Aki bérből és fizetésből él, hogy teremti elő a fogászat több százezres költségeit?

Nem tudom, de én is aggódom emiatt.
Nekem a saverózió tett be és mivel nem ismerték fel időben mostanra rémes állapotban vannak a fogaim. Nagyon érzékenyek, alig van már étel, amit megehetek és sárgák (de ilyenkor nem lehet fehéríteni, mert gyakorlatilag nincs már fogzománcom) és egyre inkább kopnak és kezdenek kilyukadni is szép lassan. Nekem is korona kellene MINDRE. Idegileg ki vagyok, mert évek óta küzdök ezzel és még most sincs kilátásban semmi, hogy esetleg majd valahogy sikerül megoldani. Ráadásul minden álmom az orvosi, ami még drágább, szóval vannak napok, amikor úgy érzem nem is érdemes élnem, egyszerűbb lenne még most megölnöm magam, mert úgysem lesz jobb soha. Persze nem teszem, de ezt érzem (nem kérek amúgy támogató kommenteket, mert bár nagyon kedves, de az az állapotomon semmit sem segít).
Szóval számomra is felfoghatatlan, nekem még többe kerülne (és időben is sok állítólag, mert egyszerre nem lehet sokat megcsinálni, szóval még az utazás költségei is vidékről...). És tényleg esélytelen, hogy valaha összeszedjem rá a pénzt. Munkát sem találok, ha találnék is nem tudom, hogy mi lenne, mert ugye az egyetemre is kellene, persze arra úgysem lenne elég szóval költhetném inkább a fogamra, de azzal sokra megyek ha ott ülök jó fogakkal és nincs se munkám, se pénzem. Bár az is megváltás lenne, ha már meg tudnék enni egy (bármilyen) gyümölcsöt végre anélkül, hogy pokoli fájdalmat érezzek és utána 1 hétig ne tudjak keményebb ételt enni (csak tésztát). Őszintén szólva már el sem tudom képzelni, milyen lehet az, ha bármit megkóstolhatok, bármilyen ételt és italt és nem kell erre figyelnem. Rémes, hogy ilyesmire nincs semmi támogatás és így kell élniük embereknek. Ráadásul így se diéta se életmódváltás, se fogyás, semmi, mert mindennek az alapja, hogy több gyümölcsöt egyen az ember...
Épp a múltkor találtam meg egy régebbi levelemet, amiben egy fogorvostól kérdeztem ezzel kapcsolatban és majdnem elsírtam magam, amikor láttam, hogy 2008-as levél. És azóta nem történt előrelépés a fogaim pedig csak kopnak, már teljesen kilátszik a dentin (ha jól emlékszem az a neve), ami miatt félő, hogy már koronát sem lehet majd rájuk tenni, mert elvileg a felhelyezés előtt kicsit csiszolni is kell és meg van szabva, hogy kell legyen nem tudom mekkora felület, hogy lehessen a foggal dolgozni. Vagy majd kihúzzák minden fogamat? Csak 24 éves vagyok!
Szóval őszintén kívánom, hogy te szerencsésebb legyél.
Amúgy a kérdésedre válaszolva sajnos igen, ez ma Magyarország. Én is mostam őket rendszeresen, próbáltam vigyázni rájuk, ráadásul mivel nem tudták még pár éve, hogy mi okozza évekig jártam ideggyógyászatra is és szedettek velem mindenféle gyógyszert és kb. fogyatékosnak hittem, mert azt mondta a fogorvos, hogy a fogaimnak semmi baja és ideig alapon van. Hiába volt listám arról, hogy milyen ételektől fáj és melyektől nem, állították, hogy a stressz okozza. Most persze, amióta tele van a tv is a saveróziós reklámokkal és felkapott lett már rögtön mondják, hogy persze, a saverózió. Hát köszönöm szépen, hogy lényegében tönkretették az életem.
Én már meg sem lepődtem, amikor közölték, hogy ez mennyire drága dolog, annyi mindenen végigvittek már akkorra. De tényleg felfoghatatlan! Legalább az ilyesmit támogathatnák, hiszen ezt nem magunknak csináltuk, lényegében nem tehetünk róla és nem is luxus kérdése, hanem csak egy élhetőbb életminőséget akarunk.
Jaj, amikor magazinokban látom néha, hogy xy amerikai sztárnak kb. eltűntek a fogai a sok drog és alkohol miatt, vagy kiverte a mikrofonnal és egy hét múlva már tökéletes fogakkal mosolyog, mert lényegében újraépítették neki és maga a tudat, hogy már ilyesmi lehetséges és ez mennyire megnyugtató (sőt már valami intelligens fogzománcról is olvastam a múltkor). És aztán ráébred az ember, hogy itt mennyire nem így van és az ő élete mennyire nem ilyen... Még alap dolgokat sem lehet elintézni. Nekem kb. 12 éve kezdődött, és nem értik az emberek, miért utasítok vissza annyi ételt, italt összejöveteleken is, sokszor megsértődnek és nem értik, hogy mennyire őszintén mondom, amikor azt kívánom bár lenne inkább lyukas fogam, mert így, hogy mind sérült és mind fáj erre nincsenek szavak...
Elnézést, hogy ennyit írtam, de eddig csak 1 emberrel találkoztam, akinek hasonló problémája volt, illetve volt még valaki, de neki rögtön kifizették a szülei...
Ha már lennék olyan helyzetben én valószínűleg hitelt vennék fel, de sajnos ez még nem jöhet szóba. Családtagjaimat sem kérhetem erre, mert senki nem áll jól és ők sem tudnak nekem felvenni. Egy személy volt, aki felajánlotta, hogy segít a tanulásban (persze szegény biztos nem tudta, mennyibe is kerül az orvosi), vele megbeszélhettem volna, hogy először inkább a fogamon segítsen, de ő sajnos nemrég meghalt. Szóval tényleg nem látok megoldást a dologra. Ja és a legszebb, hogy szüleimet nem érdekli, nulla támogatás (egy kis megértésre gondolok, nem anyagiakra), csak annyit tudnak mondani, hogy az ő fogaik is rosszak (pár lyukas fog és nem a legfehérebbek, de nekik legalább nem fáj, bármit tudnak enni-inni).
Nem tudom, mit lehetne tenni, hogy ez változzon, gondolom nem lennénk túl sikeresek ha kezdeményeznénk valami petíciót vagy valamit... :( Még ha lenne is ember aki aláírná a kormányt úgysem érdekelné és nem változna semmi.
Mondanám, hogy azt kívánom azoknak, akik így döntöttek, hogy legalább feleannyira szenvedjenek, mint én, de felesleges, mert nekem/nekünk attól nem lesz jobb.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!