Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ha letört egy darabka az egy...

Ha letört egy darabka az egy éve tömött fogamból, az mitől lehet, és milyen gyorsan kell fogorvoshoz menni vele?

Figyelt kérdés
az egyik zápfogamról van szó és a letört meg a következő zápfog közötti résznél tört le.... anyukám szerint azért mert kevés tejet iszok... pedig szeretem a tejet, és szoktam inni.. az elmúlt két napban is ettem egy rakat tejberizst.... vagy mennyi lenne a megfelelő adag amit a fogorvosok ajánlanak ?
2012. jún. 30. 00:21
 1/4 anonim ***** válasza:
inkább fogkrémet javaslok - vagy ha normálisan mosol fogat, akkor le kellett volna csiszoltatni az éles rész, nekem is ugyanez volt, full laposra lecsiszoltattam, teljesen jól elvan
2012. jún. 30. 00:34
 2/4 A kérdező kommentje:
normálisan mosok fogat... hogy értetted azt a lecsiszolós dolgot ? mert nálam nem volt kiálló rész.... legalábbis remélem... meg csak észrevettem volna.... :( kb ha olyan 10 napig várok az úgy jó lesz ? mert ép most készülök külföldre...
2012. jún. 30. 00:39
 3/4 anonim ***** válasza:
Menj el fogorvoshoz ha ráérsz majd és tömesd be. Addig ne egyél nagyon azon az oldalt, hogy tovább ne törjön a fogad.
2012. jún. 30. 09:31
 4/4 anonim ***** válasza:

montihun válaszára: ???????????? Nem értem. Elmagyarázod?

----------------

Saját válaszom:

A kommentem annyi lenne a témához, hogy nekem is volt az egyik zápfogammal, az egyik "domb" fogta magátr és mindenféle erőteljes rágás vagy ütés nélkül letört.

Ideiglenes tömés mellett (NEM gyökérkezelt fog) és fél napot pánikoltam, mire rájöttem, hogy semmi vész.

A fogon keletkezett mikrorepedéseket a fogorvos nem mindig veszi észre, de az is lehet, hogy elbújt egy kis zugban még a fogszuvasodás, ami meggyengítette a fogat alkotó anyagot és egy nagyobb harapásnál letört.

Lehet oka az is, ha eddig semmi jele nem volt, sose tört le, stb, nem volt a lyuk sem mély, hogy torlódnak a fogaid és pont erre az egy kis "dombra" jutott minden erő, mikor összeszorítottad a szád. Ezt amúgy sem kedvelik, főleg, ha el van vékonyítva a fog anyaga (azaz tömött a fog).

Ha lehet még pótolni, nem érte el a fognyakat vagy amúgy is elér oda nagyona tömés, akkor korona se kell. Persze, ajánlott, attól függően, mi a letörés oka. (nekem torlódnak a fogaim pl, ezért rötént a beleset)

Ha nem korona, akkor sima tömőanyag kell :) Azt hiszem, így 3-felszínű tömés árát kérik majd.

2013. jan. 2. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!