Mitől lehet az, hogy felül az oldalsó metszőfogaim sárgábbak, mint a többi?
Ezek azok a fogak, amik kicsit előrébb vannak... nem tudom jól elmagyarázni, itt egy kép: [link]
A 3-as számú fogak mindkét oldalon a kérdésesek.
Kicsit aggodalmaskodtam éppen, hogy sárgák a fogaim, bár ahogy újra és újra megnéztem rájöttem, hogy annyira nagyon nem is vészes talán, viszont feltűnően sárgábbak ezek a fogak, mint a többi. Mégis mi okozhat ilyen szelektív sárgulást?
A 3. fog a szemfog, a színe valóban sárgásabb szokott lenni, mint a többi fognak. Ez azért van, mert a szemfog az egyik legfontosabb, a harapáskor a leginkább igénybe vett fogunk (megragadja a táplálékot), illetve mivel a fogívnek a "sarkán" helyezkedik el, így kissé vékonyabb rajta a zománcréteg. A zománc színe fehéres-áttetsző, ezért minél vékonyabb, annál inkább átlátszik az alatta lévő sárgásabb dentin.
A szemfog sárgásabb színe teljesen természetes, következményei (pl. szuvasodásra hajlamosság) nincsenek, fehéríteni pedig nem szükséges. Egyébként fogpótlás készítésekor is mindig figyelembe szokták venni, hogy a szemfog egy árnyalattal sötétebb lehet, mint a többi fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!