Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogászatra kell mennem, mikor...

Fogászatra kell mennem, mikor menyjek időben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Sajnos fogszati kezelést kell elkezdenem, és pár kérdésre szeretnék választ kapni:

1: Mennyire fog fájni akár egy huzás akár a gyökérkezelés vagy éppen egy csiszolás?

2: Ha érzéstelenitőt kapok akkor azt mondják sokan, hogy semmit nem érzek. Ezt elég nehéz elhinnem, hogy amig matatnak a számban nem érzem. Mi ebből az igazság? Tényleg nem érzek semmit sem? Igaz, hogy lehet érezni valamit?

3: Mikor szoktak gyökérkezelést alkalmazni? Az mennyire fáj érzéstelenitő mellett?

4: Ha húzni akarnak, akkor mikor érdemes ezt kérni? Délelőtt vagy délután? Itt a nagy meleg miatt kérdezem, hogy esetleg nem-e egyszerübb ha este huzattatom ki. (Magándokihoz mennék)

5: Ha az egyik fog ugy le van törve hogy egy nagyon-nagyon pici vékony darabka áll ki az inyből, akkor azt ki tudják egyhuzásra huzni, ugy hogy nem kell vésni?

6:Csiszolás érzéstelenitő mellett nagyon kellemetlen? Nagyon fog fájni tényleg?

Köszönök szépen minden választ előre is.

2009. aug. 22. 16:25
 1/8 anonim ***** válasza:

1. nekem csiszolás és húzás még nem volt. szóval azzal kapcsolatban nem tudok válasz adni. A gyökértömés nem egy kellemes érzés, rosszabb mint egy szimpla tömés.

2. igen, lehet érezni. bár szerintem ez egyén függő is. Meg hogy mekkora a fájdalomküszöböd. :S

3. Nekem elég ramaty volt és nekem gyökértöméssel megmentette, de ez orvostól is függ, mert az én fogorvosom az utolsókig próbálta megmenteni, hogy ne kelljen kihízni, de ismerek olyan dokit is, aki nem is próbálja megmenteni, inkább húzgálja kifele. (pedig nem is volt olyan lyukas, egy töméssel megoldotta volna)

4. Erre nem tudok válaszolni, mert általába december elején szoktam menni.

Ennyit tudtam segíteni, remélem hasznos számodra=)

egy 14 éves lány :)

2009. aug. 22. 16:44
 2/8 anonim ***** válasza:

Szia, érzéstelenítve tényleg nem érzel semmi _fájdalmat_, viszont azt, hogy matatnak a szádban, nyilván igen.

Ha csak a gyökere van meg a fogadnak, akkor is ki tudja húzni sima fogorvos is, nem kell szájsebészetre menni, hogy kivésse. Ha nem is egyhúzásra, de megoldja egy ügyes doki, de lehet, hogy ehhez ketté kell fúrni a fogat, és külön-külön szedi ki a gyökereket.

Az, hogy milyen időpontban húzatod, szerintem nem túl lényeges. Melegban, nyáron tényleg nehezebben gyógyul a fog helye, könnyebben gyullad be, de ez nem azon a 12 órán fog múlni.

Gyökérkezelni akkor szoktak, ha a fog már el van halva, vagy annyira mély a szuvasodás, hogy eléri az idegeket. Fájni nem fáj, esetleg kellemetlen egy picit.

És a mi nagyon fontos; a mai fogászati kezelések megfelelő érzéstelenítés mellett teljesen fájdalommentesek, már nem csak Lidocain-t használnak, hanem pl. Ultracain-t, ami már akkor zsibbaszt, amikor a doki még ki sem húzta a tűt..

Sok sikert! :)

2009. aug. 22. 17:17
 3/8 A kérdező kommentje:

és meddig tart egy foghuzás vagy akár gyökérkezelés? időben, percben gondolom.

Gyökérkezelés után mennyire fáj a az ember foga ha kimegy az érzéstelenitő?

egyszerre huzhat, tömhet, gyökérkezelhet is? vagy ennek mik a sorai? mennyi idő alatt csinálják meg egy potlást ha ugy kell fogat csinálni?

2009. aug. 22. 21:05
 4/8 anonim ***** válasza:
Egy húzás a bonyolultságától illetve a fogtól függően változó, de pár perc. A gyökérkezelés hosszabb, úgy 15 perc, de nem vészes. A gyökérkezelés után még egy-két napig fájhat. A csiszolás nem valami kellemes, ha nem is kifejezetten fáj. A kezelés idejéről én egyszer azt olvastam, hogy du. 3 körül a legkevésbé érzékeny az ember a fájdalomra. Szerintem inkább délután érdemes, mert akkor aznap már kevesebbet fáj, aztán lefekszünk aludni. Éjjelre érdemes fájdalomcsillapítót bevenni akkor is, ha nem fáj. Egyszerre több műveletet is el lehet végezni, ez orvostól és betegtől függ. A pótlás elkészítési ideje is helyenként változik, nekem egy hét volt.
2009. aug. 22. 22:24
 5/8 anonim ***** válasza:

nekem a gyökértömésre 3x kellett visszamennem. első nap feltárta, meg tisztogatta, aztán rakott bele gyógyszeres vattát, amire vigyázni kellett, (gondolom azért is tette bele, mert ha már feltárta, könnyen belemehet a kaja...) másnap megint csinált vele valamit, és 3. nap úgy emlékszek akkor csinált a gyökereivel valamit.

Sajnálom hogy csak így tudok válaszolni, de még nem vagyok felnőtt, ahogy mondtam 14 éves vagyok, és ez az "élmény" se most történt.

a 14 éves válaszoló voltam most is.

2009. aug. 22. 23:14
 6/8 A kérdező kommentje:
és mitől függ hogy gyökérkezelést kell-e alkalmazni? ha én azt mondom hogy inkább huzza ki akkor meglehet beszélni az orvossal igy is?
2009. aug. 23. 08:22
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia, én már írtam.

"Gyökérkezelni akkor szoktak, ha a fog már el van halva, vagy annyira mély a szuvasodás, hogy eléri az idegeket. Fájni nem fáj, esetleg kellemetlen egy picit."

Kérheted, hogy húzza ki, de miért akarod? A doki sem szívesen fogja kihúzni, szerintem se tedd. Ha kihúzatod és nem pótoltatod, nagyon csúnya harapási-rendellenességeid lesznek. Ha pótoltatod az meg implantátummal durván 250 ezer Ft, híddal pedig olyan 150-200, de akkor két szomszédos - esetleg ép - fogadat kell érte lecsiszolni.

2009. aug. 23. 12:04
 8/8 anonim ***** válasza:
Nehogy má' azért húzasd ki a fogad, mert félsz a gyökérkezeléstől?! Ha egyre többet kihúzatsz, nem marad, és jön a protézis. A meglévő fogak kellhetnek egy esetleges hídhoz is. Addig örülj, amíg van fogad! A gyökérkezeléstől meg nem kell félni, idáig még mindenki túlélte.
2009. aug. 23. 14:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!