Fogkorona? Tapasztalatok? Vélemények?
Sziasztok!
Van egy fogam a felső fogsoromon, aminek más a formája és a színe is, amúgy egészséges. Szeretnék rá tenni egy koronát, hogy a többi fogammal azonos legyen, dekoratív.
A korona színe valóban olyan lesz mint a többi fogamnak?
Valóban 10 évig kitart?
Nem törhet el?
Látszani fog, hogy az ott egy korona, nem a fogam?
Előre is nagyon köszönöm!
Én 22 éves vagyok és 13 éves korom óta koronám van. (9éve) A bal 2-es fogam gyökerén egy ciszta lett, hónapokig jártam a dokihoz, aki felfúrt, hogy kicsöpögjön a genny, sőt fel is vágta, tehát megpróbált mindent megtenni, hogy megmentse a fogam, de végül ki kellett húzni, mert a ciszta nőtt az első és a harmadik fogam felé. Ekkor kaptam koronát, ami azt jelenti, hogy az első és harmadik fogam le van csiszolva icipici hegyesre és arra van ráhúzva a korona (híd) Nekem azóta semmi problémám nincs vele (kopp-kopp-kopp) és abszolút nem is látszik. Ha valakivel beszélgetek és szóbakerül a fog téma, nem hiszik el, hogy nem a sajátom. A tisztán tartása semmivel sem macerásabb, mint a többi fogadnak, mert ugyanúgy kell fogat mosni, nem tudom mire gondolt az előttem válaszoló. Az egészséges fogadat a helyedben nem piszkálnám esztétikai kis hibák miatt.
A korona minősége orvos és fogtechnikus kérdése.
13 és 22 éves kor között még éppen az az időszak van, amikor nő egy ember. A csontok a minden még növésben van, és még így sem volt gond vele, hogy azóta az állkapcsom is nőtt...stb...
Előző vagyok (22 éves)
Egyébként nem, az ínysorvadás nem 40 év felett kezdődik sajnos. Nekem a koronám felül van, viszont alul az első fogaim tövében már icipicit látható az elváltozás, kezd barnulni, piros körülötte, ezután majd érzékennyé válik és szevasz... Sajnos ez a genetika, mindenki rossz fogú, hiába a fogmosás, a selyem, az öblögetés...a gének előtt nincs akadály. Na ez a sajnos 22 évesen... :-(
Régi kérdés, de ilyen esetben nem érdemes piszkálni a fogakat.
5. válaszolónak: ne hagyd annyiban a dolgot! Genetika ide vagy oda, az ínysorvadást meg lehet előzni, vagy legalábbis kitolni. Első körben fogkőleszedés, mert főleg a fogkő a ludas. Utána akár az íny műtéte is szóba jöhet, ha szükség van rá, így az íny állapota sokáig fenntartható. Nem ígérem, hogy nem fogod így elveszíteni a fogaidat, de könnyen lehet, hogy csak 20-30 év múlva. Vagy akár vissza is fordítható a folyamat, ha időben elkezdik kezelni. Szóval mindenképp megéri foglalkozni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!