Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Nagyon rosszak a fogaim és...

Nagyon rosszak a fogaim és meg akarok őket csináltatni! Köreti orvosnál és magán doktornál mennyi lenne az ára? Többi lenn!

Figyelt kérdés

Üdv!

20 éves diák vagyok és nagyon rosszak a fogaim. Csináltam egy rajzot amiben bejelöltem a rossz fogakat. Kép lent. Minden nap 2x mostam fogat, most már minden étkezés után, de úgy veszem észre, hogy megállíthatatlan a romlás. Leheletem kegyetlen rossz, sajnos már én is érzem, mások még nem mondták, de biztos gondolják, próbálok keveset beszélni, pont emiatt, valamit néha állatira fáj is. Van kb 11 rossz fogam. Elegem van belőlük és meg akarom csináltatni. Letört fogat érdemes megcsináltatni, ami szinte már teljesen el van rohadva, vagy korona? Amik csak lyukasak, de menthetők mivel tömessem be? Amalgán, vagy fehér tömés? (Gondolom fehér igényesebb). Elegem van ebből, emiatt az ismerkedés se megy szinte, önbizalom 0.

Mielőtt valaki, hogy eddig miért nem csináltattam meg, kb 2 év alatt mentek így tönkre, be voltak tömve, de teljesen szétmentek. Anyagilag rosszul állunk, de az ösztöndíjamból megpróbálom fizetni, amiket nem kell kezelni, marad úgy és annál kevesebb fog marad kezelésre.

[link]

2014. jan. 9. 17:55
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha szemből van a kép, akkor bal alsó 5ös húzás. Ha ahogy te érzed belülről, akkor jobb alsó 5ös.

Rossz alatt mit értesz? Lyukas?

Jobb 6os töméscsere,bal 6os is.

Lyukasakat betömni.

Kb. 6-8000 ft.- foganként.

2014. jan. 9. 18:45
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, szemből van a kép. A rossz alatt azt értem, hogy tök lyukas, tömés régi stb. Szinte azokat a fogakat teljesen javítani kéne.
2014. jan. 10. 19:04
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

nekem is nagyon rosszak a fogaim, pedig a szüleim belém nevelték a helyes szájápolást. 18 éves koromig egy rossz fogam nem volt (még a tejfogakat se kellett fúrni nekem!)

aztán rögtön gyökérkezeléssel kezdtem 19 évesen, és sorban ÉVENTE 1 fogam elromlott.

most 36 évesen a metszőfogaimon kívül (felső és alsó négy, ami elől van) nincs ép fogam!

ez TÍPUS kérdése, van, aki óvatosan mossa a fogát (mondhatni kihagyja az esti mosást, cigizik, issza a kólát a vörösbort, még hobbi-drogozott is tinikorában - itt egy konkrét ismerősömre gondolok) és nincs egy luk se a fogán, szép fehérek, rendezettek

és van olyan, mint mi, akiknek szinte pszichésen fáj, ha kihagynak egy-egy mosást, és mégis lukadnak ki a fogak, ha kell, ha nem. ez van, nem tehetsz mást, mint RENDSZERESEN jársz fogorvoshoz.

nekem 19 éves koromtól volt 7 fogorvosom, ebből 6 magándoki, 1 SZTK-s... hát mit mondjak.

én megtanultam, hogy SZTK-s orvoshoz nem nagyon szabad menni, bár az én orvosom KITŰNŐ FOGORVOS volt, bizony-bizony összecsapta a kezelést, és az általa csinált összes fog a tömés alatt 1 éven belül kilyukadt! a maszek fogorvos által kezeltek is mind kilukadnak a tömés alatt, de nem egy év alatt. ja, és az SZTK-sra általában 3-4 órát vártam - ülhettem a váróban egy csomó fanyarképű szenvedő beteggel, nem jó erre szánni azért egy fél napot, így is elég nagy bánat a fogorvos látogatása. persze ingyen van, de valahogy mégis... több a baj, egy rossz fogú embernek nem jó a TB-s fogorvos (és vannak olyanok, akik egyenesen borzalmasnak tartják a körzeti fogorvosukat - orvos válogatja)

szóval neked egy magán doki lenne jó, viszont tudjad, egy fúrás úgy kb. 10.000 Ft (esetleg 8eFt, de ez már ritka) és ha túl mély a luk, akkor jön a gyökérkezelés, hát abból a legolcsóbb verzió is 15.000 Ft + röntgen költség. (gyökértömést csatornánként számolják, de még gyógyszeres tömést is adnak, meg ez, meg az. ja, és még röntgen is kell a fogról, szóval az még 1000 Ft - de a panoráma rtg. 4000 Ft)

viszont havi egy fog kezelése kikalkulálható, ráadásul elég mindig egy fogat bolygatni - kivéve ha fáj.

van olyan fogorvos, aki mennyiségi kedvezményt ad. pl. 1 fog tömése 8.000 Ft, de a mellette lévő fogat is tömi, és a kettőért kér mondjuk össz 14 ezret (nekem volt ilyen fogorvosom ám!)

teljesen jó az amalgám, nem halálos, csak rossz hírét keltették. amalgám, és a tetejére egy kis fehér takarás...

mondjuk ezt már inkább csak az sztk-ban kapod, a magándokik szerintem nem tartanak amalgámot a népszerűtlensége miatt. (frontfogakba nem jó viszont mert szürkíti a fogat)

nem csak az ismerkedés miatt ijesztő a csúnya, rossz fog, a leheletedet is elronthatja, ráadásul az elhanyagolás miatt előbb utóbb ki kell húzogatni, és a leges-legdrágább a pótlás (mondjuk egy híddal pótolt fog ugye ami 2 tagú 30-50eFt!)

na én azt javaslom, hogy tettre készen kerekedj fel, és keress egy fogdokit, csináltass kezelési tervet, és havi 1 fog megcsináltatását határozd el! év végére már szépen mosolyoghatsz és ismerkedhetsz :)

nála én jártam valamikor, NAGYON KORREKT, MEGÉRTŐ, KEDVES, ÓVATOS fogorvos. problémás gyerekeket is kezel, és lehet vele egyezkedni, ő adott kedvezmény egyszerre több fog kezelésére. valószínű, van nála olcsóbb fogorvos is, nézelődj persze körbe, de egy próbát megér. (nyugatitól egy köpésre van, könnyen elérhető)

DR. TRÓCSÁNYI KATALIN 1055 Budapest, BIHARI UTCA 16. III/18 269-5092

ne húzd az időt! jobb nem, csak rosszabb lesz a fogad. minél rosszabb, annál drágább javítani / pótolni!

szóval:

havi 1 fog

havi kb. 10-20.000 Ft

havi 1 fél napot szánj csak rá

ezt határozd el, és keress egy jó fogorvost! (akár, akit ajánlottam, de bárhová ahol INGYENES állapotfelméréssel várnak, elmehetsz "körbeszimatolni")

hajrá, hajrá! :)

2014. jan. 23. 20:45
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó, megfogadom a tanácsod, hogy magándokihoz menjek. Eddig amúgy azt a rossz fogamat már kirántották, mert gyökérkezelés sem segített, ez volt a körzetinél eddig, de a többit már magánrendelésen csináltatom meg. :)
2014. febr. 15. 22:48
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez egy elég régi kérdés, de mivel foglalkoztat a téma, ezért hozzászólok (elnézést, ha zavar valakit).

Én is a sorstársatok vagyok, mert szintén tapasztaltam, hogy mintha felgyorsult volna a fogaim romlása, a fogápolás és egyéb kezelések (például íny és fog ecsetelés) ellenére.

Olvastam, hogy ha felborul valamiféle egyensúly a szervezetben, akkor a fogak is megsínylik. Lehet életkortól függő (ahogy a kérdező és a 3-as is írta, hogy egy idő után felgyorsult a romlás), vagy más eseményel kapcsolatos is (például sok nőnél megfigyelhető a fogak gyors romlása, szülés után). Depresszió és más lelki betegségek is lehetnek a kiváltó ok, mert ekkor is felborul a szervezetben valami.

Szerintem egyes fogkrémekkel is gond lehet, valami lehet bennük, ami káros annak ellenére, hogy a fogkrémnek segítenie kellene a fogak tisztítását és helyreállítását. Talán nem mindegyik fogápolási szer hat ugyanúgy mindenkire és van, akinek valami árt, mint használ. Legalábbis én azt tapasztaltam, hogy volt, ami mintha a hátrányomra vált volna.

Az is gond lehet, legalábbis szerintem nálam igen, hogy a rendszeres fogmosás egyes fogaknál a fognyakat kikezdi (a zománcos rész alatt egy kis árok keletkezik), emiatt rohamosan romlani fognak azok a fogak. Ennek oka lehetett egy enyhe fogínysorvadásom (amire soha nem hívta fel a figyelmemet egy fogorvos sem), mert most azt mondta a fogorvos, hogy nincs sorvadás (vagy legalábbis nem látszik), mert rendben van az ínyem. Mégis van több fognyak-tömésem, a előbbi problémából adódóan, amik érzékenyek továbbra is (ezt igyekszem kezelni, majd a végén leírom, hogy mivel).

Sajnos a fogorvosok is különböznek. Úgy értem, hogy nagyon változóak az alaposság, a lelkiismeretes hozzállás, a diagnosztika, a döntés, vagy az adott tanácsok szempontjából. Ha egy olyan orvossal hoz össze a sors, aki éppen akkor a te számodra nem nyújt megfelelő megoldást, akkor azzal nem fog előre jutni, vagy akár még vissza is lépsz kettőt, ha rosszul dönt.

Amit a 3-as írt a fogorvosokról, azt én is tapasztaltam már vegyesen, találkoztam hanyag, összecsapott munkát végző körzeti tb-s fogorvossal, de jártam már magán rendelésen is, ahol félrekezelték a fogamat, amit emiatt később ki kellett húzni.

Az internet korában már érdemes meggondolni az alapos munkát, mert egy rossz szakembernek is hamar híre megy, nem csak a jó orvosoké.

Most a megelőzésre hajtok. Mármint a rossz adottságaimon (gyenge fogak) javító megelőzésre, a fogmosáson kívül. Sanos csak későn kezdtem el kutatni az interneten, amit találtam azok az Elmex remineralizációs, szuvasodás megelőző és visszafordító fogkrémei és géljei. Ha erre rátalálok 10-20 éve, talán minden más lenne. Habár még nem régóta használom az Elmex géljét (heti 1x szabad alkalmazni fogmosás után), így még nem tudok nyilatkozni, csak vagy 20-30 pozitív visszajelzést olvastam róla az interneten és egy régi 2009-es tanácsot egy fórumban, ezekből gondolom, hogy hasznos lesz.

Ha beválik, és nem felejtem el, mondjuk 1 év múlva, akkor leírom a saját tapasztalataimat.

2019. dec. 29. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!