Gennyes a fogam szedek Dalacint napi 4 x doki megmetszette de még mindig dagadt az arcom. Mit tegyek?
Hát igen.
Arra azért kíváncsiak lennénk, gyógyulsz-e vagy meggyógyultál-e már.
Tényleg csak a javadat akartuk, segíteni akartunk Neked.
A bírálatok ne vegyék el a válaszadástól való kedvedet.
Itt mindenki tanul, más esetéből is.
Hadd tanuljunk mi is!
Jó napot kívánok!
:-)
Vagy esetleg megőrizni, gyökérkezelni és koronával ellátni, mert ha beültetéssel kellene pótolni az igen drága lenne.
Ha már nem jelent problémát, akkor jobb lenne ha meg tudna maradni tartó fognak későbbre. Annak viszont fedő burkolat nélkül nincs sok esély, hogy sokáig kibírja. Elveszíteni meg nagyon kár, mert ezek csak fogynak. Amikor már majd nem lesz mire építeni, hogy stabil legyen egy pótlás, majd idősebb korban, akkor lehet igen kellemetlen helyzetben az ember.
Kérdező!
Komolyan érdeklődtem.
A fogad tehát nem gyógyult meg.
Az előző hozzászólóhoz hasonlóan a fogad megőrzését javasolom. Ha ezzel a dokival nem megy, keress másikat.
Én egy harmadik (!!) doktornál kötöttem ki. Az első az alsó fogsoromból javasolta kihúzni a többséget.
Nem ok nélkül írosgatok itt Neked, mert saját magam jártam végig egy ilyen utat. Negyvenvalahány évesen protézisem lett volna, ha nem kerestem volna konokul az együttműködő orvost illetve a másfajta megoldásokat.
Műtéti helyzetet tudtam kivédeni! Fogklinikai szakember (ez már a negyedik orvos volt) ámult el azon, amit sikerült elérnem.
Igaz hogy elég drága de a jó erős házi pálinka segítene.
Azzal öblögetni naponta párszor és utánna még közérzetednek is jót tesz..
Ha már itt tréfára vették a dolgot, ha kicsivel több jut a pálinkából, azután akár ki is ránthatják, akkor sem érzed.
na de komolyra fordítva, kihuzatni csak akkor szabad, ha már a fog szerkezete annyira szuvasodik, hogy málik szét az egész. Viszont ha a legkisebb esély is van rá, hogy megmentsenek egy fogat, akkor mindenképp azt kell választani.
Vagy az implantációt 250 ezerért, ha van rá elég lehetőség. Ha megmentik akkor az is ennyit érhet, csak nem kell kifizetni érte ezt az összeget.
Persze csak akkor derül ki, hogy mit ér egy fog, amikor már elfogyott és nincs még az sem amire a pótlást ragasztanák.
Igaz, a fogsintérnek könnyebb húzni mint a fogat rendes fogorvos módjára felépíteni. Sokan ezért inkább sintérek a szakmában, "csak már túl legyenek egy betegen".
Persze tisztelet a kivételnek.
balu1!
De igazad van!
Hát erről beszélek én is itt folyton folyvást!
Már 17 éves koromtól (most 58, alig hiszem) a SOTE klinikára járok az oktató fogászatra. Azelőtt nekem azt "tanították" ott, hogy a fogat minden áron meg kell menteni, ha egyetlen lehetőség adódik rá.
Most voltam múlt évben és ezzel a "megmenteni" gondolattal mentem. Az egyik fogra azt mondta a prof a konzultáción, hogy "azt esetleg ki lehetne húzni".
(Mi az, hogy ki lehetne..? Dehogy lehetne! -mondom én-)
Akkor kérdeztem, hogy lát-e bármilyen olyan elváltozást, ami lehetetlenné teszi a fog megmentését és a közeljövőben okozhat-e bármilyen problémát az a fog? Azt mondta, hogy nem, viszont az az egy fog szerinte kicsivel jobban mozog mint a többi, habár nem veszélyesen.
Akkor én ragaszkodtam hozzá, hogy vállalom a felelősséget, hogy hagyják csak ott a helyén és végezzék el rajta a konzerváló kezelést. Végül így is lett és azóta is jó az a fog. Kellett belőle kifarigcsálni eleget és gyökérkezelték. Végül be lett burkolva koronával. Azóta sincs vele gondom. mg sokáig fog engem szolgálni. De hiszen arra termett, nem lesz több belőle, hogy csak úgy lemondjak róla. Megspóroltam negyed milliót (ha lenne rá), hogy beültessenek egy mű gyökeret. ..és legalább annyira jó.
Valahogy mostanában már nem őrzik az ember értékes fogát még ott sem ahol ezt tanítják, pedig nekünk "leltárba van véve" az a 32 még fiatal korunktól. Ha csak minden évben egyet kihúznának, akkor 32 éves korunkra igen csak nagy gondban lennénk.
Nem kell elfogadni az úgynevezett szakembertől sem amit mond, ha nem vagyunk róla meggyőződve, hogy nincs más megoldás, csak ha tényleg oka van rá.
Neki csak egy fog húzás, nekünk viszont a szoros és szűk leltár készletből az egyre fogyó számú fogunkról van szó.
Csak akkor szabad hozzá járulni a húzáshoz, ha tényleg semmiképp nem menthető a fog. Különben hamarosan nem lesz gondunk a fogfájásra, legfeljebb a műfogsor rögzítőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!