Milyen beavatkozásra számíthatok ha fáj egy régi, nagy amalgámtöméses rágófogam? Kép mellékelve
Valójában ez nem az én fogam, de 99,9%-ig így néz ki, annyi, hogy nekem nincs kihúzva az előtte levő. Egy hét múlva megyek dokihoz és nagyon félek, hogy azt mondja nem lehet helyrehozni. Már csak azért is, mert az inplantátum nagyon-nagyon drága
Hát nekem is az volt, hogy amalgámmal volt tömve kb. 10 éve, amikor elkezdett fájni. Elmentem a fogdokihoz, kiderült, hogy gyökérkezeltetni kell. Kitisztította, gyógytömés, gyökértömés majd inlay (a megmaradt fogra "műfogat" ragaszt). Össz-vissz az egész kb 30ezer volt. De kis részletekben volt, nem egyszerre csinálta meg az egészet, szóval annyira nem fájt a pénztárcámnak.
De én nem bántam meg. Fájt az ínyjem, mint a rohadás. Ha ettem valamit szó szerint azt éreztem, hogy a fogamba belemegy és belülről feszít, amikor szívni kezdtem, akkor kicsit enyhült. Sejtettem, hogy lyukas. Meg amikor a körmömmel ott piszkáltam éles volt a széle. Nem láttam a tükörben, mert nem kifelé volt a lyuk, hanem a hátsó részénél. Szóval elmentem a körzetishez. Az ott nézegette, illegett jobbra-balra, mivel az ínyjem piros volt, valami szájöblögetőt (!!!) írt fel. Persze mondanom sem kell, még mindig fájt. Visszamentem. Kérdeztem, hogy nem lehetne-e gyökértömést csinálni. Elkezdi, hogy ilyen fiatalon nem vállalja, még nem fejlődtek ki a fogak (megjegyezném, hogy 20 vagyok). Hát mondom jó okos vagy.
Aztán elmentem az elsőnek említett fogdokihoz. A kis tükrét elővette, be a számba, 3ig számoltam: "lyukas a foga a kisasszonynak." Mikor említettem neki a hülye kijelentését a körzetisnek, azt mondta ez nagy hülyeség volt tőle. Még 14 évesnek is lehet gyökérkezelést csinálni.
Nah én ahhoz a körzetishez a közelébe nem megyek. Pedig úgy elmesélném, hogy mi történt a fogammal, és ha nem keresem fel minél előbb ezt a rendes fogdokit, kitudja milyen más bajom lett volna. Amúgy még megemlíteném, hogy a körzetisnél KÉTSZER csináltak röntgent, de nem láttak semmit.
Szóval nekem dumálhat akárki akármiről, hogy a körzetis is lehet rendes meg mittomén.
Jah amúgy a gyökérkezelt fogam amalgámos tömés volt, amit még a sulifogdoki csinált, és azon kívül még másik 2 fogamat is az csinálta és már azokon is látszik, hogy szuvasodik körülötte a fogam.
Ancsa
18:59es vagyok.
De ha kihúzzák, akkor nem kell pótolni?
Mivel a fogak egy egymással kapcsolódó rendszerrel tartják egymástól a távolságot, így egy idő után összetorlaszolódnak és kusza lesz a fogad. Nekem ezt a fogorvosom mondta és olvastam is. Egy pótfog már nem tudom mennyibe kerül, talán 90ezerbe(?). De mikor meghallottam, kicsit sokkolt. Nekem szerencsére nincs rá szükségem (remélem nem is lesz). De a pótfogat nem is biztos, hogy befogadja a szervezeted, mert van, hogy egyszerűen csak kirugja. És akkor oda a pénzed, azt vissza nem adják.
Szóval én menteném a fogam, ahogy csak tudnám, inkább költök részenként 30ezret, mint egybe 90ezret!
Ancsa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!