Gáz, ha 14 évesen 6 fogam van betömve?
Ha be van tömve azt jelenti foglalkozol magaddal.Ez jó!
A továbbiakban jobban kéne vigyázni a fogaidra, hogy sokáig egészségesek maradjanak. 20-25 év múlva fogsz rájönni, hogy mit vesztettél.
Hát én meg azt mondom, hogy fel lehet venni a versenyt azzal a bizonyos genetikával..
Egész életemben azt hallgathattam a szüleimtől, hogy rossz fogakat örököltem, hiába mosom, úgyis kilyukad... stb. Aztán 15 évesen kikötöttem egy fogdokinál (előtte kb. 3 évesen voltam utoljára), ki kellett húzni 3 fogamat, mert azok már menthetetlenek voltak, plusz kb. 6-7-et betömni. Akkor megjött az eszem, elkezdtem nagyon gondosan ápolni őket, sokkal többször mostam fogat, rászoktam a fogselyem és szájvíz használatára, valamint azóta hetente egyszer használok Elmex gélt is, és 3 havonta a fogorvos is letisztogatja a fogaimat - ha van fogkövem, ha nincs. Láss csodát, azóta egy fogamhoz sem kellett hozzányúlni, pedig már túl vagyok egy 2 éves fogszabályozáson is (és mint tudjuk, olyankor fokozottan ki van téve a fog a fogszuvasodásnak). És tényleg gyenge fogakat örököltem, ebben a fogorvos is megerősített, több fogamon is zománchiány van, mert rosszul fejlődött ki, de ez nem jelenti azt, hogy szépen sorjában el kell veszítenem őket.
Tényleg könnyebb lenne csak annyit mondani, hogy "rossz fogakat örököltem", mint ennyit foglalkozni velük, a szüleimnek is könnyebb volt ezt a mesét beadni, mint naponta 3-4x megmosniuk a fogaimat, de én akkor sem engedek a "genetikának".
Az, hogy 14 évesen 6 tömött fogad van az nem annyira gáz, mint az, hogy nekem 15 évesen már 3 foghúzásom volt...
Már mindegy, nem tudsz vele mit csinálni, ha ciki, ha nem, így alakult, de a jövőben odafigyelhetsz jobban a fogápolásra, akár amiatt van ennyi tömött fogad, mert "rossz fogakat örököltél", akár amiatt, mert nem mostad őket elég alaposan.
nagyon szépen köszönöm a válaszokat!:)
amúgy valószinűleg örököltem, mert szüleimnek is rosszak a fogaik:(
és mindennap 3 szor megszoktam mosni..szóval nem hanyagolom el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!