2- A 7-es vagy 8-as fogad helyére egy implantátumot raknak, és a 4-es és az implantátumod fogja tartani a hidat. Ez lényegesen drágább, az implantátum 100-150 eze Ft, plusz a 3 korona is kb. 100 ezer Ft.

2010. jan. 9. 14:30
 6/7 A kérdező kommentje:
Utolsónak köszike! Ha még itt vagy, akkor megírnád, hogy a "protkót" hogyan rögzítenék? Ahhoz elég a 4-es fog egyedül?
2010. jan. 9. 16:17
 7/7 anonim ***** válasza:
A protkót a 4-es fogad tartaná, vagy egy ilyen fém izé aminek nem tudom a nevét.
2010. jan. 9. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!